Enric del Regne Unit (duc de Gloucester): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegint {{Commonscat|Prince Henry, Duke of Gloucester}} a partir de de:Henry, Duke of Gloucester
Línia 89: Línia 89:
[[no:Henry, hertug av Gloucester]]
[[no:Henry, hertug av Gloucester]]
[[pl:Henryk Windsor, książę Gloucester]]
[[pl:Henryk Windsor, książę Gloucester]]
[[pt:Henrique de Windsor]]
[[pt:Henrique, Duque de Gloucester]]
[[ro:Henric, Duce de Gloucester]]
[[ro:Henric, Duce de Gloucester]]
[[ru:Генри, герцог Глостерский]]
[[ru:Генри, герцог Глостерский]]

Revisió del 20:24, 4 març 2013

Infotaula de personaSa Altesa Reial Modifica el valor a Wikidata
Príncep Henry

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(en) Prince Henry William Frederick Albert, Duke of Gloucester Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Prince Henry William Frederick Albert of York Modifica el valor a Wikidata
31 març 1900 Modifica el valor a Wikidata
York Cottage (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Mort10 juny 1974 Modifica el valor a Wikidata (74 anys)
Barnwell Manor (Anglaterra) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Sepulturacementiri reial de Frogmore Modifica el valor a Wikidata
11è Governador general d'Austràlia
30 gener 1945 – 11 març 1947
← Alexander Hore-RuthvenWilliam John McKell →
Membre de la Cambra dels Lords
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióEton College
Wellesley House School
Reial Col·legi Militar de Sandhurst
St Peter's Court (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, militar, aristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Carrera militar
Branca militarExèrcit britànic Modifica el valor a Wikidata
Rang militarMariscal de Camp
soldat Modifica el valor a Wikidata
ConflicteSegona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDuke of Gloucester (en) Tradueix (1928–1974)
Baron Culloden (en) Tradueix (1928–1974)
Earl of Ulster (en) Tradueix (1928–1974)
Príncep britànic
Príncep del Regne Unit Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa de Windsor i casa de Saxònia-Coburg i Gotha (línia britànica) Modifica el valor a Wikidata
CònjugeAlice Montagu-Douglas-Scott (1935–1974), mort de la persona Modifica el valor a Wikidata
FillsWilliam van Gloucester, Ricard de Gloucester Modifica el valor a Wikidata
ParesJordi V del Regne Unit Modifica el valor a Wikidata  i Maria de Teck Modifica el valor a Wikidata
GermansMaria del Regne Unit, Jordi del Regne Unit, Jordi VI del Regne Unit, Joan del Regne Unit i Eduard VIII del Regne Unit Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0241158 TMDB.org: 2507921
Discogs: 4701434 Find a Grave: 6137366 Modifica el valor a Wikidata

Enric del Regne Unit, duc de Gloucester KG KT KP GCB GCMG GCVO GCStJ (Sandringham 1900 - Barnwell Manor (Northamptonshire) 1974). Príncep del Regne Unit, tercer fill del rei Jordi V i la Reina Maria amb el tractament d'altesa reial que ostentà, per concessió reial, el ducat de Gloucester.

Biografia

Nascut al York Cottage del Castell de Sandringham el dia 31 de març de l'any 1900 era fill de qui seria el rei Jordi V del Regne Unit i de la princesa Maria de Teck. Enric era nét per via paterna del rei Eduard VII del Regne Unit, llavors príncep de Gal·les, i de la princesa Alexandra de Dinamarca i per via materna del príncep Alexandre de Teck i de la princesa Maria Adelaida del Regne Unit.

Enric fou apadrinat a la Capella privada del Castell de Windsor pel bisbe de Winchester essent padrins: la reina Victòria I del Regne Unit, el kàiser Guillem II de Prússia, la princesa Beatriu del Regne Unit, la princesa Thyra de Dinamarca, duquessa de Cumberland, el rei Haakon VII de Noruega, el príncep Jordi de Grècia, el príncep Alexandre de Teck i el comte Roberts.

A diferència dels seus germans, el príncep Enric desenvolupà una carrera militar a l'exèrcit de terra en lloc de la Marina. L'any 1919, Enric ingressà a la Reial Acadèmia Militar de Sandhurst. Posteriorment serví a la 10ena Companyia Reial d'Hussars retirant-se del servei en actiu l'any 1937. Després de la Segona Guerra Mundial, Enric es reintegrà a les forces militar servint com a Cap de l'Oficina de Relacions. L'any 1955 fou elevat a la categoria de general i l'any 1958 a la de general de l'Exèrcit de l'Aire.

L'any 1928, el rei Jordi V del Regne Unit el creà duc de Gloucester, comte de l'Ulster i Baró de Culloden, títols que el relacionaven amb tres dels quatre territoris històrics del Regne Unit: Anglaterra, Escòcia i Irlanda del Nord.

El 2 de novembre de l'any 1930, Enric fou enviat a Etiopia en representació del seu pare a la coronació de l'emperador Haile Selassie. Posteriorment, l'any 1934, amb l'acord del president de la República irlandesa, Eamon de Valera, Enric fou investit cavaller de l'Ordre de Sant Patrici, essent aquesta l'última vegada que l'ordre fou concedida.

El 6 de novembre de l'any 1935, el duc de Gloucester contragué matrimoni amb lady Alícia Montagu-Douglas-Scott, filla del duc de Buccleuch i de Queensberry. El matrimoni tingué lloc en la intimitat de la Capella Reial del Palau de Saint James de Londres com a conseqüència de la recent mort del duc de Buccleuch.

La parella tingué dos fills:

  • SAR el príncep Guillem del Regne Unit, comte de l'Ulster, nat el 1941 a Barnet (Hertfordshire) i mort el 1972 en un accident aeri.

Al final de l'any 1944, el duc de Gloucester fou nombrat de forma inesperada governador general d'Austràlia. El Partit Laborista britànic, al poder en aquell moment, tenia la política de nombrar australians per ocupar el càrrer, però en un moment d'intensa guerra al Pacífic decidí nombrar a un membre de la família reial per tal d'estrènyer les relacions amb la Corona i el país. La idea de nombrar el duc de Gloucester com a governador general també tenia la intenció de mantenir la influència britànica sobre el territori enlloc d'un possible creixement del rol dels Estats Units.

Tot i que el duc de Gloucester mantenia una antiga amistat amb el primer ministre, el nomenament no fou considerat com èxit personal del duc. El duc era un home limitat i d'escassa prespectiva, lluny de la brillantor política o artística que alguns dels seus germans mostraren. Vergonyós i de caràcter molt formal no fou capaç de connectar amb els australians i tan sols el paper de la duquessa de Gloucester li permeté solucionar el seu rol al país oceànic.

Dos anys després del seu nomenament, el març de 1947, els ducs de Gloucester tornaven a Anglaterra instal·lant-se a la finca de Barnwell Manor al comtat de Northamptonshire i mantenint un apartament al Palau de Kensington. A partir de l'any 1947, els ducs de Gloucester portarien a terme una important agenda de compromisos reials.

L'any 1972, el fill primogènit de la parella morí en un accident aeronàutic. Enric, des de la mort de la princesa reial l'any 1965, s'havia convertit en el darrer fill viu del rei Jordi V del Regne Unit. Enric morí l'any 1974 a l'edat de 74 anys.



A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Enric del Regne Unit