Phillip Allen Sharp: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegint {{Commonscat|Phillip Allen Sharp}} a partir de de:Phillip Allen Sharp
m r2.7.3) (Robot afegeix: bn:ফিলিপ এ শার্প
Línia 24: Línia 24:
[[ar:فيليب شارب]]
[[ar:فيليب شارب]]
[[bg:Филип Шарп]]
[[bg:Филип Шарп]]
[[bn:ফিলিপ এ শার্প]]
[[de:Phillip Allen Sharp]]
[[de:Phillip Allen Sharp]]
[[en:Phillip Allen Sharp]]
[[en:Phillip Allen Sharp]]

Revisió del 23:08, 5 març 2013

Philip Allen Sharp i George W. Bush el 13 de febrer de 2006 a l'Institut Tecnològic de Massachusetts
Premi Nobel
Premi Nobel
Premi Nobel de Medicina
o Fisiologia
(1993)

Philip Allen Sharp ( Falmouth Kentucky, Estats Units 1944 ) és un biòleg molecular, genetista i professor universitari nord-americà guardonat amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia l'any 1993.

Biografia

Va néixer el 6 de juny de 1944 a la ciutat de Falmouth, població situada a l'estat nord-americà de Kentucky. Va estudiar química a la Universitat d'Illinois, en la qual va obtenir el doctorat el 1969 especialitzant-se en biologia molecular i bioquímica. Aquell mateix any va començar a treballar a l'Institut Tecnològic de Califòrnia, on ha realitzat totes les seves investigacions. Des de 1974 és professor a l'Institut Tecnològic de Massachusetts.

Recerca científica

Inicià la seva recerca científica al Caltech sota la direcció de James D. Watson, especialment sobre el plasmidi i l'expressió gènica. El 1977, durant la seva estada al MIT, va poder demostrar l'existència de gens partits o discontinus, amb segments que codifiquen la proteïna (exons) separats d'uns altres sense informació genètica (introns). Aquesta troballa va ser feta alhora pel britànic Richard John Roberts, tot i que de manera independent.

Aquesta troballa fou considerada de gran importància teòrica, pels seus punts d'unió amb l'evolució biològica, i pràctic, pel seu estudis de l'estructura i funció dels gens, la transformació tumoral i la seva reversibilitat, entre d'altres aspectes. Així mateix l'any 1993 ambdòs científics foren guardonats amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Phillip Allen Sharp