Kanji: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m correcció gramatical
m Bot: Traient 60 enllaços interwiki, ara proporcionats per Wikidata a d:q82772
Línia 29: Línia 29:
{{Link GA|ru}}
{{Link GA|ru}}
{{Link GA|de}}
{{Link GA|de}}

[[af:Kanji]]
[[ar:كانجي]]
[[ast:Kanji]]
[[az:Kandzi]]
[[bat-smg:Kandžė]]
[[bg:Канджи]]
[[cs:Kandži]]
[[cy:Kanji]]
[[da:Kanji]]
[[de:Kanji]]
[[en:Kanji]]
[[es:Kanji]]
[[et:Kanji]]
[[eu:Kanji]]
[[fa:کانجی]]
[[fi:Kanji]]
[[fr:Kanji]]
[[gl:Kanji]]
[[gv:Kanji]]
[[he:קאנג'י]]
[[hr:Kanji]]
[[hu:Kandzsi]]
[[ia:Kanji]]
[[id:Kanji]]
[[is:Kanji]]
[[it:Kanji]]
[[ja:日本における漢字]]
[[jv:Aksara Kanji]]
[[km:កាន់ជិ]]
[[ko:일본어의 한자]]
[[la:Kanji]]
[[lb:Kanji]]
[[lt:Kandži]]
[[lv:Kandži]]
[[mg:Kanji]]
[[mk:Канџи]]
[[ms:Tulisan Kanji]]
[[nah:Kanji]]
[[nl:Kanji]]
[[nn:Kanji]]
[[no:Kanji]]
[[oc:Kanji]]
[[pap:Kanji]]
[[pl:Kanji]]
[[pt:Kanji]]
[[ro:Kanji]]
[[ru:Кандзи]]
[[simple:Kanji]]
[[sk:Kandži]]
[[sl:Kandži]]
[[sr:Канџи]]
[[su:Kanji]]
[[sv:Kanji]]
[[th:คันจิ]]
[[tl:Kanji]]
[[tr:Kanji]]
[[uk:Ієрогліфи (Японія)]]
[[vi:Kanji]]
[[yi:קאנדזשי]]
[[zh:日本汉字]]

Revisió del 04:02, 7 març 2013

Kanji (漢字)

Kana (仮名)

Usos

Romaji (ローマ字)

Els kanji (漢字) són els caràcters d'origen xinès, de l'època de la dinastia Han, que s'utilitzen a l'escriptura japonesa junt amb els sil·labaris katakana i hiragana.

Alguns dels caràcters, anomenats manyōgana (万葉仮名) en honor a la col·lecció de poemes del segle VIII Manyōshū (万葉集), posseeixen només valor fonètic. Altres funcionen com a ideogrames, és a dir sustenten el valor conceptual de la paraula i un tercer grup són híbrids entre els dos sistemes anteriors, o sigui, tenen una part de recolzament fonètic i una altra d'aproximació al concepte requerit.

L'aparició dels kanji al Japó daten del segle IV; foren introduïts al país a través de Corea i varen començar a ser adoptats pels japonesos per registrar la seva pròpia llengua que, fins llavors, mancava de forma escrita.

Lectura dels kanji

Els kanji tenen dues categories de significats i pronúncies, que es coneixen com "lectures": les lectures on (音読み o on'yomi) i les lectures kun (訓読み o kun'yomi).

Les lectures on es deriven de les pronúncies xineses del caràcter, i se solen emprar quan el kanji forma part d'una paraula composta. Les lectures kun s'utilitzen normalment quan el kanji està sol o seguit de hiragana. La major part dels kanji té almenys una lectura on i una lectura kun. Alguns kanji tenen una tercera lectura menys coneguda anomenada lectura nanori, que s'utilitza per a noms de persones.

Existeixen excepcions a aquestes regles, ja que molts kanji no tenen lectura kun i uns pocs no tenen lectura on. Alguns utilitzen la lectura kun, i no la lectura on, per formar paraules compostes.

Si els kanji no estan acompanyats de hiragana, se solen llegir de dos en dos i amb la lectura on. La paraula "kanji" (漢字) n'és un perfecte exemple, i la seva pronúncia prové de la paraula xinesa "hanzi".

Vegeu també

Kanji i furigana

Els kanji ocasionalment van acompanyats per furigana, que són caràcters hiragana escrits al costat dels kanji, per facilitar-ne la lectura. S'utilitza el furigana sobre tot en llibres per a nens i en els manga (còmics japonesos) per afavorir l'aprenentatge dels caràcters. També s'utilitza el furigana per a caràcters kanji que no estan inclosos a la llista dels 1945 kanji més utilitzats (Jōyō kanji).

Plantilla:Enllaç AB Plantilla:Enllaç AB Plantilla:Link GA Plantilla:Link GA