Segle XXVII aC: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.2) (Robot afegeix: eo:27-a jarcento a.K.
m Bot: Traient 32 enllaços interwiki, ara proporcionats per Wikidata a d:q208506
Línia 23: Línia 23:


[[Categoria:Mil·lenni III aC]]
[[Categoria:Mil·lenni III aC]]

[[bg:27 век пр.н.е.]]
[[bs:27. vijek p.n.e.]]
[[cs:27. století př. n. l.]]
[[de:27. Jahrhundert v. Chr.]]
[[en:27th century BC]]
[[eo:27-a jarcento a.K.]]
[[es:Siglo XXVII a. C.]]
[[eu:K. a. XXVII. mendea]]
[[fa:سده ۲۷ (پیش از میلاد)]]
[[fr:XXVIIe siècle av. J.-C.]]
[[gl:-2686]]
[[he:המאה ה-27 לפנה"ס]]
[[hr:27. stoljeće pr. Kr.]]
[[hu:I. e. 27. század]]
[[it:XXVII secolo a.C.]]
[[ja:紀元前27世紀]]
[[ka:ძვ. წ. XXVII საუკუნე]]
[[ko:기원전 27세기]]
[[lt:XXVII amžius pr. m. e.]]
[[mk:27 век п.н.е.]]
[[ms:Abad ke-27 SM]]
[[nl:27e eeuw v.Chr.]]
[[pl:XXVII wiek p.n.e.]]
[[pt:Século XXVII a.C.]]
[[qu:27 ñiqin pachakwata kñ]]
[[ro:Secolul al XXVII-lea î.Hr.]]
[[ru:XXVII век до н. э.]]
[[sh:27. vijek pne.]]
[[sr:27. век п. н. е.]]
[[uk:XXVII століття до н. е.]]
[[war:Ika-27 nga gatostuig UC]]
[[zh:前27世纪]]

Revisió del 10:15, 8 març 2013

segle xxviii aC - segle xxvii aC - segle xxvi aC
Mil·lenni III aC

El segle XXVII aC és un període de l'edat antiga caracteritzat pel domini territorial creixent d'Egipte i els regnes de Mesopotàmia, que assimilen els regnes limítrofs o els sotmeten a vassallatge. Les dues corts s'omplen de funcionaris especialitzats que administren les terres i recopilen la ciència del seu temps.

Política

S'inicia el període del Regne Antic d'Egipte, amb Djoser com a faraó més destacat. Durant aquesta època augmenta la centralització i el poder reial, que s'encarrega de dur a terme grans obres d'infraestructura per garantir una producció agrícola constant. Se sotmeten els pobles de Núbia, Líbia i parcialment el Líban. Mentrestant a la Xina governa el mític Emperador Groc, el qual destaca per les codificacions mèdiques jurídiques. Igualment mític és Guilgameix, un rei divinitzat que hauria viscut durant aquest segle.

Economia i societat

El blat de moro esdevé un element central de la dieta i el comerç mesomaericà, amb exportacions cap al sud. La importància d'aquest producte fa que posteriorment es trobi com a atribut de divinitats, monarques i ciutats. La fusta de cedre libanesa és el principal material del qual es fan bigues i vaixells i per tant augmenta les ànsies de control dels seus boscos. Un altre producte destacable és la seda xinesa, conreada per fer teles i pintures de gran luxe que s'exporten a diversos pobles veïns.

Invencions i descobriments

Imhotep va idear nous mètodes constructius que van permetre aixecar les piràmides, a banda de recollir la sapiència del seu temps per als governadors. La joiera assoleix un gran auge.

A Mesopotàmia, l'escriptura cuneïforme es va anar tornant progressivament més abstracta, perdent les similituds pictogràfiques amb els objectes. Aquesta abstracció va permetre augmentar el seu ús per designar nous conceptes, menys lligats a la realitat i d'aquesta manera va ajudar a transcriure la literatura.

Art, cultura i pensament

Durant aquest segle va eclosionar l'art egipci clàssic, amb construccions de piràmides, monuments als seus déus i pintures jeroglífiques als murs de palaus i temples. Es van iniciar, per exemple, els treballs previs a la Necròpolis de Gizeh, on reposarien les restes mortals dels faraons, cada cop més divinitzats.

Vegeu també