Tigranes VI d'Armènia: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m link Tiridates I d'Armènia
m link Vologès I de Pàrtia|Vologeses
Línia 5: Línia 5:
Els districtes fronterers armenis foren transferits als aliats: a Farasmanes d’Ibèria; a Polemó del Pont; a Aristòbul de la Petita Armènia i a Antíoc de Commagene.
Els districtes fronterers armenis foren transferits als aliats: a Farasmanes d’Ibèria; a Polemó del Pont; a Aristòbul de la Petita Armènia i a Antíoc de Commagene.


Tigranes no va tardar a fer una expedició a [[Adiabene]], que era tributari dels parts. El rei part Vologeses o va considerar una agressió i va reiniciar la guerra, afavorint al ex rei Tiridates, al que va donar ajuda, però aquest va fracassar davant Tigranocerta, defensada pel mateix Tigranes VI. No obstant el governador de Capadòcia Petus, fou derrotat pels parts a [[Rhandeia]], a la vora del [[Arsanies]] (avui [[Murad Su]]), i assetjat a la fortalesa va haver de signar un tractat per el qual els romans evacuaven Armènia ([[62]]). Aquest tractat fou modificat, però signat altra cop a Rhandeia, amb Corbuló, l'any [[63]], i Tigranes VI va haver de renunciar a la corona.
Tigranes no va tardar a fer una expedició a [[Adiabene]], que era tributari dels parts. El rei part [[Vologès I de Pàrtia|Vologeses]] o va considerar una agressió i va reiniciar la guerra, afavorint l'ex-rei Tiridates, al que va donar ajuda, però aquest va fracassar davant Tigranocerta, defensada pel mateix Tigranes VI. No obstant el governador de Capadòcia Petus, fou derrotat pels parts a [[Rhandeia]], a la vora del [[Arsanies]] (avui [[Murad Su]]), i assetjat a la fortalesa va haver de signar un tractat per el qual els romans evacuaven Armènia ([[62]]). Aquest tractat fou modificat, però signat altra cop a Rhandeia, amb Corbuló, l'any [[63]], i Tigranes VI va haver de renunciar a la corona.


[[Categoria:Reis d'Armènia]]
[[Categoria:Reis d'Armènia]]

Revisió del 19:33, 28 maig 2007

Tigranes VI fou rei d'Armènia del 58 al 63.

La primavera del 58 el general Corbuló, amb plens poders, va entrar a l’Armènia pròpia des Capadòcia i va avançar vers Artaxata, mentre que Farasmanes o Pharsman I d'Ibèria atacava pel nord, i Antíoc de Commagene atacava pel sud-oest. Tiridates va fugir de la seva capital que fou ocupada per Corbuló i incendiada. Al estiu Corbuló va avançar cap a Tigranocerta, en una marxa molt penosa, i van arribar a la ciutat que els hi va obrir les portes, menys la ciutadella que va resistir, i va ser pressa al assalt. Ja la majoria dels armenis havia abandonat el partit part i acceptava un príncep donat per Roma. Neró va donar llavors la corona a Tigranes VI, de la darrera casa reial de Capadòcia, net de Glafira (filla del darrer rei Arquelau) i fill d’Alexandre de Judea, que estava casat amb un princesa de la casa dels Artaxides

Els districtes fronterers armenis foren transferits als aliats: a Farasmanes d’Ibèria; a Polemó del Pont; a Aristòbul de la Petita Armènia i a Antíoc de Commagene.

Tigranes no va tardar a fer una expedició a Adiabene, que era tributari dels parts. El rei part Vologeses o va considerar una agressió i va reiniciar la guerra, afavorint l'ex-rei Tiridates, al que va donar ajuda, però aquest va fracassar davant Tigranocerta, defensada pel mateix Tigranes VI. No obstant el governador de Capadòcia Petus, fou derrotat pels parts a Rhandeia, a la vora del Arsanies (avui Murad Su), i assetjat a la fortalesa va haver de signar un tractat per el qual els romans evacuaven Armènia (62). Aquest tractat fou modificat, però signat altra cop a Rhandeia, amb Corbuló, l'any 63, i Tigranes VI va haver de renunciar a la corona.