Bande: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot esborra: cbk-zam:Bande (deleted)
m Bot: Traient 19 enllaços interwiki, ara proporcionats per Wikidata a d:q1645000
Línia 81: Línia 81:


[[Categoria:Municipis de la província d'Ourense]]
[[Categoria:Municipis de la província d'Ourense]]

[[ar:باندي]]
[[br:Bande]]
[[en:Bande]]
[[es:Bande]]
[[eu:Bande]]
[[fr:Bande (Galice)]]
[[gl:Bande]]
[[it:Bande (Spagna)]]
[[ja:バンデ]]
[[ms:Bande]]
[[nl:Bande (Ourense)]]
[[oc:Bande]]
[[pt:Bande]]
[[ru:Банде]]
[[tr:Bande]]
[[uk:Банде]]
[[vi:Bande]]
[[war:Bande]]
[[zh:班德 (奥伦塞省)]]

Revisió del 07:32, 11 març 2013

Plantilla:Infotaula geografia políticaBande
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 42° 01′ 50″ N, 7° 58′ 31″ O / 42.030555555556°N,7.9752777777778°O / 42.030555555556; -7.9752777777778
Galícia
Ourense
ComarcaA Baixz Limia
CapitalBande (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població1.482 (2023) Modifica el valor a Wikidata (14,98 hab./km²)
Llengua utilitzadagallec
Geografia
Superfície98,96 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud728 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Organització política
• Alcaldessa Modifica el valor a WikidataSandra Vázquez Domínguez (2019–) Modifica el valor a Wikidata
Eleccions municipals a Bande Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal32006
Fus horari
Codi INE32006 Modifica el valor a Wikidata

Bande és un municipi de la Província d'Ourense a Galícia. Pertany a la Comarca da Baixa Limia.

Evolució demogràfica
19001930195019812004
5.7215.6846.0993.8822.326
Fonts: INE i IGE (Els criteris de registre censal variaren i les dades de l'INE i de l'IGE poden no coincidir.)

Història

Bande escriu en les seves terres des de temps immemorial la seva història, deixant la petjada en els vestigis de les moltes poblacions que van habitar aquests llocs. Bon exemple d'això són les nombroses restes arqueològics que es conserven, entre els quals ressalten les mámoas que es dispersen pel seu territori, els castros de Rubiás, Sarreas, Fervenza, Seoane, Lobosandaus i Pena Maior.

Època romana

Durant la romanització de la Península Ibèrica, Bande no va passar desapercebuda. Bande, que etimològicament prové de "Bandu", segons algunes teories, o de "Venatus", que evoluciona a "Vaneto", segons afirma en els seus estudis l'il·lustre Xocas, en el seu territori habitava la tribu dels querquennos, que van ser sotmesos per les tropes romanes. En l'any 218 aC, Dècim Juni Brut travessa el riu Limia (Lethes o riu de l'oblit) per algun lloc pròxim al que avui és territori de Bande; Dècim Juni Brut demostra als seus soldats -temerosos de creuar aquestes aigües- que no es perd la memòria a l'altre costat del riu, i cita uneixo a un els noms de la seva tropa. Els romans van traçar per aquestes terres la Via XVIII de Braga a Astorga, coneguda com la Via Nova de l'itinerari d'Antoní "Ítem alio itinere a Bracara Asturica" que va ser construïda el 80 sota el regnat dels emperadors Titus i Domicià. A més, es va construir un campament anomenat "Aquis Querquennis" conegut també com "A Cidá" (aquest campament és el tercer de la Via romana).

Edat mitja

Odoari va manar repoblar aquestes terres en nom del rei Alfons III en el segle IX. Aquestes terres i els seus habitants es van veure immersos en nombroses guerres amb els portuguesos que lluitaven per establir una frontera. A principis de segle, en les proximitats del campament romà, concretament en el poble de Baños, es va construir un balneari al que afecta l'embassament de Conchas quan el nivell del mateix és alt. Aquestes aigües reconegudes per les seves propietats i aconsellades per a tractar el reuma, malalties de la pell i de l'aparell digestiu, surt a uns 48 graus Celsius.

Restauració

És destacable el fet que, durant la restauració, Bande era un feu de la família Bugallal, que, segons consta, guanyava les eleccions sense que se celebressin les votacions, mètodes que es van denunciar per les gents d'aquests llocs encapçalats per Basilio Álvarez.

Monuments

Històric va ser el fet de declarar Monument Nacional el 1921 l'Església de Santa Comba de Bande. També és just ressenyar que en 1944 es va declarar Monument Històric Artístic el pont d'origen romà "Ponte Pedriña" i, sense cap dubte, la decisió de deixar-lo sota les aigües de l'embassament de les Conchas (1944) també pot qualificar-se d'històrica i incomprensible.

Jaciments arqueològics

En les excavacions del campament romà de "Aquis Querquennis" es va trobar, entre altres objectes, una estatuilla que representa a un legionario. En el Castro de Rosses es va trobar "Un cap petri de guerrer galaic" de l'època precristiana. En l'antiga església de Baños, es va destapar una làpida amb la inscripció "Alepi de 19 anys mort en Crist en l'any 545"; aquesta es troba dipositada en el Museu Provincial i està considerada com una de les més antigues que es coneixen d'un soterrament cristià. En la foresta comunal de Pereira es van trobar jaciments romans també, a Cacheverga,a 1km del llogaret i a 4,5km. de Bande (vegi's pàg. web de l'ajuntament) així com hi ha també importants túmuls en la Chan i en Fonte Mariña (lloc de Pereira també)

Fires

Fires mensuals

Bande compta amb dues fires que se celebren els dies 13 i 28 de cada mes. Aquestes fires s'aprofiten pels veïns per a reunir-se i assortir-se d'alguns productes necessaris. Les tradicionals fires del passat, on predominava l'intercanvi de bestiar, van donar pas a un mercat ambulant on destaquen els productes tèxtils i agrícoles. A pesar del temps i l'evolució d'aquestes fires, el que segueix com antany són els llocs gastronòmics de pulpeiras on es pot degustar el famós "Pop a la fira", així com els llocs de carn al calder en la plaça de la vila i en els diferents locals de tapes i menjars.

Fira de mostres de recursos endogens

Aquesta fira se celebra a l'estiu, durant la primera quinzena d'agost. Té com objectiu la potenciació dels productes locals, amb una especial atenció al sector artesanal i gastronòmic. El visitant podrà assaborir una mostra de les carns de vaca de raça "cachena" o "limiá", cavall i sobretaules. En els últims anys s'intenta arribar a una major dimensió amb la participació de casetes i productes provinents del nord de Portugal.

Festes

  • Festa de Sant Sebastià. Se celebra el dia 20 de Gener. Fa anys, va ser considerat aquest dia festiu local per a celebrar la festes; aquesta tradició es va perdre a poc a poc.
  • Festa "Do Peixe". El tercer diumenge de Juny se celebra aquesta festa amb l'objectiu de promoure la riquesa gastronòmica, així com donar a conèixer el potencial cinegético i turístic de la zona amb un concurs de pesca d'àmbit provincial. L'acte culmina amb una multitudinària degustació de sardines, carn de vedella i cavall, tot això regat amb un bon vi i acompanyat per pa de blat de moro.
  • Festa de Sant Roc. Aquesta festa se celebra el tercer cap de setmana del mes d'Agost durant quatre dies, coincidint amb el major nombre de visitants i emigrants en la zona. Se celebra així la festa més concorreguda de tot l'Ajuntament.
  • Festa del pa de blat i sègol (Pereira-Bande) Aquesta festa s'inaugurà en l'any 2007 amb un gran èxit;se celebra el cap de setmana dels magostos, és a dir la 2a setmana de novembre i reuneix actes lúdics i per a l'oci així com actes d'allò més tradicional com la cocció de pa en el forn,degustació,música tradicional...

Referències

Enllaços externs