Clorur de sodi: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot: eliminant plantilla en anglés. {{Link GA}} → {{Enllaç AB}}
m Bot: recol·locant les plantilles {{Enllaç AB}}
Línia 72: Línia 72:


{{ORDENA:Clorur De Sodi}} <!--ORDENA generat per bot-->
{{ORDENA:Clorur De Sodi}} <!--ORDENA generat per bot-->
{{Enllaç AB|uk}}
{{Enllaç AD|uk}}


[[Categoria:Clorurs|Sodi]]
[[Categoria:Clorurs|Sodi]]
[[Categoria:Compostos de sodi]]
[[Categoria:Compostos de sodi]]
{{Enllaç AD|uk}}
{{Enllaç AB|uk}}

Revisió del 19:51, 11 març 2013

Per a una descripció del seu ús com a condiment vegeu sal comuna


Plantilla:Chembox/Top Plantilla:Chembox/Image Plantilla:Chembox/SectGeneral Plantilla:Chembox/OtherNames Plantilla:Chembox/Formula Plantilla:Chembox/MolarMass Plantilla:Chembox/Appearance Plantilla:Chembox/CASNo Plantilla:Chembox/SectProperties Plantilla:Chembox/Density Plantilla:Chembox/Solubility Plantilla:Chembox/MeltingPt Plantilla:Chembox/BoilingPt Plantilla:Chembox/SectStructure Plantilla:Chembox/CoordGeom Plantilla:Chembox/CrystalStructure Plantilla:Chembox/SectHazards Plantilla:Chembox/Hazards Plantilla:Chembox/NFPA Plantilla:Chembox/RPhrases Plantilla:Chembox/SPhrases Plantilla:Chembox/RTECS Plantilla:Chembox/FlashPt Plantilla:Chembox/SectRelated Plantilla:Chembox/OtherAnions Plantilla:Chembox/OtherCations Plantilla:Chembox/RelatedX Plantilla:Chembox/Bottom El clorur sòdic, de fórmula NaCl, també conegut com a sal de taula o sal comuna (halita, quan és el mineral) és un compost iònic, format per un catió Na+ (ió sodi) i un anió Cl- (ió clorur), el NaCl és el producte d'una reacció violenta en la qual un àtom de sodi (metall reactiu) reacciona amb un de clor (un no metall).

2Na + Cl2 → 2NaCl

Nota: es necessiten dos àtoms de sodi, perquè el clor es troba com a molècula diatòmica en la naturalesa.

En la reacció, dos àtoms de sodi s'oxiden cedint cada un el seu únic electró de valència als àtoms de clor, açò es representa com segueix:

.. ..
Na. .Cl: .Cl: = 2NaCl
Na. + .. .. 

Ambdós àtoms, tant els de sodi com els de clor, compleixen amb la regla de l'octet.

Estructura cristal·lina

El clorur sòdic forma cristalls amb simetria cúbica. Els clorurs (ions més grans) formen un empaquetament cúbic compacte, mentre que els ions més petits de sodi omplen els espais octaèdrics entre els clorurs. Cada ió està envoltat per sis de l'altre element. Aquesta estructura és molt comuna en diversos altres minerals, i s'anomena a vegades, estructura halita.

Esquema de l'estructura cristal·lina del clorur de sodi
Cristall d'halita, Alemanya

Aplicacions

Alimentació Humana: La sal té un paper molt important en l'alimentació humana i també és usada a gran escala per a la conservació d'aliments.

  • Salmorra (dissolució de sal comuna en aigua): Sol emprar-se en moltes instal·lacions frigorífiques, per a transportar el fred des del líquid -o gas frigorigen- fins a les càmeres de refrigeració; degut a la baixa temperatura de congelació de la salmorra, que li permet transmetre el fred sense congelar-se.

Conservació Pelletera: Després de pesar les pells, s'efectua la salinització a fi de permetre conservar-les durant el transport i emmagatzematge, fins al seu curtit.

Importància biològica

El clorur sòdic, és essencial per a la vida a la Terra. La majoria dels teixits biològics i fluids corporals contenen variades concentracions de clorur de sodi. La quantitat d'ions de sodi en la sang està directament relacionada amb la regulació dels nivells de fluids corporals. La propagació dels impulsos nerviosos mitjançant una transducció de senyals és intervinguda per aquests ions.

L'anomenat sèrum fisiològic, és una solució del 0.9% de clorur de sodi, rep el seu nom perquè és isotònica amb el plasma sanguini. Aquesta solució fisiològica és la sustentació principal de teràpies mèdiques de reemplaçament de fluids, per a la deshidratació o per a prevenir xocs hipovolèmics (baix volum sanguini).

Les persones presenten la particularitat entre els primats d'eliminar grans quantitats de sal quan suen.

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Clorur de sodi


Plantilla:Enllaç AB Plantilla:Enllaç AD