Sinergia: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.3) (Robot: Canviant es:Sinergia a es:Sinergia (acción conjunta)
m Bot: Traient 32 enllaços interwiki, ara proporcionats per Wikidata a d:q540614
Línia 33: Línia 33:
[[Categoria:Biologia]]
[[Categoria:Biologia]]
[[Categoria:Termodinàmica]]
[[Categoria:Termodinàmica]]

[[ar:تآزر]]
[[cs:Synergie]]
[[da:Synergi]]
[[de:Synergie]]
[[en:Synergy]]
[[es:Sinergia (acción conjunta)]]
[[et:Sünergia]]
[[eu:Sinergia]]
[[fa:هم‌افزایی]]
[[fi:Synergia]]
[[fr:Synergie]]
[[he:סינרגיה]]
[[hy:Սիներջի]]
[[io:Sinergio]]
[[it:Sinergia]]
[[ja:相乗効果]]
[[kk:Синергизм]]
[[kn:ಸಿನರ್ಜಿ (ಸಹಕ್ರಿಯೆ)]]
[[ko:협력작용]]
[[lt:Sinergija]]
[[nl:Synergie]]
[[no:Synergieffekt]]
[[pl:Synergia]]
[[pt:Sinergia]]
[[ru:Синергия]]
[[sh:Sinergija]]
[[sl:Sinergija]]
[[sr:Sinergija]]
[[sv:Synergi]]
[[ta:ஒருங்கியக்கம்]]
[[uk:Синергія]]
[[zh:協同效應]]

Revisió del 20:57, 11 març 2013

La sinergia és la integració d'elements que fa com a resultat quelcom més gran que la simple suma d'aquests elements, és a dir, quan dos o més elements s'uneixen sinèrgicament creen un resultat que aprofita i maximitza les qualitats de cadascun dels elements.

Es pot dir que la paraula sinergia prové del grec i la seva traducció literal seria la de cooperació, no obstant això, es refereix a l'acció de dos (o més) causes l'efecte de les quals és superior a la suma dels efectes individuals. Es troba també en biologia, quan es refereix al concurs actiu i concertat d'uns pocs òrgans per a realitzar una funció.

"Pot ser que no siguem tan bons atletes com ells, però lluitem com a equip. Saltar més alt i córrer més ràpid no és el que sempre et fa guanyar. Aquest és un esport d'equip, no tennis." [1] Comentà Theodoros Papaloukas, jugador de bàsquet de la selecció nacional de Grècia, referint-se a la victòria del seu equip davant la selecció dels Estats Units en una de les semifinals del Japó 2006 i explica senzillament el concepte de sinergia.

La sinergia en la teoria general de sistemes

La paraula augmenta la seva importància gràcies a la teoria general de sistemes que fou desenvolupada per Ludwig von Bertalanffy. Relacionada amb la teoria de sistemes, la manera més senzilla per a explicar el terme sinergia és examinant un objecte o entitat tangible o intangible i si en analitzar una de les parts aïlladament aquesta part no dóna una explicació relacionada amb les característiques o la conducta d'aquest llavors s'està parlant d'un objecte sinèrgic. Lligat a aquest concepte es troba un altre, el de recursivitat, el qual senyala que un sistema sinèrgic està compost alhora de subsistemes que també són sinèrgics.

Requisits de la sinergia

La sinergia, per tant, té com a pre requisit la integració i aquesta ha de ser avantcedida per l'afinitat de les parts, car la integració només és posible si existeix afinitat. En conseqüència, el desenvolupament d'una societat pot ser mitjà en funció de la sinergia existent. Les societats en creixement són altament sinèrgiques, car existeix afinitat entre les seves parts. L'ingredient fonamental de la sinergia és, per tant, l'afinitat i la seva contrapartida, l'odi. Sinergia i entropia són, per tant, oposats, el primer, unió d'energi;, el segon, destrucció i dissipació d'energia. Val definir en aquest punt l'entropia com el grau d'aleatorietat d'un sistema, el qual determina el seu ordre o existència anàrquica.

Exemples de sinergia:

  • Rellotge: Si tenim en compte cadascun dels seus components minuters, segoners o el seu mecanisme, cap d'aquests per separat podrà indicar l'hora; però si s'uneixen i s'interrelacionen segurament es tindrà amb exactitud l'hora.
  • Els avions: cadascuna de les parts de l'avió no poden volar per si mateixes, només si s'interrelacionen ho aconsegueixen.
  • Una lletra sola és simplement això, una lletra sola; si es combina amb d'altres es forma una paraula, a la vegada el conjunt de paraules formen frases i aquestes frases a la seva vegada poden arribar a ser una obra mestra de literatura o poesia. Totes participen i en conjunt potencialitzen la seva capacitat.

Referències

  1. Theodoros Papaloukas, Diari Clarín, Dissabte 2 de setembre del 2006.

Enllaços externs

Vegeu Sinergia en el Viccionari, el diccionari lliure.

sinergies.es estil de treball basat amb sinergies entre professionals de la comunicació. Una estructura modular i flexible que permet crear equips de treballs temporals segons les necessitats del client. Aportant per cada projecte el millor professional que pot prestar el servei, tant per capacitat, com per aficions, gustos i afinitats amb el producte.