Portugal: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Reversió a l'edició del 2007-05-29 09:48:40 per YonaBot, número 1120050 usant popups
Línia 106: Línia 106:


[[Categoria:Portugal]]
[[Categoria:Portugal]]

[[be-x-old:Партугалія]]


[[af:Portugal]]
[[af:Portugal]]
Línia 119: Línia 117:
[[bar:Portugal]]
[[bar:Portugal]]
[[bat-smg:Portugalėjė]]
[[bat-smg:Portugalėjė]]
[[be:Партугалія]]
[[be-x-old:Партугалія]]
[[bg:Португалия]]
[[bg:Португалия]]
[[bo:ཕུ་ཐོ་ཡ]]
[[bo:ཕུ་ཐོ་ཡ]]
Línia 219: Línia 217:
[[tr:Portekiz]]
[[tr:Portekiz]]
[[ty:Pōtītī]]
[[ty:Pōtītī]]
[[ug:Portugaliye]]
[[uk:Португалія]]
[[uk:Португалія]]
[[uz:Portugal]]
[[uz:Portugal]]

Revisió del 16:20, 3 juny 2007

Plantilla:Infotaula geografia políticaPortugal
República Portuguesa

HimneA Portuguesa Modifica el valor a Wikidata

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 39° N, 9° O / 39°N,9°O / 39; -9
CapitalLisboa (1385–) Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població10.347.892 (2021) Modifica el valor a Wikidata (112,2 hab./km²)
Idioma oficialportuguès
mirandès Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Superfície92.225 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat peroceà Atlàntic Modifica el valor a Wikidata
Punt més altMuntanya del Pico (2.351 m) Modifica el valor a Wikidata
Punt més baixoceà Atlàntic (0 m) Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Anterior
Creació23 maig 1179 Modifica el valor a Wikidata
Dia festiu
PatrociniSant Jordi Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Forma de governrepública (1910–) Modifica el valor a Wikidata
• President Modifica el valor a WikidataMarcelo Rebelo de Sousa (2016–) Modifica el valor a Wikidata
Òrgan executiuGovern de Portugal Modifica el valor a Wikidata
• Primer ministre Modifica el valor a WikidataAntónio Costa (2015–) Modifica el valor a Wikidata
Òrgan legislatiuAssemblea de la República Portuguesa , (Escó: 230) Modifica el valor a Wikidata
Màxima autoritat judicialPortuguese Supreme Court of Justice (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Membre de
PIB nominal253.982.847.571 $ (2021) Modifica el valor a Wikidata
MonedaEuro2
Identificador descriptiu
Fus horari
Domini de primer nivell.pt Modifica el valor a Wikidata
Prefix telefònic+351 Modifica el valor a Wikidata
Telèfon d'emergències112 Modifica el valor a Wikidata
Codi paísPT Modifica el valor a Wikidata
Codi NUTSPT Modifica el valor a Wikidata

Lloc webportugal.gov.pt… Modifica el valor a Wikidata

La República Portuguesa (República Portuguesa en portuguès), o Portugal, és una república democràtica localitzada a l'oest i sud-oest de la Península Ibèrica al sud-oest d'Europa, i és alhora l'Estat més occidental del continent. Té frontera terrestre amb Espanya per el nord i l'est, i per l'Oceà Atlàntic pel sud i l'oest. A més, Portugal s'estén per diverses illes de l'Atlàntic, tals com les Açores, Madeira i Porto Santo, incloent les illes Salvatges (Ilhas Selvagens).

Un ciutadà de Portugal és referit com a portuguès, però també pot rebre el nom de lus, (luso) o lusità (lusitano).

El territori portuguès ha sigut testimoni durant els passats 3100 anys d'un constant fluix de civilitzacions. Fenicis, celtes, cartaginesos, romans, bàrbars i àrabs han deixat la seva empremta. Durant els segles XV i XVII Portugal va esdevenir una potència econòmica, política i cultural. Els territoris d'ultramar i colònies es van estendre per tot el globus.

El nom de Portugal deriva del nom romà Portus Cale, una barreja de grec i llatí que significa "Port bonic".

Història

Emergint de la Reconquesta com escisió del regne de Lleó en 1111, i com país independent en 1143, i amb la frontera principal del seu territori gairebé sense canviar des del segle XIII, Portugal sempre va estar lligat al mar. Des del principi, la pesca i el comerç d'ultramar han estat activitats econòmiques importants. L'interès d'Enric el Navegant en l'exploració, juntament amb alguns progressos tecnològics en la navegació, van dur a l'expansió portuguesa i a grans avenços en el seu coneixement geogràfic.

Després del seu apogeu com potència mundial durant els segles XV i XVI, Portugal va perdre moltes de les seves riqueses i del seu estatus amb la destrucció de Lisboa en un terratrèmol en 1755, l'ocupació durant les guerres napoleòniques, la pèrdua de la seva colònia brasilera en 1822 i l'ocupació Espanyola de la ciutat portuguesa d'Olivença i la seva comarca (guerra de les Taronges).

El 1580 la mort del rei Sebastiá, sense fills, en la batalla de'Alcazarquivir deixa el tron de Portugal vacant i ho hereta el seu cosí Felip II d'Espanya i I de Portugal, sent el primer Rei que uneix tota la Península Ibèrica en un sol Estat. El 1 de desembre de 1640 una revolta a Portugal destrona el rei Felip III de Portugal i IV d'Espanya fent tornar la independència en la jura com a rei Joan IV.

Una revolució en 1910 va deposar la monarquia portuguesa, començant un període de republicanisme caòtic (Primera República); en 1926 un cop d'estat militar nacionalista va començar un període de més de cinc dècades de governs feixistes repressius, la figura principal dels quals va ser António d'Oliveira Salazar.

El 1974, un cop militar esquerrà i pacífic (la Revolução dos Cravos, Revolució dels Clavells) va instal·lar un govern que va instituir àmplies reformes democràtiques. A l'any següent Portugal va concedir la independència a les seves colònies a l'Àfrica: Moçambic, Angola, Guinea Bissau, Cap Verd i São Tomé i Príncipe i havia perdut la seva colònia de Timor Oriental a l'Àsia per una invasió indonèsia. Portugal va ingressar a la Unió Europea en 1986, mentre que altra dependència asiàtica, Macau, va ser retornada a la sobirania xinesa el 20 de desembre de 1999.

Subdivisió administrativa

Per a més informació, vegeu Organització territorial de Portugal

A Portugal es mantenen diversos tipus d'organització territorial. Es basa originàriament en 308 municipis (municípios o concelhos) com a resultat d'agrupacions d'unitats poblacionals anomenades freguesias (parròquies civils, semblant a Andorra). A banda de subdivisions governamentals, persisteixen altres formes com l'organització judicial, regions turístiques, històriques o culturals.

Districtes

Tradicionalment, una organització encara utilitzada és el districte (distrito), la vigència de les quals és semblant a les províncies d'Espanya. N'hi ha 18 districtes juntament amb dues regions autònomes (regiões autónomas).

Geografia

Mapa de Portugal en portuguès

Les fronteres de Portugal les marquen, en bona mesura, les muntanyes i els rius. L'interior és muntanyenc i descendeix cap a les planes litorals, cultivades profusament. El punt més alt del territori portuguès és la muntanya del Pico, situada a l'illa homònima (illes Açores, que té més de 2,000 metres d'alçada. Portugal és travessat per tres grans rius, els naixement dels quals és a Espanya i la desembocadura a les ciutats principals del país.

El clima portuguès varia amb l'alçada i oscil·la entre les temperatures elevades i l'ambient sec de les regions del sud i unes temperatures mitjanes més baixes amb un ambient humit a la zona nord. Les pluges són constants durant tot l'any tret del període comprès entre juliol i agost, durant el qual són pràcticament nul·les.

Ciutats Principals

Lisboa (vora 550.000 habitants - 2.300.000 habitants a la Gran Lisboa ) és la capital, la ciutat més gran del país així com el port marítim principal. Va ser la Capital Europea de la Cultura al 1994 i la seu de l'Exposició Internacional de 1998, al'EXPO 98". Altres ciutats importants són les de Porto, (vora 260.000 habitants - 1.000.300 mil habitants al Gran Porto) la segona ciutat i port marítim, Coimbra (vora de 105.000), centre important a nivell industrial i universitari, i la Vila Nova de Gaia (que forma part del Gran Porto), vora 300.000 habitants. Faro, Évora, Braga, Setúbal i Aveiro són pols regionals importants.

Economia

Des de l'1 de gener de 1998 l'Euro (EUR).

L'1 de gener de 2002, els bitllets i les monedes d'euro van substituir l'Escut (PTE). La taxa de conversió és d'1 Euro = 200,482 escuts.

Demografia

La població portuguesa és una combinació de diversos elements ètnics, els ibers, els romans, els visigots i, més avant, els àrabs i els berbers. Portugal, inclosos els arxipèlags de les Açores i de Madeira té una població estimada en 10,605,870 persones (2006), amb una densitat de 107 persones per quilòmetre quadrat.

L'idioma oficial, emprat per gairebé tota la població, és el portuguès.

El Mirandès és reconogut com llengua por el Estat, peró no com llengua oficial.

Cultura

Pintura

Els primers pintors coneguts es remunten al segle XV, com Nuno Gonçalves del període gòtic. José Malhoa, conegut per la seva obra Fado, i Columbano Bordalo Pinheiro (que pintava els retrats de Teófilo Braga i Antero de Quental) eren les dues referències en pintura de naturalistes.

Vegau també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Portugal