Difosfat: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegint {{Commonscat|Pyrophosphates}} a partir de sv:Pyrofosfat
m Bot: Traient 18 enllaços interwiki, ara proporcionats per Wikidata a d:q290828
Línia 30: Línia 30:
[[Categoria:Fosfats]]
[[Categoria:Fosfats]]
[[Categoria:Oxoanions]]
[[Categoria:Oxoanions]]

[[bg:Дифосфат]]
[[de:Diphosphate]]
[[en:Pyrophosphate]]
[[es:Pirofosfato]]
[[fa:پیروفسفات]]
[[fi:Pyrofosfaatti]]
[[fr:Pyrophosphate]]
[[gl:Pirofosfato]]
[[hu:Difoszfátok]]
[[it:Pirofosfato]]
[[ja:ピロリン酸塩]]
[[nl:Pyrofosfaat]]
[[pl:Difosforany]]
[[pt:Pirofosfato]]
[[ru:Пирофосфаты]]
[[sr:Pirofosfat]]
[[sv:Pyrofosfat]]
[[uk:Пірофосфат]]

Revisió del 12:36, 15 març 2013

Model d'anió de pirofosfat, P2O74−

El pirofosfat és qualsevol sal, anió o els èster que impliquin un o més àtoms d'àcid pirofosfòric. Els pirofosfats s'obtenen escalfant fosfats: el prefix pyro- deriva del grec i significa “foc” en aquest context”. Els pirofosfats són bons agents complementaris i tenen molts usos en la indústria química. La paraula pirofosfat és també el nom dels èsters formats per la condensació de compostos fosforilats biològicament mitjançant un fosfat inorgànic o per un dimetil de pirofosfat. Aquesta unió també es refereix a unions altament energètiques dels fosfats.

Els pirofosfats són importants en la indústria bioquímica. L'anió P₂O74- s'abrevia PPi i és format per la hidròlisi d'ATP cap a AMP en les cèl·lules.

ATP →AMP + PPi

Per exemple, quan un nucleòtid s'incorpora en un ADN de creixement o un filament d'ARN mitjançant una polimerasa, el pirofosfat (PPi) és alliberat. La pirofosforòlisi és la reacció inversa de la polimerització, en la qual el pirofosfat reacciona amb el 3'-nucleotidmonofosfat (NMP o dNMP), el qual és agafat de l'oligonucleòtid per alliberar el trifosfat corresponent (dNTP procedent de ADN, o bé NTP procedent de ARN).

L'anió pirofosfat té l'estructura P₂O74- i és un àcid anhídrid del fosfat. És inestable en solució aquosa i s'hidrolitza poc en fosfat orgànic:

P2O74− + H2O → 2 HPO42−

o bé abreujat:

PPi + H2O → 2 Pi

Aquesta hidròlisi cap a fosfat inorgànic deixa la unió d'ATP cap a AMP i PPi de forma irreversible, i les reaccions bioquímiques relacionades amb aquesta hidròlisi també són irreversibles.

Des del punt de vista de l'alta energia del fosfat, la hidròlisi de l'ATP cap a AMP i PPI requereix dos fosfats altament energètics, així com la reacció d'AMP a ATP requerirà dues reaccions de fosforilació.

AMP + ATP → 2 ADP
2 ADP + 2 Pi → 2 ATP

La síntesi de tetraetil pirofosfat va ser descrita per Philip de Clermount l'any 1854 en un míting de l'Acadèmia Francesa de Ciències.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Difosfat