Arpad: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.2+) (Robot modifica: en:Arpad, Syria
m Bot: Traient 11 enllaços interwiki, ara proporcionats per Wikidata a d:q698634
Línia 23: Línia 23:
[[Categoria:Geografia històrica de Síria]]
[[Categoria:Geografia històrica de Síria]]
[[Categoria:Arameus]]
[[Categoria:Arameus]]

[[de:Arpad (Stadt)]]
[[en:Arpad, Syria]]
[[es:Arpad (Siria)]]
[[eu:Arpad (Siria)]]
[[fr:Arpad (Syrie)]]
[[he:ארפד]]
[[ja:アルパド]]
[[lt:Arpadas (Sirija)]]
[[pl:Arpad (miasto)]]
[[sh:Arpad (Sirija)]]
[[zh:亚珥拔]]

Revisió del 13:31, 17 març 2013

Per a altres significats, vegeu «Arpad (desambiguació)».

Arpad fou una antiga ciutat de Síria que existia al tercer mil·leni, i correspon probablement a la moderna Tell Erfad. Era propera a la moderna Alep, dependent de l'estat o regne de Yamkhad.

A les excavacions s'hi han trobat muralles del segle XVI o XV aC. Va passar als hitites vers 1340 aC sota el rei Subiluliuma I (vers 1344-1320 aC). Els hitites van conservar la regió fins vers el 1185 quan l'imperi es va enfonsar sota l'embestida dels Pobles de la Mar i hauria quedat dependent de Karkemish. Els arameus se n'haurien apoderat al segle X o IX aC i van fundar el regne conegut com a Bit Agusi (Akhan o Yakhan) del nom de la dinastia local (Bit Agusi = Descendents d'Agusi) que incloïa Napiqu i altres ciutats (i més tard també Alep) i del que no se'n sap res fins que les fonts assíries en donen algunes referències al segle VIII aC.

Pel que fa a l'organització política del regne arameu d'Arpad, aquesta tendia a ser expressada en termes de gentilici i parentiu (com en l'ús del termebit, "casa"). Si bé la figura principal rebia el títol de "Rei d'Arpad", aquest era acompanyat per altres "reis d'Arpad", caps de les grans famílies tribals.

Els continus atacs d’Assíria van portar a Matti-El d'Arpad a signar un tractat desavantatjós amb Ashurnirari V i a pagar-li tribut. Anys més tard el mateix rei arpadita es va aliar a Sardur II d’Urartu i a un nombre de reis neo-hitites de Síria contra el rei assiri Teglatfalassar III. La coalició va ser derrotada el 743 aC, i el 740 aC Arpad va ser conquerida per Tiglath-Pileser, produint moltes destrosses.

La ciutat és esmentada en alguns passatges de la Bíblia:

Bibliografia

  • Liverani, Mario (1995): El Antiguo Oriente: Historia, sociedad y economía, pp. 557, 558, 563

Enllaços externs