James Earl Jones: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
{{CN|data=març de 2013}}
m Robot afegint {{Commonscat|James Earl Jones}} a partir de de:James Earl Jones
Línia 156: Línia 156:


== Enllaços externs ==
== Enllaços externs ==
{{Commonscat|James Earl Jones}}

* {{IMDb name|0000469}}
* {{IMDb name|0000469}}
* [http://www.lortel.org/LLA_archive/index.cfm?search_by=people&first=James&middle=Earl&last=Jones James Earl Jones] at the [[Internet Off-Broadway Database]]
* [http://www.lortel.org/LLA_archive/index.cfm?search_by=people&first=James&middle=Earl&last=Jones James Earl Jones] at the [[Internet Off-Broadway Database]]

Revisió del 04:08, 26 març 2013

James Earl Jones.

James Earl Jones (Mississipí, Estats Units, 17 de gener de 1931 -) és un actor nord-americà. Entre els seus papers es destaca la interpretació de veu de Darth Vader a la saga Star Wars. És fill del també actor Robert Earl Jones.

El 2011, va ser guardonat amb l'Oscar honorífic, al costat de Dick Smith i Oprah Winfrey.

Biografia

Als 5 anys es va traslladar a Dublín (Míchigan) on va ser criat pels seus avis materns.

Des de nen va desenvolupar un quequeig greu pel que es negava a parlar en veu alta, fins que, als 13 anys, un dels seus professors va fer que descobrís que tenia un do per a la poesia i va insistir que llegís cada dia una poesia a classe perquè fos corregint el seu problema. Irònicament, dos dels seus papers més famosos han estat prestant la seva veu: A Darth Vader en la saga de La Guerra de les Galàxies i a Mufasa en El rei Lleó.

El seu primer paper va ser en Dr. Strangelove el 1964, com el tinent Lothar Zogg.

Entre els seus papers més notables estan el de Terrence Mann en la pel·lícula de beisbol Camp de somnis, l'almirall Greer en La caça de l'Octubre Roig, l'autor Alex Haley en la sèrie de televisió Arrels i el maligne Tulsa Doom, el déu-serp de Conan el Bàrbar.

Ha estat presentador de diferents cobertures per a esdeveniments com les Olimpíades d'Atenes 2004, i ha prestat la seva veu per a videojocs com Command and Conquer entre moltes coses.

Filmografia

Fonts:[1]

Altres actuacions de veu

Referències

Bibliografia

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: James Earl Jones