Encíclica: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot: Traient 30 enllaços interwiki, ara proporcionats per Wikidata a d:q221409
Línia 22: Línia 22:
*[[Pius X]]
*[[Pius X]]
**''[[Vehementer nos]]'' ([[1905]])
**''[[Vehementer nos]]'' ([[1905]])
**''[[Pascendi]]'' ([[1910]])
**''[[Pascendi Dominici Gregis]]'' ([[1910]])
*[[Pius XI]]
*[[Pius XI]]
**''[[Casti Connubii]]'' ([[1930]])
**''[[Casti Connubii]]'' ([[1930]])

Revisió del 23:51, 28 març 2013

Encíclica, en grec ("egkyklios"), en llatí "encyclia" ("embolicar en cercle"), és també l'origen de enciclopedia. A l'Església Catòlica una encíclica era una carta circular enviada a totes les esglésies d'una zona concreta. Avui en dia, s'empra per a qualsevol carta que envia un bisbe.

A l'Església Catòlica Romana una encíclica Papal és una carta enviada pel Papa als bisbes Catòlics d'una part concreta del món o d'abast universal, normalment tractant sobre algun aspecte de la doctrina catòlica.

Les encícliques Papals tenen tanta fama que el terme encíclica per als Catòlics s'usa gairebé exclusivament per a documents enviats pel Papa. La Església Ortodoxa i la Comunió Anglicana mantenen l'ús antic.

Dins de l'Església Catòlica Romana, una encíclica (oficialment anomenada Carta Encíclica ) és la segona en importància després de les Constitucions Apostòliques. Hi ha diversos tipus d'encícliques en funció segons els temes que tractin: Encícliques Doctrinals, Encícliques Exhortatòries i Encícliques Disciplinares. El nom de les encícliques ve donat per les seves dues primeres paraules (una, dos o tres) en l'idioma que hagi estat redactada.

El Papa Pius XII mantenia que les Encícliques Papals podien ser infalibles: Ni pot afirmar-se que els ensenyaments de les encícliques no exigeixin de per si el nostre assentiment, pretextant que els Romans Pontífexs no exerceixen en elles la suprema majestat del seu Magisteri. Doncs són ensenyaments del Magisteri ordinari, per als quals valen també aquelles paraules: "El que a vosaltres sent, a Mí em sent. " (Lucas 10:16); i la major part de les vegades, el que es proposa i inculca a les Encícliques pertany ja -per altres raons- al patrimoni de la doctrina catòlica. I si els Summes Pontífexs, a les seves constitucions, de propòsit pronuncien una sentència en matèria fins aquí disputada, és evident que, segons la intenció i voluntat dels mateixos Pontífexs, aquesta qüestió ja no es pot tenir com de lliure discussió entre els teòlegs. Humani Generis 14.

Encícliques Papals Importants