Teorema dels quatre quadrats: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
{{article escolar}}
{{article escolar}}
{{millorant}}


El '''teorema dels quatre quadrats''' de Lagrange, també anomenat teorema de Bachet, va ser demostrat en [[1770]] per [[Joseph Louis Lagrange]]. Diu que qualsevol enter positiu és la suma de quatre quadrats enters.
El '''teorema dels quatre quadrats''' de Lagrange, també anomenat teorema de Bachet, va ser demostrat en [[1770]] per [[Joseph Louis Lagrange]]. Diu que qualsevol enter positiu és la suma de quatre quadrats enters.
Línia 11: Línia 10:


<math>310 = 17 ^2+ 4 ^2 +2 ^2+ 1 ^2 </math>
<math>310 = 17 ^2+ 4 ^2 +2 ^2+ 1 ^2 </math>





Línia 22: Línia 20:




Una altre generalització possible és: donats els nombres naturals ''a'', ''b'', ''c'', ''d'', es podria resoldre:


<math> n = a{x_1}^2 + b{x_2}^2 + c{x_3}^2 + d{x_4}^2</math>
Una altre generalització possible és: donat el nombre natural a, b, c, d, es podria resoldre

(*)<math> n = a{x_1}^2 + b{x_2}^2 + c{x_3}^2 + d{x_4}^2</math>


on <math>x_1</math>, <math>x_2</math>, <math>x_3</math>, <math>x_4</math> corresponen a nombres naturals positius.
cada número positiu n correspon x1, x2, x3, x4...






El cas a=b=c=d=1 es contesta per el teorema dels quatre quadrats
El cas <math>a=b=c=d=1</math> es contesta pel teorema dels quatre quadrats.
Ramanujan va dir la solució general, demostrant que si assumim, sense la pèrdua de generalitat, que una a≤b≤ c ≤ d, llavors hi han exactament 54 opcions possibles per a la a, b, c, i d, tal que (*) es soluble en nombres enters x1, x2, x3, x4 per a tota la n.
[[Srinivāsa Rāmānujan|Rāmānujan]] va donar la solució general, demostrant que si assumim, sense pèrdua de generalitat, que <math>a \leq b \leq c \leq d</math>, llavors hi han exactament 54 opcions possibles per ''a'', ''b'', ''c'', i ''d'', tal que l'equació és soluble en nombres enters <math>x_1, x_2, x_3, x_4</math> per a tota ''n''. De fet, Ramanujan va catalogar una 55ena possibilitat <math>a=1</math>, <math>b=2</math>, <math>c=5</math>, <math>d=5</math>, però en aquest cas l'equació no és resoluble si <math>n=15</math>.
(Ramanujan va catalogar una 55 possibilitat a=1, b=2, c=5, d=5, però en aquest cas (*) no es possible si n=15)


[[Categoria: Aritmètica]]
[[Categoria: Aritmètica]]

Revisió del 12:54, 16 juny 2007


El teorema dels quatre quadrats de Lagrange, també anomenat teorema de Bachet, va ser demostrat en 1770 per Joseph Louis Lagrange. Diu que qualsevol enter positiu és la suma de quatre quadrats enters.

Per exemple:


Més formalment, par a cada enter positiu n existeixen nombres enters no negatiu a,b,c,d tal que . Adrien-Marie Legendre va millorar el teorema en 1798 demostrant que un enter positiu pot expressar-se com la suma de tres quadrats si no és de la forma .

La seva prova era incompleta, deixant un buit que després va omplir Carl Friedrich Gauss. En 1834, Carl Gustav Jakob Jacobi va trovar la fórmula exacta per a el número total de maneres que un nombre enter positiu n donat pot representar-se com la suma de quatre quadrats. Aquest numero es vuit cops la suma dels divisors de n si n és imparell i 24 cops la suma dels divisors imparells de n si n és parell.


El teorema dels quatre quadrats de Lagrange és un cas especial del teorema del número poligonal de Fermat i del problema de Waring.


Una altre generalització possible és: donats els nombres naturals a, b, c, d, es podria resoldre:


on , , , corresponen a nombres naturals positius.


El cas es contesta pel teorema dels quatre quadrats.

Rāmānujan va donar la solució general, demostrant que si assumim, sense pèrdua de generalitat, que , llavors hi han exactament 54 opcions possibles per a, b, c, i d, tal que l'equació és soluble en nombres enters per a tota n. De fet, Ramanujan va catalogar una 55ena possibilitat , , , , però en aquest cas l'equació no és resoluble si .