Nizwa: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.3) (Robot afegeix: hi:निज़वा
m Bot: Traient 16 enllaços interwiki, ara proporcionats per Wikidata a d:Q1915327
Línia 16: Línia 16:


[[Categoria:Ciutats d'Oman]]
[[Categoria:Ciutats d'Oman]]

[[ar:ولاية نزوى]]
[[cs:Nazvá]]
[[da:Nizwa]]
[[de:Nizwa]]
[[en:Nizwa]]
[[fa:نزوی]]
[[fr:Nizwa]]
[[hi:निज़वा]]
[[it:Nizwa]]
[[ja:ニズワ]]
[[ko:니즈와]]
[[lt:Nizva]]
[[nl:Nizwa]]
[[pl:Nizwa]]
[[ru:Назва]]
[[zh:尼兹瓦]]

Revisió del 15:32, 6 abr 2013

Nizwa, el mercat

Nizwa és una ciutat i oasi del centre d'Oman, antiga capital del imamat d'Oman. Està dividida en la vila baixa fortificada (Nizwat al-Sufala) i una vila alta també fortificada /Nizwat al-Alaya o Samad al-Kindi) situada una a cada costat del riu uadi Kalbi. La gran mesquita local a Nizwat al-Sufala era el lloc de proclamació tradicional dels imams; allí prop hi havia el mercat i el castell, rectangular amb una torre circular (anomenada Kala) de 43 metres de diàmetre, que és la torre antiga més alta d'Oman i que s'atribueix al sultà yarúbida Sayf ibn Sultan (+ 1649); la torre es va construir en 12 anys i defensava l'accés al interior del país pel uadi Samail (que portava a la Batina, a la costa). El oasis té al menys 25.000 palmeres.

Nizwa, general
Nizwa, el fort

Abans de l'islam la ciutat fou la seu dels prínceps locals al-Djulanda. Va mantenir importància durant segles sent progressivament suplantada per Rustak i per Masqat, però va conservar encara el seu caràcter de centre de cultura ibadita. El segon imam ibadita al-Warith, va morir a Nizwa, ofegat en una crescuda del uadi Kalbu, i en endavant fou el lloc on generalment foren enterrats els imams. Al-Mukadasi l'esmenta al segle X com una de les principals fortaleses del país junt amb Masqat, Sawhar i Djulfar. Al-Idrisi l'esmenta sense donar detalls; Yaqut al-Hamawí al segle XII diu [cal citació]que era el centre d'una regió muntanyosa amb nombroses viles dependents algunes força grans, i totes dominades per l'ibadisme. Sota els nabhànides la capital va passar a Rustak i s'hi va mantenir fins al inici del segle XVII quan la capital va passar a Masqat a la costa i Nizwa va perdre importància política. Fou habitada principalment per la tribu dels Banu Riyam, però també altres com els Banu Hina i fins i tot els Al Bu Said.

El primer occidental que la va visitar fou Wellsted el 1835. El 1913 les tribus, malcontentes amb el sultà de Masqat, van proclamar imam a Salim ibn Rashid al-Kharusi que va tenir el suport de les confederacions tribals dels al-Ghafiri i els hinawi; Nizwa va quedar sota el seu control; els imams la van conservar fins el 1955 quan les forces britàniques en nom del sultà Said ibn Taymur, la van ocupar. L'expedició va arribar fins a Buraimi. Entre 1957 i 1959 els seguidors de l'imam es van revoltar amb suport saudita i dels nacionalistes àrabs d'Egipte i Nizwa va estar en poder dels rebels fins el 1959 quan fou ocupada altre cop pels britànics.

La descripció de Wellsted es podia aplicar encara a la ciutat abans del 1975; després va començar a canviar ràpidament mercès al petroli i a les inversions, com una autopista de dos carrils que la connecta amb Masqat, un hospital, un col·legi tècnic, col·legi de ciències aplicades, universitat, i academia d'entrenament militar de la Policia. S'han construït alguns hotels i s'ha desenvolupat el turisme. Prop de la població hi ha el Falaj Daris (patrimoni de la Humanitat), el falaj més gran d'Oman que aporta l'aigua a la ciutat i rodalies; altres falajs destacats a la zona son al-Ghantuq i Dhoot.

Bibliografia

  • J. Wellsted, Travels in Oman, Londres, 1835
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nizwa