Canosa di Puglia: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot: Traient 37 enllaços interwiki, ara proporcionats per Wikidata a d:q23187
m Robot afegint {{Commonscat|Canosa di Puglia}} a partir de ms:Canosa di Puglia
Línia 45: Línia 45:
La plana en la que està situada la ciutat fou teatre de la [[batalla de Cannes]] el [[216 aC]] i fou coneguda com Campus Diomedis però era un nom poètic mes que el nom real.
La plana en la que està situada la ciutat fou teatre de la [[batalla de Cannes]] el [[216 aC]] i fou coneguda com Campus Diomedis però era un nom poètic mes que el nom real.


{{Commonscat|Canosa di Puglia}}
{{esborrany de la Pulla}}

{{Esborrany de la Pulla}}


{{Enllaç AD|it}}
{{Enllaç AD|it}}

Revisió del 05:36, 7 abr 2013

Plantilla:Infotaula geografia políticaCanosa di Puglia
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 41° 13′ 00″ N, 16° 04′ 00″ E / 41.2167°N,16.0667°E / 41.2167; 16.0667
EstatItàlia Itàlia
RegióPulla
ProvínciaBari
CapitalCanosa di Puglia Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població27.943 (2023) Modifica el valor a Wikidata (185,14 hab./km²)
Idioma oficialitalià Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície150,93 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud140
Limita amb
Dades històriques
Esdeveniment clau
PatrociniSabí de Canosa Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal70053
Fus horari
Prefix telefònic0883 Modifica el valor a Wikidata
Identificador ISTAT110004 Modifica el valor a Wikidata
Codi del cadastre d'ItàliaB619 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webcomune.canosa.bt.it Modifica el valor a Wikidata

Canosa di Puglia és un municipi italià, situat a la regió de Pulla i a la província de Bari. L'any 2001 tenia 31.445 habitants. Canosa de Pulla (llatí Canusium o Canisium) és una ciutat d'Itàlia a la Pulla, província de Bari, a la riba dreta del riu Ofanto (antic Aufidus) a uns 25 km de la seva desembocadura. Està situada entre Benevent i Brindisi. Te una antiga catedral del segle XI, i restes romanes (muralles, aqüeducte, amfiteatre, arc de Trajà...). La seva població actual és d'uns 35.000 habitants.

La seva fundació s'atribueix llegendàriament a Diòmed. Es suposa que fou una estació dels grecs però va passar a Roma el 318 aC durant la guerra samnita, quant la ciutat, després de veure devastat el seu territori, es va sotmetre al cònsol L. Plautius. La ciutat fou lleial a Roma i va mantenir la fidelitat durant la Segona Guerra Púnica. Després de la batalla de Cannes el 216 aC els romans que van sobreviure es van refugiar a la ciutat. Anníbal no la va poder ocupar. Però a la guerra social la ciutat es va revoltar com la resta de la Pulla, i durant la segona campanya (89 aC) fou assetjada sense èxit pel pretor romà Cosconius, que va saquejar el territori. El 83 aC fou escenari d'una gran batalla entre Sul·la i Norbanus, i aquest darrer fou derrotat i va haver d'evacuar la Pulla cap a Càpua. Després d'això va entrar en decadència però va mantenir el seu rang municipal i sota l'imperi fou l'única ciutat de la Pulla junt amb les colònies de Lucèria i Venúsia que va restar important. Sota Marc Aureli va rebre una colònia romana i una inscripció l'esmenta com "Colònia Aurèlia Augusta Pia"; consten els noms complets dels senadors municipals o decurions de la colònia amb els seus rangs. Un aqüeducte construït per Heroes Atticus proveïa d'aigua a la ciutat (encara es poden veure les restes de l'aqüeducte).

Encara tenia certa importància quant fou saquejada pels llombards i mes tard pels sarraïns. Sota domini bizantí fou seu d'un arquebisbat. Els normands la van restaurar. El segle XI es va construir la catedral que te adossat un mausoleu de marbre de Boemond.

La plana en la que està situada la ciutat fou teatre de la batalla de Cannes el 216 aC i fou coneguda com Campus Diomedis però era un nom poètic mes que el nom real.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Canosa di Puglia

Plantilla:Enllaç AD