Diferència entre revisions de la pàgina «Cultiu microbiològic»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
m (migrated interwiki links to Wikidata (d:Q3289107))
== Medis de cultiu ==
{{AP|medi de cultiu}}
En funció dels requeriments de cada microorganisme es triarà un o altre medi de cultiu. Cada medi de cultiu és una mescla en diferents proporcions de nutrients. En funció de l'estat del medi es poden classificar en '''medis sòlids''' o '''líquids'''. Els medis líquids tenen la propietat que permeten la seva barreja i un millor intercanvi de gasos (oxigen, diòxid de carboni...). Els medis sòlids, al contrari que els líquids no ho permeten amb tanta facilitat, però són escollits preferentment per a fer l'[[Aïllament (microbiologia)|aïllament]] dels microorganismes que hi han de proliferar, ja que les [[Colònia (biologia) |colònies]] usualment queden fixades en un punt concret del medi. Generalment el cultiu sòlid és degut a la [[Gel (col·loide)|gelificació]] d'un medi líquid mitjançant [[agarosa|agar]].
 
Un microorganisme es pot sembrar en un medi líquid o en la superfície d'un medi sòlid d'[[agarosa|agar]]. Els medis de cultiu contenen diferents [[nutrient]]s que van, des de [[sucre]]s simples fins substàncies complexes com la [[sang]] o l'extracte de brou de carn. En general tots els medis han de disposar de fonts de [[matèria]] ([[carboni]], [[nitrogen]], [[fòsfor]]...) i [[energia]] en forma de [[compostos químics]] que el microorganisme pugui assimilar pel seu propi metabolisme. Els medis de cultiu determinen el [[pH]] que pot determinar el la velocitat de proliferació i inclús inhibir-la. Sovint s'afegeixen substàncies per inhibir el creixement de microorganismes no desitjats als medis, com ara [[antibiòtic]]s o [[antifúngic]]s.
 
Per aïllar o purificar una espècie bacteriana a partir d'una mostra formada per molts tipus de microorganismes, es sembra en un medi de cultiu sòlid on les [[cèl·lules]] que es multipliquen no canvien de localització; després de molts cicles reproductius, cada bacteri individual genera per [[fissió binària]] una colònia macroscòpica composta per desenes de milions de cèl·lules similars a l'original. Si aquesta colònia individual se sembra al seu torn en un nou medi creixerà com a cultiu pur d'un sol tipus de bacteri.
 
== Condicions de cultiu==
230.965

modificacions

Menú de navegació