Illa Kodiak: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot: Traient 33 enllaços interwiki, ara proporcionats per Wikidata a d:q204387
m Robot afegint {{Commonscat|Kodiak Island}} a partir de da:Kodiak Island
Línia 15: Línia 15:


== Enllaços externs ==
== Enllaços externs ==
{{Commonscat|Kodiak Island}}

* [http://www.kodiak.org/ Pàgina Oficial de l'Illa de Kodiak]
* [http://www.kodiak.org/ Pàgina Oficial de l'Illa de Kodiak]



Revisió del 02:32, 13 abr 2013

Localització de l'Illa Kodiak

L'Illa Kodiak és una illa dels Estats Units a l'estat d'Alaska. Es troba a la costa sud de l'estat separada del continent per l'Estret de Shelikof.

És la major illa d'Alaska i la segona illa més gran dels Estats Units, després de l'illa Hawaii amb 8.975 km2 de superfície. Té 160 km de llarg i varia entre 16 i 96 km d'ample. És l'illa més gran de l'arxipèlag Kodiak.

És una illa muntanyosa i densament forestadaen els vessants nord i est i amb pocs arbres en el sud. Té nombroses badies protegides del glaç, ideals per atracar les embarcacions.

La major part de l'illa constitueix un refugi per la vida salvatge, l'ós de Kodiak i el cranc gegant de Kodiak són espècies natives de l'illa.

El territori va ser explorat el 1763 pel comerciant de pells rus Stepan Glotov. Va ser el primer lloc d'Alaska on s'hi establí una ocupació permanent russa, per iniciativa de Grigory Shelikhov, el 1784. La colònia es va traslladar on actualment és la localitat de Kodiak el 1792, i va esdevenir el centre del comerç de pells rus. El 1912 el volcà Novarupta tingué una erupció al continent però va arribar a l'illa cendra volcànica, que va causar una gran devastació. El 1964 un fort terratrèmol i el subsequent tsunami van afectar l'illa.

L'illa de Kodiak és part del Districte de Kodiak Island, i la localitat més gran és la ciutat de Kodiak. D'altres llocs habitats són Ahkiok, Old Harbor, Karluk, Larsen Bay, Port Lions i Ouzinki.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Illa Kodiak