Diferència entre revisions de la pàgina «Viquipèdia:Guia bàsica/Criteris»

Salta a la navegació Salta a la cerca
redactat
m (Bot: Traient 35 enllaços interwiki, ara proporcionats per Wikidata a d:q10787568)
(redactat)
==Normes editorials==
===Contingut===
La Viquipèdia és una [[enciclopèdia]], encara que es pot modificar i pot incloure cert tipus d'informació típica d'[[almanac]]. Per això, els articles haurien de constar d'informació enciclopèdica sobre temes '''''[[Viquipèdia:Criteris de notabilitatd'admissibilitat|notablesadmissibles]]'''''. Els criteris de notabilitatd'admissibilitat, que determinen allò que és digne d'ésser notat, són en debat continuucontinu a la Viquipèdia. Però pocsPocs de nosaltres creiem que hi hauria d'haver articles sobre totes les persones del món, tota companyiaempresa que vengui alguna cosa o tots els carrers de totes les ciutats. Tanmateix, hi ha projectes germans per cert tipus de contingut no enciclopèdic.
 
Un article que simplement defineixi una paraula o expressió, tal com es trobaria típicament en un diccionari, i que no es pugui ampliar com a entrada enciclopèdica, es pot afegir al [[wikt:Portada|Viccionari]], un dels projectes germans de la Viquipèdia.
 
El text font original, com un llibre en domini públic que voleu publicar per fer-lo accessible, s'hauria d'afegir all [[s:Pàgina principal|Viquitexts]]. Els diferents projectes germans de la Viquipèdia, gestionats per la [[Fundació Wikimedia]], són els següents:
 
{{Contingut Projectes germans}}
 
La Viquipèdia tampoc és el lloc per publicar «[[Viquipèdia:No feu treballs inèdits|investigació original]]» inèdita — és a dir, noves teories, treballs, etc., que no han passat una revisió paritària. Vegeu [[Viquipèdia:Allò que la Viquipèdia no és|allò que la Viquipèdia no és]].
 
També tendim a dissuadir que els autors escriguin sobre ells mateixos, o les seves coses, ja que això és un conflicte d'interessos. Si heuhas aconseguit alguna cosa notable, algú altre us t'acabarà escrivint un article.
 
===Punt de vista neutral===
És correcte manifestar opinions en els articles, però s'han de presentar com a opinions, no com a fets. A més, és una bona pràctica (en ocasions és exigit) atribuir aquestes opinions, per exemple «Els seguidors d'aquesta teoria diuen que...» o «El comentarista destacat Daixonses creu que...»
 
Potser trobareutrobaràs viquipedistes que es refereixen a un article com «PVN» (abreviatura de Punt de Vista Neutral). Això és argot local per a un article esbiaixat o escrit òbviament des d'una única perspectiva. La publicitat cauria en aquesta categoria, com també una diatriba política. En un cas menys extrem, un article podria tenir problemes de «PVN» si passa significativament més temps parlant d'un punt de vista que un altre d'importància equivalent, encara que cada un es presenti de manera neutra.
 
Si penseupenses dedicar-voste a articles controvertits en temes com religió o política, és important que llegiullegeixis la pàgina sobre la directriu del punt de vista neutral tan aviat com sigui possible. Probablement també hauríeuhauries de llegir [[Viquipèdia:Com mantenir-se calmat en un conflicte|com mantenir-se calmat en un conflicte]]. Si penseupenses passar el vostreteu temps en temes menys emocionals com matemàtiques o videojocs, igualment hauríeuhauries de llegir les polítiques, però seràés menys urgent. RecordeuRecorda els consells donats aquí, i llegiullegeix la política completa quan tingueutinguis temps o bé quan sorgeixi un tema PVN.
 
===CiteuCita les fonts===
La Viquipèdia exigeix que citeucitis les fonts de la informació que aporteuaportes. Totes les fonts s'haurien d'enumerar en una secció anomenatanomenada «Referències». Si algun lloc web pot ser d'interès particular pel lector d'un article, s'hauria d'enumerar i enllaçar en la secció «Enllaços externs», però només si no s'ha utilitzat com a font per l'article. Les referències ajuden els nostres lectors a verificar el que heu escrit i trobar més informació.
 
<div style="float: right; background-color:#f5faff; color: #000; padding: .2em .6em; font-size: 100%; border: 1px solid #cedff2; margin-bottom:3px;">'''Per a més informació, vegeuveges [[Viquipèdia:Citau les fonts]].'''</div>{{-}}
 
===Drets d'autor===
No copieucopiïs material amb els drets reservats sense permís. En afegir informació als articles, ha d'estar escrit en les vostresteves pròpies paraules. RecordeuRecorda que tota informació trobada a Internet té els drets d'autor reservats mentre no hoes manifesti específicament d'altra manera.
 
<div style="float: right; background-color:#f5faff; color: #000; padding: .2em .6em; font-size: 100%; border: 1px solid #cedff2; margin-bottom:3px;">'''Per a més informació, vegeuveges [[Viquipèdia:Drets d'autor]].'''</div>{{-}}
 
===Variants lingüístiques===
A la Viquipèdia s'accepten les variants dialectals utilitzades més comunament, seguint en general els criteris de l'[[AVL]] i de l'[[IEC]]. En resum:
 
:1. No feufeacis suposades correccions ortogràfiques per fer canvis dialectals en un sentit o altre.
:2. Si el subjecte de l'article té una relació clara amb un àmbit regional catalanoparlant determinat, és preferible utilitzar les variants regionals pròpies, sempre que estiguin estandarditzades.
:3. Si el subjecte no és d'àmbit regional, cal mantenir l'opció escollida pel col·laborador original. Per exemple, la pàgina «Viquipèdia:[[wikt:citau|Citau]] les fonts», que hem explicat més amunt, va ser escrita originalment per un col·laborador balear.
:4. L'ús de la variant ha de ser consistent en la mateixa pàgina.
:5. Quan creeucreïs un article nou, en general es prefereix que el títol sigui el nom més comú.
<div style="float: right; background-color:#f5faff; color: #000; padding: .2em .6em; font-size: 100%; border: 1px solid #cedff2; margin-bottom:3px;">'''Per a més informació, vegeuveges el [[Viquipèdia:Llibre d'estil#Variants lingüístiques|llibre d'estil]].'''</div>{{-}}
 
==Comportament==
La Viquipèdia fomenta una atmosfera d'amabilitat i franquesa. Naturalment, en la pràctica de vegades hi ha desacords i ocasionalment discussions acalorades, però s'espera que els membres de la comunitat es comportin de forma civilitzada.
 
És important recordar que sempre hauríeuhauries de [[Viquipèdia:Pressuposeu bona fe|pressuposar bona fe]] per part dels altres editors. No doneudonis per fet a la lleugera que algú estigui actuant per despit o malícia. Si algú fa alguna cosa que uset preocupa, deixeudeixa un missatge educat a la pàgina de discussió de l'article corresponent o a la pàgina de discussió de l'usuari, i demaneudemana-li per què ho fa. UsEt podeupots trobar que heu evitat un malentès i us heut'has estalviat una situació compromesa.
 
<div style="float: right; background-color:#f5faff; color: #000; padding: .2em .6em; font-size: 100%; border: 1px solid #cedff2; margin-bottom:3px;">'''Per a més informació sobre el comportament, vegeuveges [[Viquipèdia:Viquietiqueta|Viquietiqueta]].'''</div>{{-}}
 
==Creació d'articles==
PodeuPots crear articles nous a la Viquipèdia. IntenteuIntenta tenir en compte els consells donats en aquesta guia i seguir les polítiques esmentades, com la [[VP:PVN|neutralitat]]. És important [[VP:CF|citar les fonts]] per establir la l'[[VP:NOTADMS|notabilitatadmissibilitat]] del tema i fer l'article [[VP:VER|verificable]].
 
<div style="float: right; background-color:#f5faff; color: #000; padding: .2em .6em; font-size: 100%; border: 1px solid #cedff2; margin-bottom:3px;">'''Per a més informació, vegeuveges [[Ajuda:Com iniciar una pàgina|Com crear un article]].'''</div>{{-}}
 
==Reanomenament d'articles==
Si trobeutrobes un article que creieu que té un títol incorrecte, uset preguem que no copieucopiïs i enganxeuenganxis el contingut de l'article vell a un article nou - entre altres coses, no tindrà l'historial de les contribucions prèvies que és un registre que hem de mantenir per raons de [[Viquipèdia:Drets d'autor|drets d'autor]]. És millor ''moure'' la pàgina (amb els seus registres) amb l'opció de «reanomenar». Per fer-ho cal estar registrat, i si no ho esteuestàs demaneupots demanar-ho a la pàgina de discussió per atal que ho faci algú altre. Si és el vostreteu primer reanomenament, llegiullegeix atentament els avisos que sortiran ja que caldrà considerar una sèrie d'assumptes abans de moure la pàgina. Si hi està implicada una pàgina de desambiguació, és millor que reviseurevisis [[Ajuda:Pàgina de desambiguació]].
 
<div style="float: right; background-color:#f5faff; color: #000; padding: .2em .6em; font-size: 100%; border: 1px solid #cedff2; margin-bottom:3px;">'''Per a més informació, vegeuveges [[Ajuda:Canviar el nom o traslladar una pàgina|Com canviar el nom d'una pàgina]].'''</div>
<div style="float: left; background-color: #f5faff; color: #000; padding: .2em .6em; font-size: 130%; border: 1px solid #cedff2;">'''ProveuProva d'escriure un article a la [[Viquipèdia:Pàgina de proves|pàgina general de proves]]'''</div>
{{-}}
 

Menú de navegació