Abdul Hamid II: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot modifica: tr:II. Abdülhamid Han
Línia 47: Línia 47:
[[sr:Абдул Хамид II]]
[[sr:Абдул Хамид II]]
[[sv:Abd ül-Hamid II]]
[[sv:Abd ül-Hamid II]]
[[tr:II. Abdülhamit]]
[[tr:II. Abdülhamid Han]]
[[uk:Абдул-Гамід II]]
[[uk:Абдул-Гамід II]]
[[zh:阿卜杜勒·哈米德二世]]
[[zh:阿卜杜勒·哈米德二世]]

Revisió del 03:16, 20 juny 2007

Abdul Hamid II

Abdul Hamid II, nascut el 21 de setembre de 1842, mort el 10 de febrer de 1918, fill del sultà Abdul Mecid I, sultà de l'Imperi otomà i Califa dels musulmans des de la deposició del seu germà Mourad V el 31 d'agost de 1876 fins a la seva pròpia deposició el 27 d'abril de 1909 pels Joves Turcs, per ser reemplaçat per un altre germà, Mehmed V.

Quan va accedir al tron va prometre aplicar principis liberals, però la situació del país en aquell moment no s'adaptava a una evolució d'aquest tipus. Ja sigui per la manca de finançament públic, per la insurrecció de 1875 a Bòsnia i Hercegovina, de la guerra amb Sèrbia i Montenegro, o inclús per el repuls generat a Europa en resposta als mètodes brutals utilitzats per reprimir la rebel·lió a Bulgària, tot incitava al nou sultà de no intentar les reformes liberals promeses en el moment del Tractat de Berlín de 1878 signat amb les potències europees. Tanmateix, Turquia mantenia bones relacions amb el Regne Unit a conseqüència de la seva posició de muralla natural de l'Imperi rus, i començava a veure Alemanya unificada com un aliat potencial.

Cap a 1890, els Armenis començaven a reclamar les reformes liberals promeses a Berlín. Comencen a esclatar tensions els anys 1892 i 1893 a Merzifon i Tokat. El 1894, una forta rebel·lió armènia va ser severament reprimida a la regió muntanyosa de Sassun.

Els europeus van exigir llavors una protecció per als Armenis cristians i, en canvi, el sultà Abdul Hamid II , aprofitant l’orientació de la política russa cap a Extrem Orient després de colonitzar Sibèria, desencadena les matances armènies que provoquen 250.000 víctimes entre els anys 50 i 90, i les matances macedònies de 1896. Aquestes massacres, que precedeixen en dos decennis el genocidi armeni, han valgut al sultà el sobrenom de Sultà Vermell.

Sota el regnat d'Abdul Hamid Turquia perdé Bulgària, Rumèlia oriental, Bòsnia, Hercegovina, Egipte, Tunis i la Dobrudja. El Àsia menor s'ha convertit en presa impotent de la dictadura econòmica i política d'Alemanya.

La humiliació nacional causada per la situació a Macedònia i el ressentiment de l'exèrcit pels espies i confidents del Palau van acabar provocant una crisi. Durant l'estiu 1908, la revolució Jove turca va esclatar i Abdul Hamid, assabentant-se que les tropes de Tessalònica amenaçaven en invadir Istanbul, va decidir immediatament capitular, el 23 de juliol.

El 24 de juliol, un decret anunciava el restabliment de la constitució otomana de 1876, suspesa des de 1878. Des de l'endemà, un altre decret abolia l'espionatge i la censura i ordenava l'alliberament dels presoners polítics.

L'actitud correcta del sultà no el va exonerar de la sospita de conspirar amb els poderosos elements reaccionaris presents al si de l'Estat, una sospita confirmada per la seva actitud enfront de la contra-revolució del 13 d'abril de 1909, quan una insurrecció dels soldats sostinguda per una revolta popular conservadora va fer fora el govern.

Des de la seva restauració per les tropes de Tessalònica, el govern decideix destituir Abdul Hamid, i el 27 d'abril el seu germà Reshid Effendi va ser proclamat sota el nom de Mehmed V. L'ex-sultà va ser conduït en captivitat a Tessalònica.

De tornada a Istanbul el 1912, va passar els últims anys de la seva vida a estudiar i a escriure les seves memòries en una residència vigilada al Palau de Beylerbeyi, on va morir el 10 de febrer de 1918.