Punt mort (economia): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
En [[economia]], el '''punt mort''', '''punt d'equilibri''' o '''llindar de [[rendibilitat]]''' és la quantitat d'unitats d'un [[Producte (màrqueting)|producte]] o [[servei]] que cal vendre de manera que no hi hagi ni [[benefici]]s ni pèrdues, és a dir, quan s'assoleix aquest punt els costos totals són igual als ingressos per les vendes. Per tant, indica a partir de quin nombre de productes venuts es deixa de tenir pèrdues, o en altres paraules, quants productes s'han de vendre per començar a tenir beneficis.
En [[economia]], el '''punt mort''', '''punt d'equilibri''' o '''llindar de [[rendibilitat]]''' és la quantitat d'unitats d'un [[Producte (màrqueting)|producte]] o [[servei]] que cal vendre de manera que no hi hagi ni [[benefici]]s ni pèrdues, és a dir, quan s'assoleix aquest punt els costos totals són igual als ingressos per les vendes. Per tant, indica a partir de quin nombre de productes venuts es deixa de tenir pèrdues, o en altres paraules, quina quantitat de productes venuts s'ha de superar per començar a tenir beneficis.


Per a poder realitzar l'anàlisi del punt mort s'han de complir les següents condicions:
Per a poder realitzar l'anàlisi del punt mort s'han de complir les següents condicions:

Revisió del 04:13, 20 abr 2013

En economia, el punt mort, punt d'equilibri o llindar de rendibilitat és la quantitat d'unitats d'un producte o servei que cal vendre de manera que no hi hagi ni beneficis ni pèrdues, és a dir, quan s'assoleix aquest punt els costos totals són igual als ingressos per les vendes. Per tant, indica a partir de quin nombre de productes venuts es deixa de tenir pèrdues, o en altres paraules, quina quantitat de productes venuts s'ha de superar per començar a tenir beneficis.

Per a poder realitzar l'anàlisi del punt mort s'han de complir les següents condicions:

  • El cost variable unitari es manté constant per a qualsevol volum de producció.
  • Es vendran totes les unitats al mateix preu.

A fi d'obtenir l'expressió matemàtica que permet el càlcul (en unitats venudes) del llindar de rendibilitat es parteix del punt "mort" en què els beneficis són nuls però els ingressos són iguals als costos. Així doncs, els ingressos totals (IT) s'igualen als costos totals (CT):

IT = CT

O siga:

PV * Q = CF + CVU * Q

on:

  • PV = Preu de venda d'una unitat del producte.
  • Q = Nombre d'unitats del producte (punt mort).
  • CF = Costos fixos, que són els que es mantenen inalterables durant l'exercici econòmic independentment del volum de producció i del volum de vendes. Exemples: lloguer de les instal·lacions, salaris del personal fix, amortització de deutes, etc.
  • CVU = Costos variables per unitat, els quals augmenten a mesura que augmenta la producció de l'empresa i el volum de les vendes. Exemples: consum de llum, gas o telèfon, matèries primeres.

A fi de trobar el punt mort, és a dir, la quantitat (Q) d'articles produïts i venuts que compleixen la igualtat anterior, només cal aillar-hi Q:

PV * Q - CVU * Q = CF
Q * (PV - CVU) = CF

Així, el llindar de producció (Q) s'obté dividint els costos fixos de l'empresa entre la diferència entre el preu de venda unitari i els costos variables unitaris.

Per tant, l'expressió matemàtica que ens defineix el punt mort és:

Q = CF / (PV - CVU)

Enllaços eterns