Ciparís: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 2: Línia 2:
{{inacabat}}
{{inacabat}}


En la [[mitologia grega]], un mite ambientat en [[Quíos]] parla de '''Ciparis''' (grec: κυπάρισσος, "Kyparissos"; llatí: ''cupressus'', [[Cupressus sempervirens|ciprés]]), un jove, fill de [[Tèlef]], descendent d'[[Hèracles]], que va ser un dels amants del dèu [[Apol·lo]]. Es tracta d'un mite d'época [[helenisme|helenística]], que també aparareix a la literatura llatina.
En la [[mitologia grega]], un mite ambientat en [[Quíos]] parla de '''Ciparis''' (grec: κυπάρισσος, "Kyparissos"; llatí: ''cupressus'', [[Cupressus sempervirens]]), un jove, fill de [[Tèlef]], descendent d'[[Hèracles]], que va ser un dels amants del dèu [[Apol·lo]]. Es tracta d'un mite d'época [[helenisme|hel·lenística]], que també aparareix a la literatura llatina.


Segons el mite, Apol·ló li va regalar unes fletxes a Ciparís, ell amocionat les va voler provar. Mentre caçava, sense voler, va matar al seu cèrvol domesticat, que tenia banyes d'or i garlandes de pedres precioses. Ple de culpabilitat va demanar als dèus que l'ajudessin a plorar sempre la mort d'aquell bell cèrvol. Apol·ló, el va convertir en un [[Cupressus sempervirens #Historia|xiprer]], que simbolitza el dol i el dolor per els éssers estimats.
Segons el mite, Apol·ló va regalar unes fletxes a Ciparís que, emocionat, les va voler provar. Mentre caçava, sense voler, va matar la seva mascota, un cèrvol que tenia banyes d'or i garlandes de pedres precioses. Ple de dolor va demanar als dèus que l'ajudessin a plorar sempre la mort d'aquell bell cèrvol. És per això que Apol·ló el va convertir en un [[Cupressus sempervirens #Historia|xiprer]], que simbolitza el dol i el dolor per els éssers estimats.





Revisió del 17:33, 21 abr 2013

En la mitologia grega, un mite ambientat en Quíos parla de Ciparis (grec: κυπάρισσος, "Kyparissos"; llatí: cupressus, Cupressus sempervirens), un jove, fill de Tèlef, descendent d'Hèracles, que va ser un dels amants del dèu Apol·lo. Es tracta d'un mite d'época hel·lenística, que també aparareix a la literatura llatina.


Segons el mite, Apol·ló va regalar unes fletxes a Ciparís que, emocionat, les va voler provar. Mentre caçava, sense voler, va matar la seva mascota, un cèrvol que tenia banyes d'or i garlandes de pedres precioses. Ple de dolor va demanar als dèus que l'ajudessin a plorar sempre la mort d'aquell bell cèrvol. És per això que Apol·ló el va convertir en un xiprer, que simbolitza el dol i el dolor per els éssers estimats.


Representació que il·lustra Ciparís parlant amb Apol·ló després d'haver matat al cérvol