Regle: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m Robot afegeix: ar:مسطرة, sr:Лењир
Línia 17: Línia 17:
[[Categoria:Instruments de mesura]]
[[Categoria:Instruments de mesura]]


[[ar:مسطرة]]
[[cs:Pravítko]]
[[cs:Pravítko]]
[[da:Lineal]]
[[da:Lineal]]
Línia 31: Línia 32:
[[pt:Régua]]
[[pt:Régua]]
[[ru:Линейка]]
[[ru:Линейка]]
[[sr:Лењир]]
[[sv:Linjal]]
[[sv:Linjal]]
[[th:ไม้บรรทัด]]
[[th:ไม้บรรทัด]]

Revisió del 18:58, 23 juny 2007

Regles graduats

Un regle és un instrument de mesura rígid o semi rígid, construïdt de metall, fusta o material plàstic, que té una escala graduada i numerada en centímetres i mil·límetres i la seva longitud total rares vegades supera el metre de longitud. La unitat de mesura comunament són centímetres, encara que també les hi ha amb graduacions en polzades o en ambdues unitats.

Un regle és un objecte en forma de planxa prima i rectangular la qual té la funció d'amidar distàncies curtes. Serveix per a marcar línies amb l'ajuda d'un bolígraf o llapis.

Els regles tenen moltes aplicacions ja que tant serveix per a mesurar com per a ajudar en el dibuix tècnic, les quals hi ha en les oficines solen ser de plàstic però les quals hi ha en els tallers i fusteries solen ser metàl·liques d'acer flexible i inoxidable.

El regle s'utilitza prenent-la amb una mà i col·locant el punt 0 en l'origen de l'objecte a mesurar o de la línia a crear, donant suport el bolígraf en la vora superior i marcant des del punt 0 fins al qual es desitgi o simplement donant-la suport i realitzant la línia.

El regle és un objecte no molt car i la seva vida útil és llarga.

Aquest objecte se sembla a un metre que els ambdós són utilitzats per a mesuarrr i ambdós són plans i rectangulars. Aquests objectes difereixen en què un regle pot arribar a mesurar fins a 2 metres i un metre mesura diversos metres.

El seu inventor és desconegut.