Diferència entre revisions de la pàgina «Contractualisme»

Salta a la navegació Salta a la cerca
10 octets eliminats ,  fa 7 anys
Reversió a l'edició del 2013-05-19 16:15:46 per CarlesMartin, número 11868251 usant popups
(Reversió a l'edició del 2013-05-19 16:15:46 per CarlesMartin, número 11868251 usant popups)
 
===Hobbes===
L'estrawdawducturaestructura bàsica del contractualisme va ser establerta pel filòsof anglès [[Thomas Hobbes]]. L'objectiu real del seu treball era justificar ideològicament la Monarquia Absoluta, però paradoxalment, la conseqüència de la seva anàlisi va ser totalment contrari a la seva intenció inicial, ja que va establir la base teòrica que portarà l'enderrocament d'aquesta forma de govern. Impressionat pels desordres de la Revolució Anglesa del 1642, va redactar la seva principal obra, El Leviatan, en la qual descriu de manera heurística sobre l'origen de l'estat. Si bé El Leviatan és una obra molt complexa, la seva tesi central s'articula en tres moments, una estructura formal que seguiran la resta de contractualistes:
En primer lloc descriu l'estat de Naturalesa, on Hobbes imagina com seria la vida dels éssers humans abans de l'aparició de la societat. Apel·lant a una concepció de l'ésser en què el caracteritza com a dominat per les seves passions i instints més animals, descriu l'estat de naturalesa com caracteritzat per la precarietat i la violència, ja que, si no existeix ni llei ni autoritat, res no és just ni injust, i tothom té dret a tot.) D'aquesta manera regna la llei del més fort, i com que, tal com assenyala l'autor, els éssers humans són aproximadament iguals en força i maldat, hi ha una situació de "bellum ominum cotra omnes" (Tots contra tots) és a dir un estat permanent de guerra civil on la vida és breu i insuportable. Hobbes ho resumeix amb la cèlebre expressió llatina "homo homini lupus" (l'home és un llop per l'home).
Però com que els humans a part de malvats són intel·ligents, sorgeix la possibilitat de superar aquesta por constant que produeix la inseguretat d'aquesta situació: un pacte. Apareix aquí el segon moment, que es basa en el següent raonament: tots tenim poder (entenent poder com a força) i per això som capaços de fer mal als altres, i els altres a mi. En aquesta situació, si tots cedim el poder, s'acabarà la inseguretat i amb ella la por. Així neix una nova situació gràcies a un pacte consensuat: tots cedeixen el poder i aquest gran poder de tots ha de ser alhora el garant de que no es retrocedeixi a la situació anterior. És important assenyalar que el pacte firmat és irrevocable, ja que a l'haver entregat tot el poder, també s'entrega la capacitat per trencar-lo.
 
D'aquest pacte neix el tercer moment: l'estat de societat. Un cop els individus han subscrit aquest pacte s'instaura la societat, que per Hobbes és equivalent a l'Estat. Aquest gran poder de tots en Hobbes es materialitza en un individu: el monarca, qui ha de garantir l'ordre la seguretat i la pauadwapau: queda així justificat el model de Monarquia absoluta.
 
Aquesta llòbrega concepció antropològica de l'home i el model de govern que se'n derivava era cada com més incompatible amb les transformacions polítiques de l'Europa del del s.XVII: La Monarquia Absoluta. Tanmateix, tota l'estructura del raonament de l'organització social, ja no fonamentada en la transcendència sinó en els propis individus i amb la seva capacitat per pactar, representa un canvi de visió de l'ésser humà que fonamenta la possibilitat de la Política entesa en sentit "modern".
56.913

modificacions

Menú de navegació