Badia de Chesapeake: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot: corregint puntuació (2)
m Jamestown (Virgínia)
Línia 11: Línia 11:


=== Hidrologia ===
=== Hidrologia ===
És receptora de molts rius, com el Susquehanna, el Patuxent, el [[Potomac]] i el James. [[Jamestown]], va ser el primer assentament europeu permanent de la zona, fundat en [[1607]]; i un any després, el capità John Smith va explorar i va cartografiar la [[badia]].
És receptora de molts rius, com el Susquehanna, el Patuxent, el [[Potomac]] i el James. [[Jamestown (Virgínia)]], va ser el primer assentament europeu permanent de la zona, fundat en [[1607]]; i un any després, el capità John Smith va explorar i va cartografiar la [[badia]].


Dos grans ponts travessen la Chesapeake, el [[Chesapeake Bay Bridge]], que va entre [[Annapolis (Maryland)|Annapolis]] i l'[[illa Kent]] a Maryland, al punt més estret de la badia, i el [[Chesapeake Bay Bridge-Tunnel]], que travessa la desembocadura de la badia a Virgínia.
Dos grans ponts travessen la Chesapeake, el [[Chesapeake Bay Bridge]], que va entre [[Annapolis (Maryland)|Annapolis]] i l'[[illa Kent]] a Maryland, al punt més estret de la badia, i el [[Chesapeake Bay Bridge-Tunnel]], que travessa la desembocadura de la badia a Virgínia.

Revisió del 23:48, 6 juny 2013

La badia de Chesapeake per satèl·lit

La badia de Chesapeake (en anglès The Chesapeake Bay o simplement The Bay) està situada a l'oceà Atlàntic, a l'est d'Estats Units. És l'estuari més gran del país. Té la seva part més baixa a Virgínia i la secció més alta a Maryland, té 311 km de llarg i de 5 a 40 km d'ample, cobrint un àrea de prop de 8.365 km² i amb una conca de més de 166.534 km². Dins la conca, també es troba el Districte de Colúmbia i parts de les estats de Pennsilvània i Nova York.

Etimologia

El seu nom prové del mot algonquina chesepiooc, que fa referència a un poble "al gran riu". És el 7è topònim més vell en anglès als Estats Units, utilitzat per primer cop al 1585 o 1586, quan colons de la colònia de Roanoke pujaven cap al nord i van entrar en uns afluents de la badia.

Geografia

El far de Thomas Point

Geologia

La badia és, tècnicament, una ria del riu Susquehanna, tot i que la geologia de la badia va ser format per un esdeveniment d'impacte bòlid al final de l'Eocè (fa uns 35,5 milions d'anys). Aquest impacte va formar la part sud del vall del Susquehanna, que, desprès d'inundacions al final del ùltim epoca glacial (fa uns 10.000 anys), van formar la badia de Chesapeake.

Hidrologia

És receptora de molts rius, com el Susquehanna, el Patuxent, el Potomac i el James. Jamestown (Virgínia), va ser el primer assentament europeu permanent de la zona, fundat en 1607; i un any després, el capità John Smith va explorar i va cartografiar la badia.

Dos grans ponts travessen la Chesapeake, el Chesapeake Bay Bridge, que va entre Annapolis i l'illa Kent a Maryland, al punt més estret de la badia, i el Chesapeake Bay Bridge-Tunnel, que travessa la desembocadura de la badia a Virgínia.

Flora i fauna

Diagrama de la xarxa tròfica de ocells autòctons de la zona

Les aigües de la badia han albergat vastes quantitats de vida marina, en especial el cranc blau (Callinectes sapidus) i ostra (Crassostrea virginica). Però per als anys 1970 el desenvolupament dels voltants ciutats de Washington i Baltimore va crear una alarmant contaminació, minorant-se la producció pesquera notablement. Des de llavors s'han fet esforços per a revertir el dany.

Es troben més de 300 espècies de peixos a la badia. També hi han numbrosos espècies d'ocells, com ara l'àguila peixatera, bernat americà, pigarg americà, falcó pelegrí, i corriol xiulador. Molts altres ocells passen per les aiguamolls de la badia en les seves migracions anuals.

També es troben moltes plantes a la badia, especialment plantes aquàtiques, com "eelgrass" (zostera) i "widgeongrass" (Ruppia maritima). Altres plantes que viuen a la zona inclouen arròs salvatge, spartina, i arbres com el "red maple" (Acer rubrum) i el xiprer calb.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Badia de Chesapeake