Magatzem: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Revertides les edicions de 85.192.75.170 (discussió) a l'última versió de PereBot
Línia 6: Línia 6:


== Tipus de productes emmagatzemats ==
== Tipus de productes emmagatzemats ==
En un magatzem es dipositen les [[Matèria primera|matèries primeres]], el producte semiacabats o el producte acabat a l'espera de ser transferit al següent baula de la [[cadena de subministrament]]. Es poden també trobar embalatges, peces de recanvi, peces de manteniment ... segons decisions de l'empresa.olaolaoloaloaloalaoalaolaoalaoa.aoa.
En un magatzem es dipositen les [[Matèria primera|matèries primeres]], el producte semiacabats o el producte acabat a l'espera de ser transferit al següent baula de la [[cadena de subministrament]]. Es poden també trobar embalatges, peces de recanvi, peces de manteniment ... segons decisions de l'empresa.


Serveix com a centre regulador del flux de mercaderies entre la disponibilitat i la necessitat de fabricants, comerciants i [[consumidor]]s.
Serveix com a centre regulador del flux de mercaderies entre la disponibilitat i la necessitat de fabricants, comerciants i [[consumidor]]s.
Línia 12: Línia 12:
== Infraestructures ==
== Infraestructures ==
Normalment són construccions grans i planes en les zones industrials de les ciutats.
Normalment són construccions grans i planes en les zones industrials de les ciutats.
Estan equipats amb:bndiperpbfùivb`fb
Estan equipats amb:
* Molls de càrrega per carregar i descarregar camions, o algunes vegades són carregats directament de vies de tren, aeroports o ports marítims,
* Molls de càrrega per carregar i descarregar camions, o algunes vegades són carregats directament de vies de tren, aeroports o ports marítims,
* Material d'emmagatzematge, adaptat al producte i la seva rotació d'inventari, com prestatgeries, racks, cantilevers ...
* Material d'emmagatzematge, adaptat al producte i la seva rotació d'inventari, com prestatgeries, racks, cantilevers ...

Revisió del 12:10, 11 juny 2013

Magatzem de mercaderies.
Per a altres significats, vegeu «Botiga d'autoservei».

Un magatzem és un lloc o espai físic per emmagatzemar béns. Els magatzems són usats per fabricants, importadors, exportadors, comerciants, transportistes, clients, etc.

Tipus de productes emmagatzemats

En un magatzem es dipositen les matèries primeres, el producte semiacabats o el producte acabat a l'espera de ser transferit al següent baula de la cadena de subministrament. Es poden també trobar embalatges, peces de recanvi, peces de manteniment ... segons decisions de l'empresa.

Serveix com a centre regulador del flux de mercaderies entre la disponibilitat i la necessitat de fabricants, comerciants i consumidors.

Infraestructures

Normalment són construccions grans i planes en les zones industrials de les ciutats. Estan equipats amb:

  • Molls de càrrega per carregar i descarregar camions, o algunes vegades són carregats directament de vies de tren, aeroports o ports marítims,
  • Material d'emmagatzematge, adaptat al producte i la seva rotació d'inventari, com prestatgeries, racks, cantilevers ...

Material de manipulació

Sovint disposen de carretons elevadors frontals, apiladors o transpalets per a la manipulació de mercaderies que són generalment dipositades en palets estandarditzats. Segons el tipus de mercaderia emmagatzemada es pot trobar màquines més específiques com a un pont grua o una grua.

Alguns magatzems estan completament automatitzats, sense comptar amb prou feines amb treballadors al seu interior. En aquests casos, la manipulació de mercaderia es realitza amb màquines d'emmagatzematge i desalmacenaje coordinades per controladors programables i ordinadors amb el programari apropiat.

Aquest tipus de magatzems automatitzats, es poden utilitzar per a mercaderies de temperatura controlada en els quals la disponibilitat d'espai és menor a causa de l'alt cost que la refrigeració suposa per a l'empresa. També s'empren per a aquelles matèries o mercaderies que per la seva perillositat en la manipulació, o la seva elevada rotació de l'inventari rendibilitzen l'elevat cost que suposa la posada en marxa d'aquest tipus d'instal.

Processos i sistema

Els processos comuns d'un magatzem són:

El sistema necessari per a la gestió d'un magatzem és un SGA - Sistema de Gestió de Magatzem.

Evolució

La major tensió de fluxos entre l'oferta i la demanda, ha originat un petit declivi dels magatzems tradicionals a causa de la introducció gradual del sistema de producció anomenat JIT (Just In Time), que és un conjunt de tècniques dissenyades a millorar la taxa interna de retorn d'un negoci van amb la reducció de matèries primeres i productes semielaborats.

Malgrat això i de l'assessorament ofert per consultores especialitzades, la distància entre el fabricant i el venedor ha crescut considerablement en molts aspectes i caldrà almenys un magatzem per país o per regió en una cadena de subministrament per a una gamma de productes donada.

L'objectiu primordial de les empreses que introdueixen un sistema de magatzems en la seva cadena de subministrament és l'optimització de costos, espais i recorreguts. Per a això s'empren tècniques derivades de l'enginyeria i de la investigació d'operacions enfocades sobre aspectes vitals com la localització del o dels magatzems, distribució tant interna com externa de l'espai en els mateixos, elecció del tipus d'estructura de emmagatzematge adequada, gestió eficaç dels recorreguts i manipulacions dins del magatzem, optimització de l'espai de càrrega en els diferents mitjans de transport, creació de rutes de transport tendents a reduir desplaçaments o maximitzar la càrrega transportada i disseny de sistemes de gestió i administració àgils.

Vegeu també

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Magatzem