Sevan: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot elimina tags – i —
m Es retira la imatge Sevan_coll_2012.jpg perquè l'administrador INeverCry l'ha esborrada de Commons pel següent motiu: per commons:Commons:Deletion requests/Files uploaded by Preacher lad.
Línia 8: Línia 8:
| Y =
| Y =
| subtítol =
| subtítol =
| fotografia = Sevan coll 2012.jpg
| fotografia =
| fotografia_descripció = Riba del [[llac Sevan]]<br />[[peninsula de Sevan]]&nbsp;• [[Parc Nacional de Sevan]]<br />[[Sevanavank]]&nbsp;• Acadèmia teològica de [[Vaskenian]]
| fotografia_descripció = Riba del [[llac Sevan]]<br />[[peninsula de Sevan]]&nbsp;• [[Parc Nacional de Sevan]]<br />[[Sevanavank]]&nbsp;• Acadèmia teològica de [[Vaskenian]]
| fotografia_mida = 222px
| fotografia_mida = 222px

Revisió del 01:46, 13 jul 2013

Per a altres significats, vegeu «llac Sevan».
Plantilla:Infotaula geografia políticaSevan
Սևան (hy) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Localització
Map
 40° 33′ 18″ N, 44° 57′ 13″ E / 40.555°N,44.9536°E / 40.555; 44.9536
Estat
ArmèniaProvíncia
Capital de
Població humana
Població23.200 (2008) Modifica el valor a Wikidata (1.307,04 hab./km²)
Idioma oficialarmeni Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície17,75 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud1905
Creació1842 Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
Altres
Agermanament amb
Grenoble (2006–) Modifica el valor a Wikidata

Lloc websevancity.am Modifica el valor a Wikidata

Sevan (en armeni Սեվան, fins a 1935, en rus: ЕленовкаElenovka o Yelenovka) és una ciutat, comunitat urbana i una popular destinació turística a Armènia, situada a la Província Gegharkunik, a la costa nord del llac Sevan. La ciutat és a una altura de més de 1.900 metres sobre el nivell del mar, 66 km al nord-est de la capital, Erevan, i a 40 quilòmetres al nord de Gavar, el centre administratiu de la província de Gegharkunik. Va ser fundada amb el nom de Yelenovka en 1842 per convertir-se en un poble de població russa. Era conegut com Yelenovka fins a 1935 quan va passar a anomenar Sevan.

Durant el breu estiu de la regió, el Sevan es converteix en una popular destinació turística. Molts professionals i aficionats visiten la ciutat per practicar els seus tipus favorits d'esports a les ribes com futbol platja, volei platja, windsurf i altres tipus d'esports aquàtics a través de nombroses platges de la natació i les instal·lacions al llarg de tota la costa Sevan, com el aqua-parc, el club hípic, les pistes de tennis, el mini pistes de bàsquet i futbol. Sevan és la seu del club de futbol Akhtamar Sevan.

Història

Sevanavank

La població fundada amb el nom de Yelenovka el 1842 per exiliats russos cismàtics. Des de la seva fundació fins a 1935, era conegut com Yelenovka, el nom de la muller del tsar Nicolau I de Rússia. L'acord es va mantenir tota Rússia fins al final del segle XIX. La fortalesa ciclòpia de "Metsep" significa simplement Nord de Sevan.

Geografia

El cens oficial de 2001 va mostrar una disminució de la població de Sevan, que es va reduir de 27.000 com es va informar en el cens de 1989-21422. Actualment, la població de Sevan és d'uns 23.000. La majoria dels habitants es dediquen a activitats agrícoles, de pesca i alguns serveis turístics, especialment durant la temporada d'estiu. El 2008, hi havia 7 escoles d'educació pública a 4 escoles bressol a la ciutat.

La ciutat està envoltada pel Parc Nacional de Sevan que s'estén des del costat nord-est de la ciutat cap al sud-oest, mentre que el llac Sevan forma les fronteres naturals de la ciutat des de l'est. El parc va ser establert el 1978 per protegir el Llac Sevan i les regions circumdants. La zona comprèn 1.501 quilòmetres quadrats, dels quals 24.900 hectàrees són terrenys al costat del llac. Està envoltat pels vessants de les cadenes muntanyenques de Areguni, Geghama, Vardenis, Pambak i Sevan. Hi ha unes 1.600 espècies de plantes i 330 d'animals. El parc està dividit en 3 zones: una reserva, una zona d'esbarjo, i una zona d'ús econòmic.

La península de Sevan, a 3 km a l'est de la ciutat és la llar d'una de les mostres més notables de l'arquitectura armènia medieval, el Monestir Sevanavank del segle novè. El monestir va ser destinat principalment als monjos d'Echmiadzin que havien pecat. Avui en dia, el monestir es compon de dues esglésies: Surb Arakelots (Sants Apòstols) i Surb Astvatsatsin (Mare de Déu), amb molts tipus de khackars (creus de pedra). Inicialment, el monestir fou construït a la riba sud d'una petita illa. Després del drenatge artificial del llac Sevan, que va començar en l'època de Iósif Stalin, el nivell de l'aigua va caure uns 20 metres, i l'illa es va convertir en una península.

Un altre edifici religiós important a la península és l'Acadèmia Teològica Vaskenian de Sevan, que fou inaugurada el 2004.


Paràmetres climàtics mitjans de Sevan
Mes Gen. Feb. Mar. Abr. Mai. Jun. Jul. Ago. Set. Oct. Nov. Des. Anual
Font:

Referències

Bibliografia

  • Kiesling, Brady (2005), Rediscovering Armenia: Guide, Yerevan, Armenia: Matit Graphic Design Studio

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sevan