Diferència entre revisions de la pàgina «Estudi General Lul·lià»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m (Bot: Traient 1 enllaços interwiki, ara proporcionats per Wikidata a d:Q9091563)
===Otorgació del títol d'[[Universitat Pontifícia]] i consolidació de l'Estudi General===
 
Malgrat tot, aquest primitiu [[Estudi General]], presentava molts entrebancs a l'hora de consolidar-se, el primer dels quals era el fet que era un centre d'aprovació reial, no pas pontifícia. Aquest fetAixò feia que els títols expedits tan sols eren vàlids a la [[Corona d'Aragó]], però no a la resta de terres cristianes. El [[Gran i General Consell]] exposà el problema al [[Vaticà]] i el [[papa]] [[Climent X]] otorgàatorgà la [[bul·la pontifícia]] el [[1673]].
 
Les Constitucions de l'Estudi General tardaren vint anys en aprovar-se. Aquest va provocar una notable reorganització de l'Estudi General, que llavors passà a tenir un Canceller (que era el [[Bisbe de Mallorca]]), un Rector nomenat pel [[Gran i General Consell]], cinc Catedràtics, un Secretari i un Bidell. A més, es prohibí la matriculació als [[jueu|jueus]].
Amb la [[Guerra de successió espanyola]], l'Estudi General es va translladar a [[la Sapiència]], ja que l'edifici del carrer de Sant Roc es va convertir en quarter militar. Tornà a la seu original el [[1720]] i, el [[1769]], amb l'expulsió dels [[Companyia de Jesús|Jesuïtes]], tornà a [[Monti-Sion]]. Igualment, amb aquest esdeveniment, la biblioteca de la [[Companyia de Jesús]] passà a mans de l'Estudi General, llevat de uns 2000 volums de gran valor que passaren a mans reials.
 
Al segle següent, l'aparició del corrent dels [[Il·lustració|Il·lustrats]], així com de la [[Societat d'Amics del País de Mallorca]], va fer que l'Estudi General presentés una notable activitat, sobretot el l'estudi de les [[matemàtiques]], creant-se les càtedres de [[geometria]] i de [[ciències exactes]] el [[1771]] i [[1782]] respectivament. L'Estudi General passà a tenir més mitjans i l'ensenyament passà a ser més pràctic. El [[1772]] s'eliminà el títol de ''Lul·lià'' i l'Estudi General passà a anomenar-se '''Universitat Literària'''
 
===Decadència i supressió de la Universitat Literària===
Usuari anònim

Menú de navegació