Ruan Lingyu: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m
m
Línia 1: Línia 1:
{{Inacabat|Maco Dudua}}
{{Inacabat|Maco Dudua}}
[[Fitxer:Ruan Linyu02.jpg thumb right Ruan Lingyu en 1935. |thumbnail|Ruan Lingyu (1935)]]
[[Fitxer:Ruan Linyu02.jpg|thumb|Ruan Lingyu (1935)]]
'''Ruan Lingyu''' (en xinès: 阮玲玉 ; pinyin : Ruǎn Língyù) és una actriu xinesa nascuda el 26 d' abril 1910 i morta el 8 març de 1935. És una de les figures cabdals del cinema xinès dels anys 30. S'ha arribat a dir que era la “Greta Garbo xinesa”
'''Ruan Lingyu''' (en xinès: 阮玲玉; pinyin: Ruǎn Língyù) és una actriu xinesa nascuda el 26 d'abril 1910 i morta el 8 març de 1935. És una de les figures cabdals del cinema xinès dels anys 30. S'ha arribat a dir que era la “Greta Garbo xinesa”.


== Biografia ==
== Biografia ==
Va néixer a Xangai amb el nom de Ruan Fenggeng (阮凤根) en una família de la classe treballadora. Es va relacionar amb Zhang Damin (张达民/張達民) que pertanyia a una rica família per la qual la mare de Ruan treballava. El comportament de Zhang, jugador empedreït , va fer que les relacions amb la seva família es trenquessin i per això vivia del sou de Ruan. Això va originar que es separessin el 1933. Llavors va iniciar una nova relació amb un [[tycoon]], un ric comerciant del te [[Tang Jishan]].
Va néixer a Xangai amb el nom de Ruan Fenggeng (阮凤根) en una família de la classe treballadora. Es va relacionar amb Zhang Damin (张达民/張達民) que pertanyia a una rica família per la qual la mare de Ruan treballava. El comportament de Zhang, jugador empedreït , va fer que les relacions amb la seva família es trenquessin i per això vivia del sou de Ruan. Això va originar que es separessin el 1933. Llavors va iniciar una nova relació amb un multimilionari, un ric comerciant del te [[Tang Jishan]].


Als setze anys Ruan va fer el seu debut cinematogràfic als estudis Mingxing Film. Amb els estudis Lianhua Film, una pel.lícula , 故都春梦 ,coneguda com “Somni primaveral d'una antiga capital “ o també com a“Reminiscènces de Pequín, 1930) li va proporcionar l'oportunitat de ser coneguda pel gran públic però les seves millors films són de l'any 1931 i posteriors, amb “Amor i deure” realitzada per [[ Bu Wancang]] i amb “Tres dones modernes”,三个摩登女性, 1932 també Bu Wancang) i d'altres, 小玩意 etc.
Als setze anys Ruan va fer el seu debut cinematogràfic als estudis Mingxing Film. Amb els estudis Lianhua Film, una pel·lícula , 故都春梦, coneguda com “Somni primaveral d'una antiga capital“ o també com a “Reminiscènces de Pequín, 1930) li va proporcionar l'oportunitat de ser coneguda pel gran públic però les seves millors films són de l'any 1931 i posteriors, amb “Amor i deure” realitzada per [[ Bu Wancang]] i amb “Tres dones modernes”,三个摩登女性, 1932 també Bu Wancang) i d'altres, 小玩意 etc.


Als 24 anys, sotmesa a una gran pressió mediàtica, enmig d'un procès de divorci, es va suicidar prenent barbitúrics. A la desfilada funerària va assistir una munió de gent (uns cinc quilòmetres de llargada); tres dones es van suicidar. Avui en dia es considera que les seves males relacions amb Tang Jishan van contribuir molt en prendre aquella terrible decissió. El cèlebre escriptor [[Lu Xun]] va escriure una denúncia a la premsa groga arran d'aquests fets.
Als 24 anys, sotmesa a una gran pressió mediàtica, enmig d'un procés de divorci, es va suïcidar prenent barbitúrics. A la desfilada funerària va assistir una munió de gent (uns cinc quilòmetres de llargada); tres dones es van suïcidar. Avui en dia es considera que les seves males relacions amb Tang Jishan van contribuir molt en prendre aquella terrible decisió. El cèlebre escriptor [[Lu Xun]] va escriure una denúncia a la premsa groga arran d'aquests fets.


[[Maggie Cheung]] va intrerpretar el paper de Ruan a la pel,lícula “Center Stage,” de Stanley Kwan
[[Maggie Cheung]] va interpretar el paper de Ruan a la pel,lícula “Center Stage,” de Stanley Kwan.


== Filmografia ==
== Filmografia ==

Revisió del 16:03, 2 ago 2013

Ruan Lingyu (1935)

Ruan Lingyu (en xinès: 阮玲玉; pinyin: Ruǎn Língyù) és una actriu xinesa nascuda el 26 d'abril 1910 i morta el 8 març de 1935. És una de les figures cabdals del cinema xinès dels anys 30. S'ha arribat a dir que era la “Greta Garbo xinesa”.

Biografia

Va néixer a Xangai amb el nom de Ruan Fenggeng (阮凤根) en una família de la classe treballadora. Es va relacionar amb Zhang Damin (张达民/張達民) que pertanyia a una rica família per la qual la mare de Ruan treballava. El comportament de Zhang, jugador empedreït , va fer que les relacions amb la seva família es trenquessin i per això vivia del sou de Ruan. Això va originar que es separessin el 1933. Llavors va iniciar una nova relació amb un multimilionari, un ric comerciant del te Tang Jishan.

Als setze anys Ruan va fer el seu debut cinematogràfic als estudis Mingxing Film. Amb els estudis Lianhua Film, una pel·lícula , 故都春梦, coneguda com “Somni primaveral d'una antiga capital“ o també com a “Reminiscènces de Pequín, 1930) li va proporcionar l'oportunitat de ser coneguda pel gran públic però les seves millors films són de l'any 1931 i posteriors, amb “Amor i deure” realitzada per Bu Wancang i amb “Tres dones modernes”,三个摩登女性, 1932 també Bu Wancang) i d'altres, 小玩意 etc.

Als 24 anys, sotmesa a una gran pressió mediàtica, enmig d'un procés de divorci, es va suïcidar prenent barbitúrics. A la desfilada funerària va assistir una munió de gent (uns cinc quilòmetres de llargada); tres dones es van suïcidar. Avui en dia es considera que les seves males relacions amb Tang Jishan van contribuir molt en prendre aquella terrible decisió. El cèlebre escriptor Lu Xun va escriure una denúncia a la premsa groga arran d'aquests fets.

Maggie Cheung va interpretar el paper de Ruan a la pel,lícula “Center Stage,” de Stanley Kwan.

Filmografia