Filtre antialiàsing: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot: Traient 5 enllaços interwiki, ara proporcionats per Wikidata a d:q604241
m Bot: corregint puntuació (1)
Línia 1: Línia 1:
[[Fitxer:anti-aliasing filter.jpg|thumb|250px|Filtre Anti-aliasing (IR-reject) d'una vella video camera digital]]
[[Fitxer:anti-aliasing filter.jpg|thumb|250px|Filtre Anti-aliasing (IR-reject) d'una vella video camera digital]]
Un '''filtre antialiasing''' o '''antialiasing filter''', de vegades anomenat '''filtre antiplegament''' és un [[filtre passa baixos]] [[senyal analògic|analògic]] que es troba en dispositius de [[digitalització]], que neteja el senyal abans de fer una [[conversor analògic-digital | Conversió analògica-digital]] .
Un '''filtre antialiasing''' o '''antialiasing filter''', de vegades anomenat '''filtre antiplegament''' és un [[filtre passa baixos]] [[senyal analògic|analògic]] que es troba en dispositius de [[digitalització]], que neteja el senyal abans de fer una [[conversor analògic-digital | Conversió analògica-digital]].


El propòsit del filtre antialiàsing és eliminar tota presència, abans de fer el [[mostratge]], de les freqüències superiors a ''Fe/2'', sent '' Fe'' la freqüència [[mostratge]]. L'explicació teòrica de la necessitat de tal filtratge ve donada pel [[Teorema de mostreig de Nyquist-Shannon]].
El propòsit del filtre antialiàsing és eliminar tota presència, abans de fer el [[mostratge]], de les freqüències superiors a ''Fe/2'', sent '' Fe'' la freqüència [[mostratge]]. L'explicació teòrica de la necessitat de tal filtratge ve donada pel [[Teorema de mostreig de Nyquist-Shannon]].

Revisió del 17:42, 13 ago 2013

Fitxer:Anti-aliasing filter.jpg
Filtre Anti-aliasing (IR-reject) d'una vella video camera digital

Un filtre antialiasing o antialiasing filter, de vegades anomenat filtre antiplegament és un filtre passa baixos analògic que es troba en dispositius de digitalització, que neteja el senyal abans de fer una Conversió analògica-digital.

El propòsit del filtre antialiàsing és eliminar tota presència, abans de fer el mostratge, de les freqüències superiors a Fe/2, sent Fe la freqüència mostratge. L'explicació teòrica de la necessitat de tal filtratge ve donada pel Teorema de mostreig de Nyquist-Shannon.

Qualsevol mostratge realitzat complimentant aquesta norma no destruirà totes les dades, fet que significa que sempre serà possible recuperar el senyal analògic original a partir de les mostres finals: és dons una mostra reversible (dins de l'ample de banda limitat per la taxa de mostreig).

En cas de no fer-ho, és a dir, si hi ha un component de freqüència amb una mostra superior o igual a Fe/ 2, el senyal de la presa de mostres no contindrà cap informació del senyal analògic original: es tracta per tant d'un mostreig irreversible.

Exemple en pantalles LCD

Rombes amb aliasing i amb antialiasing
A dalt a l'esquerra: una versió amb Aliasing d'una forma simple. A dalt a la dreta: una versió amb Anti-aliasing de la mateixa forma. Dreta: Imatge Anti-aliasing ampliada x5.
Imatge anti-aliasing ampliada x5

A la imatge exemple, s'utilitza anti-aliàsing per barrejar els "píxels frontera" d'una mostra gràfica. Això redueix l'efecte estètic desagradable de línies esglaonades que apareixen en el gràfic amb aliàsing a dalt a l'esquerra. L'anti-aliàsing s'aplica sovint en la representació de text en una pantalla d'ordinador per a mostrar contorns suaus que emulen millor l'aparença del text produït per mètodes convencionals d'impressió de tinta sobre paper.

Especialment amb els tipus mostrats a les típiques pantalles de LCD, és comú l'ús de tècniques de subpixel rendering com ClearType. La representació de subpíxeles requereix un filtre antialiàsing especial amb equilibri de color per convertir el que seria greu distorsió dels colors en franges de color perceptibles amb prou feines-. Resultats equivalents es poden obtenir fent cada sub-píxel direccionable com si fos un píxel complert, i el subministrament d'un filtre antialiàsing hardware com es fa en el controlador de pantalla de portàtil OLPC XO-1. La Geometria dels píxels té importància en tot el que s'ha dit, no importa si l'anti-aliàsing i el direccionament de subpixel es realitza per programari o per maquinari.


Vegeu també

Enllaços externs