Diferència entre revisions de la pàgina «Sobrevent i sotavent»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
Robot posa l'article correcte a l'artilleria
m (Robot posa l'article correcte a l'artilleria)
Les adreces de sobrevent i sotavent són factors importants que s'han de tenir en compte quan es navega un veler - vegeu els punts de la vela. També s'utilitzen àmpliament altres termes que tenen el mateix significat general, com ara "vent ascendent" i "vent descendent", i moltes variacions que utilitzen la metàfora d'alçada ("ascendir", "deixar caure", "estem apuntant més alt que ells "," dirigiu-vos a sota d'aquesta marca ", i així successivament).
 
El vaixell de sobrevent és normalment el més maniobrable. Per aquesta raó, l'article 12 del [[Reglament internacional per prevenir els abordatges]] (COLREG per les seves sigles en anglès) estipula que el vaixell de sotavent té dret sobre el vaixell de sobrevent. Per la mateixa raó, un [[vaixell de guerra]] que forma part d'una esquadra sovint tracta d'entrar a la batalla des de la direcció de sobrevent, perquè així obté un important avantatge tàctica sobre el seu oponent vaixell de guerra - ja que el vaixell de guerra a sobrevent poden triar quan participar i quan retirar-se. El vaixell de guerra contrari a sotavent sovint no pot fer més que combatre sense exposar indegudament. Aquest principi va començar a prendre importància quan es va introduir la l'[[artilleria]] en el combat naval.
 
A la [[Batalla Naval del Llac de Maracaibo]], a Veneçuela, realitzada el 24 de juliol de 1823, la flota patriota va saber aprofitar aquesta diferència per ubicar del costat més favorable (a l'est de la desembocadura del llac al Golf de Veneçuela ) i amb la seva victòria, va posar fi a la dominació espanyola a les costes occidentals. Només Port Cabello va seguir sent espanyol fins a un any després, quan veritablement va acabar la Guerra de la Independència a Veneçuela.
1.328.556

modificacions

Menú de navegació