Zàynab bint Khuzayma: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m ha reanomenat Zaynab bint Khuzayma com a Zàynab bint Khuzayma: Segons proposta IEC
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
'''Zàynab bint Khuzayma ibn al-Hàrith al-Hilaliyya''' fou una de les esposes de [[Mahoma]].
'''Zàynab bint Khuzayma''' fou la cinquena esposa del profeta Mahoma. Es va guanyar el títol de "Mare dels Creyents", pel seu matrimoni amb [[Mahoma]] i el de "Mare dels Pobres" per la seva gran caritat.


Com a resultat de la seva primerenca mort, es sap menys sobre ella que sobre qualsevol altra de les esposes de Mahoma.
Era de la tribu [[Amir ibn Sasaa|Amir ibn Saada]] i era coneguda com '''Umm-al-Massàkin''' ("Mare dels Pobres") per la seva caritat. Es va casar i es va divorciar; després es va tornar a casar amb [[Ubayda ibn al-Hàrith]] que va morir a la [[batalla de Badr]]. Mahoma s'hi va casar el 625 quan tenia uns 30 anys. Va morir al cap de 8 mesos (octubre del [[625]]).


==Referència==
== Biografia ==

*Enciclopèdia de l'Islam, XI, 525
Era una dona molt maca i era coneguda per la seva compassió i pietat amb els pobres.

Zaynab es va casar en primeres núpcies amb Tufail ibn al-Harith, que o bé es va divorciar d'ella o va morir poc després. Més tard, Zaynab es va casar amb el germà del seu primer marit, Ubaydah ibn al-Harith, que va morir a causa de les ferides rebudes a la [[Batalla de Badr]]<ref>{{ref-llibre|nom=Ibn Kathir|títol=The life of the Prophet Muhammad|pàgines=419}}</ref>.

== Matrimoni amb [[Mahoma]] ==

Al any següent, poc després del matrimoni amb [[Hafsa bint Úmar ibn al-Khattab]], Mahoma es va apropar a ella amb una dot de 400 dinars i 12 onzes d'or, i s'oferí per a casar-se amb ella.

Es deia que el matrimoni, que va tenir lloc durant el mes del [[Ramadà]], estava destinat a assegurar als seus seguidors que la seva mort a la batalla no significaria que els seus familiars morissin de gana i per haver estat desatesos<ref>{{ref-publicació|cognom=Wessels|nom=A|títol=A Modern Arabic Biography of Muhammad|pàgines=107}}</ref>. Fou la primera de les esposes de Mahoma que no va pertànyer a la tribu dels Banu [[Quraix]].

Un dia, un home pobre es va dirigir a casa de Zaynab a demanar una mica de farina i ella li va donar tota la que tenia, i aquella nit es va quedar sense sopar. Mahoma es va sentir conmogut per la seva compassió i va dir a la resta de les seves esposes: ''"Si teniu fe en Al·là, ell vos proporcionarà substent, com ho fa amb les aus, que surten amb gana dels seus nius pel matí però tornen tipes per la nit".''

== Mort ==

Zaynab va morir menys de dos anys després del seu matrimoni amb Mahoma. Fou enterrada al cementiri de Jannat al-Baqi i portada a la seva tomba pel propi Mahoma<ref>{{ref-publicació|cognom=Mukkaram|nom=AM|títol=Encyclopaedia of Islam|publicació=141|data=2005}}</ref>.

Després de la seva mort, la seva casa va romandre buida durant un notable període de temps, abans de que la sisena esposa, [[Umm-Sàlama Hind bint Abi-Umayya|Umm-Sàlama]], s'hi tralladés allà i va assenyalar: ''"Es va casar amb mi i em va portar a la casa de Zaynab bint Khuzayma, la Mare dels Pobres"''.

== Referències ==

<references/>





Revisió del 17:18, 21 set 2013

Zàynab bint Khuzayma fou la cinquena esposa del profeta Mahoma. Es va guanyar el títol de "Mare dels Creyents", pel seu matrimoni amb Mahoma i el de "Mare dels Pobres" per la seva gran caritat.

Com a resultat de la seva primerenca mort, es sap menys sobre ella que sobre qualsevol altra de les esposes de Mahoma.

Biografia

Era una dona molt maca i era coneguda per la seva compassió i pietat amb els pobres.

Zaynab es va casar en primeres núpcies amb Tufail ibn al-Harith, que o bé es va divorciar d'ella o va morir poc després. Més tard, Zaynab es va casar amb el germà del seu primer marit, Ubaydah ibn al-Harith, que va morir a causa de les ferides rebudes a la Batalla de Badr[1].

Matrimoni amb Mahoma

Al any següent, poc després del matrimoni amb Hafsa bint Úmar ibn al-Khattab, Mahoma es va apropar a ella amb una dot de 400 dinars i 12 onzes d'or, i s'oferí per a casar-se amb ella.

Es deia que el matrimoni, que va tenir lloc durant el mes del Ramadà, estava destinat a assegurar als seus seguidors que la seva mort a la batalla no significaria que els seus familiars morissin de gana i per haver estat desatesos[2]. Fou la primera de les esposes de Mahoma que no va pertànyer a la tribu dels Banu Quraix.

Un dia, un home pobre es va dirigir a casa de Zaynab a demanar una mica de farina i ella li va donar tota la que tenia, i aquella nit es va quedar sense sopar. Mahoma es va sentir conmogut per la seva compassió i va dir a la resta de les seves esposes: "Si teniu fe en Al·là, ell vos proporcionarà substent, com ho fa amb les aus, que surten amb gana dels seus nius pel matí però tornen tipes per la nit".

Mort

Zaynab va morir menys de dos anys després del seu matrimoni amb Mahoma. Fou enterrada al cementiri de Jannat al-Baqi i portada a la seva tomba pel propi Mahoma[3].

Després de la seva mort, la seva casa va romandre buida durant un notable període de temps, abans de que la sisena esposa, Umm-Sàlama, s'hi tralladés allà i va assenyalar: "Es va casar amb mi i em va portar a la casa de Zaynab bint Khuzayma, la Mare dels Pobres".

Referències

  1. The life of the Prophet Muhammad, p. 419. 
  2. Wessels, A «A Modern Arabic Biography of Muhammad». Falta indicar la publicació, pàg. 107.
  3. Mukkaram, AM «Encyclopaedia of Islam». 141, 2005.