Sud: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot: Traient 110 enllaços interwiki, ara proporcionats per Wikidata a d:q667
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
{{polisèmia}}
{{polisèmia}}
{{Punts cardinals}}
{{Punts cardinals}}
El '''sud''', o '''migjorn''', és el [[punt cardinal]] diametralment oposat al [[nord]]. És la direcció al llarg d'un meridià a 90° en sentit horari de l'Est. Se sol denominar així tant a l'instant cardinal com a l'adreça i a la comarca inferior d'un país o regió que per convenció eurocéntrica es representa en la posició inferior de mapes i cartes. La recta [[meridiana]] sobre l'horitzó talla l'[[horitzó]] en dos punts, el nord i el sud. El que és del sud, està en el sud o pertany al sud, es denomina sureny, austral o meridional.
El '''sud''', o '''meridional''', és el [[punt cardinal]] diametralment oposat al [[nord]]. És la direcció al llarg d'un meridià a 90° en sentit horari de l'Est. Se sol denominar així tant a l'instant cardinal com a l'adreça i a la comarca inferior d'un país o regió que per convenció eurocéntrica es representa en la posició inferior de mapes i cartes. La recta [[meridiana]] sobre l'horitzó talla l'[[horitzó]] en dos punts, el nord i el sud. El que és del sud, està en el sud o pertany al sud, es denomina sureny, austral o meridional.


A vegades s'usa "sud" com a sinònim de [[Tercer Món]] o països subdesenvolupats, ja que la majoria d'Estats empobrits se situen a l'[[hemisferi sud]].
A vegades s'usa "sud" com a sinònim de [[Tercer Món]] o països subdesenvolupats, ja que la majoria d'Estats empobrits se situen a l'[[hemisferi sud]].

Revisió del 18:29, 25 set 2013

Per a altres significats, vegeu «Sud (desambiguació)».
Punts cardinals
Nord-est
Sud-est
Sud-oest
Nord-oest

El sud, o meridional, és el punt cardinal diametralment oposat al nord. És la direcció al llarg d'un meridià a 90° en sentit horari de l'Est. Se sol denominar així tant a l'instant cardinal com a l'adreça i a la comarca inferior d'un país o regió que per convenció eurocéntrica es representa en la posició inferior de mapes i cartes. La recta meridiana sobre l'horitzó talla l'horitzó en dos punts, el nord i el sud. El que és del sud, està en el sud o pertany al sud, es denomina sureny, austral o meridional.

A vegades s'usa "sud" com a sinònim de Tercer Món o països subdesenvolupats, ja que la majoria d'Estats empobrits se situen a l'hemisferi sud.

Vegeu també