TERMCAT: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Es desfà la revisió 12180314 de Catalunya1973 (Discussió)
Línia 15: Línia 15:


== Referències ==
== Referències ==
{{referències}}
{{http://www.termcat.cat/ca/El_TERMCAT/Centre_De_Terminologia/#Xifres}}


== Enllaços externs ==
== Enllaços externs ==

Revisió del 12:44, 26 set 2013

El TERMCAT és un organisme creat a Barcelona l'any 1985 pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) amb la finalitat d'estudiar la terminologia en català. Des de l'any 1994 és un consorci dirigit per les dues entitats ja esmentades i pel Consorci per a la Normalització Lingüística.[1]

Les línies d'actuació del TERMCAT són l'elaboració de recursos terminològics, la normalització de neologismes i l'assessorament terminològic. Així doncs, amb l'objectiu d'afavorir la sistematització i la difusió de la terminologia dels diferents sectors d'activitat, el TERMCAT elabora i promou l'elaboració de diccionaris, vocabularis, lèxics i material de divulgació multilingües de diferents àmbits del coneixement en diversos formats, estableix la denominació dels nous termes i assessora institucions, empreses i particulars per a l'elaboració, traducció o edició d'obres terminològiques i especialitzades. El TERMCAT col·labora amb mitjans de comunicació, universitats, col·legis professionals o associacions com ara AENOR, TRIAC o Softcatalà, i participa en l'agenda terminològica nacional i internacional. Forma part, a més, de l'equip directiu de l'Associació Europea de Terminologia.

Totes les fitxes estudiades pel TERMCAT es troben disponibles al Cercaterm, servei de consultes en línia que ajuda a resoldre qualsevol dubte terminològic que sorgeixi en la redacció o traducció de textos especialitzats en català.

Pel que fa a la detecció de terminologia nova o en ús en altres llengües i les noves propostes d'equivalències per a l'ús en català, el Consell Supervisor del TERMCAT mira de destriar la forma més coherent amb els patrons de formació de neologismes terminològics de la llengua catalana des d'una perspectiva lingüística, terminològica i de l'ús. Tots els neologismes normalitzats es poden consultar a la Neoloteca.

El TERMCAT compta amb una plantilla d'uns 25 treballadors i és assessorat per professionals externs de molts camps. El pressupost de l'organisme és d'1 milió d'euros anual.{{[2] }}

El 2010, TERMCAT va obtenir la certificació ISO 9001.[3]

Vegeu també

Referències

  1. «Desplegament dels llenguatges especialitzats i la terminologia». Web. Generalitat de Catalunya, 2012. [Consulta: Agost 2013].
  2. Error en el títol o la url.«». [Consulta: 26 setembre 2013].
  3. «El TERMCAT obté la certificació internacional ISO 9001 de sistemes de gestió de la qualitat». Agències ACN. [Consulta: 19 febrer 2010].

Enllaços externs