Diferència entre revisions de la pàgina «Euskal Ezkerra»

Salta a la navegació Salta a la cerca
cap resum d'edició
'''Euskal Ezkerra (EuE)''' (en [[euskera]] ''Esquerra Basca'') és un partit polític ja desaparegut que va aparèixer l'any [[1993]] com a resultat d'una escissió dins de [[Euskadiko Ezkerra]] '''(EE)'''. Tenia el seu àmbit d'actuació a la [[Comunitat Autònoma Basca]] i [[Navarra]].
 
Quan la major part dels afiliats d'EE es varen decidir per fusionar el seu partit amb el [[Partit Socialista de d'Euskadi]] (PSE-PSOE), el grup de militants contrari a aquesta decisió van decidir deslligar-se d'EE, no participar al procés de fusió i fundar un nou partit anomenat ''Euskal Ezkerra''.
 
Dintre d'EuE es varen integrar els sectors d'EE que defensaven postures d'un [[nacionalisme basc]] d'esquerra, per damunt d'aquells altres sectors d'EE que defensaven postures de caràcter [[socialisme|socialista]] i que varen romandre dins d'EE. Amb aquesta escissió dins de '''Euskadiko Ezkerra''' triomfaven els postulats d'aquells que renunciaven al dret a l'[[autodeterminació]] de [[Euskal Herria]] per poder-se sentir còmodes a l'hora de integrar-se en una organització d'àmbit espanyol com era el PSE.
Bona part dels militants que deixaren EE per integrar-se a EuE eren quadres dirigents i càrrecs electes d'EE destacant entre ells [[Kepa Aulestia]].
 
Dins d'aquesta nova orientació política, la direcció d'EuE va optar per no presentar-se en solitari a les eleccions i formar així una coalició amb [[Eusko Alkartasuna]] (EA), organització independentista basca d'orientació [[socialdemocrata]], que es presentà a les eleccions espanyoles de juny de [[1993]] sota la marca electoral de '''EA-EuE'''. Aquesta coalició va néixer amb dos objectius. El primer passava per fer realitat dins del complex escenari polític basc una opció independentista d'esquerres prou forta que no estigues vinculada a la lluita armada de [[ETA]], trencant la polarització del [[nacionalisme basc]] (on [[Eusko Alkartasuna]] i '''Euskadiko Ezkerra''' no havien acabat d'assentar les seves bases electorals) ja que aquest espai electoral estava dominat a la dreta pel [[Partit Nacionalista Basc]] '''(PNB)''' i per la [[esquerra revolucionaria]] de [[Herri Batasuna]] (HB); i el segon era evitar el trasvàs de vots d'EE o bé al nou [[Partit Socialista de d'Euskadi - Euskadiko Ezkerra|PSE-EE]] o al [[Partit Nacionalista Basc|PNB]] o a [[Herri Batasuna|HB]], ja que això podria significar la radicalització encara més del panorama polític basc.
 
Però la coalició EA-EuE no va aconseguir recollir els vots dels possibles votants nacionalistes de l'antiga EE per així sumar-los als ja aconseguit per '''EA''' en anteriors comicis, tal i com pretenien els seus promotors. Es van aconseguir inclòs pitjors resultats dels que havia obtingut '''EA''' en solitari l'any [[1989]] al mateix procés electoral, perdent una de les dos actes de diputats que tenia aquesta formació al [[Congres Espanyol]]. Aquest fracàs va comportar la ruptura de la coalició i en el cas de '''EuE''' va obrir una greu crísis interna que desembocà en la seva definitiva dissolució com a partit polític al cap de poc temps. Alguns dels seus militants es van integrar posteriorment en altres formacions polítiques basques.
29

modificacions

Menú de navegació