Alta Velocitat Espanyola: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 35: Línia 35:
| avealtres = si
| avealtres = si
}}
}}
'''AVE''' (Alta Velocitat Espanyola) és la marca comercial<ref>{{ref-publicació|nom=Ministerio de Fomento|títol=15 años de Ave: de ilusión por el progreso a símbolo del desarrollo presente y futuro de España|publicació=Nota de prensa|data=21 abril 2007|url=http://www.adif.es/es_ES/infraestructuras/doc/AVE_15ANIVERSARIO.pdf|consulta=3 octubre 2013}}</ref> creada el 1992<ref>{{ref-web|url=http://www.adif.es/es_ES/infraestructuras/lineas_de_alta_velocidad/madrid_sevilla/historia_madrid-sevilla.shtml|consulta=3 octubre 2013|títol=Línea Madrid-Sevilla|editor=Adif}}</ref> per la companyia ferroviària espanyola [[Renfe Operadora]] per als seus trens de gamma més alta. Aquests trens circulen a una velocitat màxima de 350 km/h per línies d'[[ample ferroviari estàndard]] (1.435 mm) electrificades a 25 kV 50 Hz en recorreguts de llarga distància. La paraula al·ludeix al mateix temps a au en [[castellà|espanyol]] buscant una imatge comercial per a aquests trens.
'''AVE''', acrònim d' Alta Velocitat Espanyola és un servei comercial de la xarxa d'[[alta velocitat a Espanya]] de [[Renfe Operadora]]. La paraula al·ludeix al mateix temps a au en [[castellà|espanyol]] buscant una imatge comercial per a aquests trens. Les primeres locomotores de la [[LAV Madrid-Sevilla|línia Madrid-Sevilla]] estan inspirades en el [[TGV]] francès (''Train à Grande Vitesse'', tren de gran velocitat), pioner a [[Europa]] en els serveis de gran velocitat.


== Història ==
Actualment l'AVE ja no és sols sinònim de la línia Madrid-Sevilla sino que és un producte comercial gestionat actualment per la Unitat de Negoci (UN) Alta Velocidad [[Renfe Operadora]]. La companyia, única operadora amb llicència d'[[ADIF]] a les vies d'ample europeu, classifica en aquesta Unitat de Negoci aquells productes la major part dels quals el recorregut es realitza a més de 200&nbsp;km/h de mitjana.
La marca comercial AVE va començar-se a per a denominar la línia d'alta velocitat Madrid-Sevilla, que es va inaugurar el 21 d'abril del 1992.<ref>{{ref-notícia|cognom=M. Ontoso|nom=Luis|títol=Ave, la estación de salida de la marca España|publicació=ABC|url=http://www.abc.es/economia/20130320/abci-estacion-salida-201303192215.html|consulta=3 octubre 2013|data=20 març 2013}}</ref> Les primeres locomotores de la [[LAV Madrid-Sevilla|línia Madrid-Sevilla]] estan inspirades en el [[TGV]] francès (''Train à Grande Vitesse'', tren de gran velocitat), pioner a [[Europa]] en els serveis de gran velocitat. Actualment l'AVE ja no és sols sinònim de la línia Madrid-Sevilla sino que és un producte comercial gestionat actualment per la Unitat de Negoci (UN) Alta Velocidad [[Renfe Operadora]]. La companyia, única operadora amb llicència d'[[ADIF]] a les vies d'ample europeu, classifica en aquesta Unitat de Negoci aquells productes la major part dels quals el recorregut es realitza a més de 200&nbsp;km/h de mitjana. Des de la inauguració del primer tram cada any els pressupostos de l'Estat espanyol han tingut una partida per l'AVE.


== Crítiques ==
No obstant això, altres sectors, critiquen que és una «ruïna per a l'Estat», ja que ni tan sols la línia de [[Barcelona ]]-[[ Madrid]] aporta diners a l'estat, i ha fet que [[Estats Units]] i [[França]] desestimessin el projecte per als seus propis països. <ref>[http://www.avui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/279209--ave-la-ruina-de-lestat-.html «AVE: la ruïna de l’Estat»] ''[[Avui]]'', consultat el 28 de juny de 2011</ref> <ref>{{format ref}} http://www.ara.cat/economia/ave-tgv_0_509949567.html</ref> <ref>{{format ref}} http://www.nabarralde.com/es/munduan/4944-ave-la-ruina-del-estado </ref> <ref> http://www.lavanguardia.com/participacion/cartas/20110630/54178833653/ave-ruinos.html </ref> <ref> http://www.larazon.es/noticia/9864-renfe-suprime-el-servicio-ave-toledo-albacete-cuenca-por-falta-de-usuarios </ref> <ref> http://www.levante-emv.com/portada-castello/2011/01/24/ferrmed-califica-ruina-ave-radial-madrid-reclama-eje-mediterraneo/776557.html </ref>
Diversos historiadors i economistes critiquen que aquesta infraestructura és una «ruïna per a l'Estat», ja que ni tan sols la línia de [[Barcelona ]]-[[ Madrid]] aporta diners a l'estat, i ha fet que [[Estats Units]] i [[França]] desestimessin el projecte per als seus propis països.<ref>[http://www.avui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/279209--ave-la-ruina-de-lestat-.html «AVE: la ruïna de l’Estat»] ''[[Avui]]'', consultat el 28 de juny de 2011</ref><ref>{{format ref}} http://www.ara.cat/economia/ave-tgv_0_509949567.html</ref><ref>{{format ref}} http://www.nabarralde.com/es/munduan/4944-ave-la-ruina-del-estado </ref><ref> http://www.lavanguardia.com/participacion/cartas/20110630/54178833653/ave-ruinos.html </ref><ref> http://www.larazon.es/noticia/9864-renfe-suprime-el-servicio-ave-toledo-albacete-cuenca-por-falta-de-usuarios </ref><ref> http://www.levante-emv.com/portada-castello/2011/01/24/ferrmed-califica-ruina-ave-radial-madrid-reclama-eje-mediterraneo/776557.html </ref> També se l'ha acusat de ser «un tren per a rics».<ref>{{ref-notícia|cognom=Ruiz del Árbol|nom=Antonio|títol=Por qué el AVE es un tren para ricos|publicació=Eldiario.es|url=http://www.eldiario.es/economia/AVE-tren-ricos_0_82941811.html|consulta=3 octubre 2013|data=24 desembre 2012}}</ref>


== Vegeu també ==
== Vegeu també ==

Revisió del 16:22, 3 oct 2013

Infotaula xarxa de transportsAlta Velocitat Espanyola
AVE
Inauguració1992
OperadorRenfe
Tipus serveiAlta Velocitat
Llarg recorregut
Línies6
Estacions22
Longitud2.230 km (2010)
Velocitat≃300 km/h
Ample ferroviari1435 mm

AVE (Alta Velocitat Espanyola) és la marca comercial[1] creada el 1992[2] per la companyia ferroviària espanyola Renfe Operadora per als seus trens de gamma més alta. Aquests trens circulen a una velocitat màxima de 350 km/h per línies d'ample ferroviari estàndard (1.435 mm) electrificades a 25 kV 50 Hz en recorreguts de llarga distància. La paraula al·ludeix al mateix temps a au en espanyol buscant una imatge comercial per a aquests trens.

Història

La marca comercial AVE va començar-se a per a denominar la línia d'alta velocitat Madrid-Sevilla, que es va inaugurar el 21 d'abril del 1992.[3] Les primeres locomotores de la línia Madrid-Sevilla estan inspirades en el TGV francès (Train à Grande Vitesse, tren de gran velocitat), pioner a Europa en els serveis de gran velocitat. Actualment l'AVE ja no és sols sinònim de la línia Madrid-Sevilla sino que és un producte comercial gestionat actualment per la Unitat de Negoci (UN) Alta Velocidad Renfe Operadora. La companyia, única operadora amb llicència d'ADIF a les vies d'ample europeu, classifica en aquesta Unitat de Negoci aquells productes la major part dels quals el recorregut es realitza a més de 200 km/h de mitjana. Des de la inauguració del primer tram cada any els pressupostos de l'Estat espanyol han tingut una partida per l'AVE.

Crítiques

Diversos historiadors i economistes critiquen que aquesta infraestructura és una «ruïna per a l'Estat», ja que ni tan sols la línia de Barcelona -Madrid aporta diners a l'estat, i ha fet que Estats Units i França desestimessin el projecte per als seus propis països.[4][5][6][7][8][9] També se l'ha acusat de ser «un tren per a rics».[10]

Vegeu també

Viquinotícies conté notícies i pàgines d'actualitat relacionades: El TGV arriba a Barcelona.

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Alta Velocitat Espanyola