Optimot: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 29: Línia 29:
== Referències ==
== Referències ==
{{referències}}
{{referències}}
*MURTRA, Pilar. “[http://www6.gencat.net/llengcat/liu/41_08.pdf El servei de consultes lingüístiques Optimot]”. A: ''Llengua i Ús'' [en línia]. Barcelona, número 41 (2008). [Consulta: 30 setembre 2013].
*{{ref-notícia|cognom=Puyuelo|nom=Núria|títol=El lingüista a casa|publicació=El Punt Avui|url=http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/350344-el-lingueista-a-casa.html|consulta=4 octubre 2013|data=28 desembre 2010|lloc=Barcelona}}


MURTRA, Pilar. “El servei de consultes lingüístiques Optimot”. A: ''Llengua i Ús'' [en línia]. Barcelona, número 41 (2008). <http://www6.gencat.net/llengcat/liu/41_08.pdf> [Consulta: 30 setembre 2013].

PUYUELO, Núria. “El lingüista a casa”. A: ''El Punt Avui'' [en línia]. Barcelona (28 desembre 2010). <http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/350344-el-lingueista-a-casa.html> [Consulta: 30 setembre 2013].
== Enllaços externs ==
== Enllaços externs ==
*[http://www14.gencat.cat/llc/AppJava/index.html Optimot, servei de consultes lingüístiques en línia]
*[http://www14.gencat.cat/llc/AppJava/index.html Optimot, servei de consultes lingüístiques en línia]

Revisió del 22:11, 4 oct 2013

Optimot, consultes lingüístiques, és un servei que ofereix la Direcció General de Política Lingüística en col·laboració amb l'Institut d'Estudis Catalans i el Centre de Terminologia TERMCAT. Consta d'un cercador d'informació lingüística que ajuda a resoldre dubtes sobre la llengua catalana. Per mitjà de l'Optimot es poden consultar de manera integrada diferents fonts. Quan les opcions de cerca que ofereix l'Optimot no resolen el dubte lingüístic, es pot accedir a un servei d'atenció personalitzada.

Història

Fins al 2007 el Consorci per a la Normalització Lingüística, el Centre de Terminologia TERMCAT, l’Institut d’Estudis Catalans i la Direcció General de Política Lingüística es distribuïen l’atenció de consultes lingüístiques de la població en general, les empreses i entitats, i els professionals del món de la llengua. Amb la finalitat de resoldre aquesta descentralització de l’atenció de consultes lingüístiques i d’oferir un servei unificat, es va decidir posar en funcionament l’Optimot. L'octubre del 2007 va començar a funcionar el cercador i el febrer del 2008, el servei d'atenció personalitzada. Els objectius principals eren millorar la qualitat en l’atenció de consultes lingüístiques mitjançant la unificació de criteris, i fomentar l’autonomia lingüística.

Fonts

Les fonts on cerca l'Optimot són les següents:[1]

  • Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició). És el diccionari normatiu de la llengua catalana.
  • Diccionari català-castellà i Diccionari castellà-català (4a edició) d'Enciclopèdia Catalana. Són dos diccionaris bilingües, català-castellà i castellà-català, que inclouen lèxic general, fraseologia i noms propis.
  • Fitxes de l'Optimot. Són fitxes que expliquen de manera didàctica i breu continguts lingüístics (d’ortografia, sintaxi, morfologia, lèxic...) i altres aspectes significatius de la llengua (fraseologia, refranys, toponímia...). L’objectiu d’aquestes fitxes és resoldre dubtes lingüístics freqüents.
  • Verbs conjugats de la Gramàtica de la llengua catalana de l'Institut d’Estudis Catalans (versió provisional). Són els models de conjugació de la Gramàtica de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (versió provisional), amb les formes generals i les principals variants dialectals, i amb el desenvolupament complet dels temps simples i els compostos.
  • Diccionaris terminològics del TERMCAT. Són els diccionaris elaborats pel Centre de Terminologia TERMCAT que recullen lèxic especialitzat de diferents àmbits del coneixement. Les fitxes que contenen termes normalitzats presenten el distintiu . Les fitxes que contenen denominacions de l'aplicació informàtica Plats a la carta presenten el distintiu .
  • Col·lecció “Criteris Lingüístics” de la Direcció General de Política Lingüística. Són monografies sobre aspectes convencionals de la llengua (majúscules, abreviacions...) i sobre qüestions d’estil (criteris de redacció i de traducció, llenguatge no sexista...).
  • Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya de la Comissió de Toponímia de Catalunya (2a edició). És l'obra que recull els topònims oficials de Catalunya.
  • Nomenclàtor toponímic de la Catalunya del Nord de l'Institut d’Estudis Catalans. És l'obra que recull la forma i la pronúncia catalanes dels topònims més significatius de la Catalunya del Nord.

Servei d'atenció personalitzada

Si no s’ha pogut resoldre el dubte lingüístic amb el cercador, es pot fer la consulta al servei d’atenció personalitzada. Per accedir-hi, s’ha de clicar a l’enllaç Atenció personalitzada i donar-se d’alta per mitjà d’un formulari. Un cop fet el registre, es poden enviar consultes per escrit i rebre-hi les respostes.

El servei d’atenció personalitzada el presta un equip de professionals lingüístics, i resol dubtes concrets d’ús i normativa de la llengua catalana. La correcció i la traducció de textos no són objecte del servei. Tampoc no ho és la recomanació de bibliografia ni la recerca lingüística. Si l’equip de professionals no pot resoldre una consulta, l’envia a l’organisme competent: l’Institut d’Estudis Catalans, el TERMCAT o la Direcció General de Política Lingüística. Finalment, si no es té accés a Internet, es pot fer la consulta per telèfon.

El blog de l'Optimot

El setembre del 2012 es va crear el blog de l’Optimot, per tal de complementar els continguts del servei de consultes lingüístiques Optimot. Per mitjà de la publicació periòdica d’apunts, el blog difon els dubtes lingüístics que els usuaris consulten més sovint a l’Optimot, les novetats que s’incorporen al cercador (actualització de les fonts que té integrades, inclusió de fitxes de l’Optimot sobre temes diversos…) o el funcionament de l’Optimot, per tal d’optimitzar els resultats de les cerques.

Vegeu també

Referències

  1. «Optimot, consultes lingüístiques». Optimot. Generalitat de Catalunya.

Enllaços externs