Experiment: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegint {{Commonscat}} que enllaça commons:category:Experiments
retocs
Línia 1: Línia 1:
[[Fitxer:Mirror baby.jpg|thumb|right|Tot infant du a terme experiments rudimentaris per aprendre com funciona el món.]]
Un '''experiment''' és un procediment mitjançant el qual es tracta de comprovar (confirmar o verificar) una o diverses [[hipòtesi]]s relacionades amb un determinat fenomen, mitjançant la manipulació de la o les [[Variables dependents i independents|variable]]s que presumiblement són la seva causa. L'[[experimentació]] constitueix un dels elements clau del [[mètode científic]] i és fonamental per poder oferir explicacions causals.
Un '''experiment''' és un procediment ordenat que es du a terme amb l'objectiu de verificar, refutar o establir la validesa d'una [[hipòtesi]] relacionada amb un determinat fenomen. Aporten coneixement sobre la [[causalitat|causa i efecte]], demostrant quin és el resultat quan es manipula una [[Variables dependents i independents|variable]] (factor) particular. L'objectiu i escala dels experiments varien molt d'un a l'altre, però sempre segueixen un procediment repetible i un anàlisi lògic dels resultats. Un [[infant]] pot dur a terme experiments bàsics, per exemple, per entendre la naturalesa de la gravetat, mentre que un equip de [[científic]]s pot estar investigant sistemàticament durant anys per avançar en el coneixement d'un fenomen. L'ús dels experiments varia considerablement entre les ciències [[ciència natural|naturals]] i [[ciència social|socials]]; pel que fa a la primera, l'experiment constitueix un dels elements clau del [[mètode científic]].

És molt important dissenyar un experiment perquè pugui ser repetit per altres investigadors, ja que el [[coneixement científic]] ha de ser reproduïble o replicable, en cas contrari, el mateix té [[validesa]] interna.


Cada repetició de l'experiment s'anomena prova o [[assaig]].
Cada repetició de l'experiment s'anomena prova o [[assaig]].


== Vegeu també ==
== Vegeu també ==
* [[Experiment a cegues]].


{{Commonscat}}
{{Commonscat}}
* [[Experiment a cegues]]


{{Esborrany de ciència}}
{{Esborrany de ciència}}

Revisió del 21:56, 9 oct 2013

Tot infant du a terme experiments rudimentaris per aprendre com funciona el món.

Un experiment és un procediment ordenat que es du a terme amb l'objectiu de verificar, refutar o establir la validesa d'una hipòtesi relacionada amb un determinat fenomen. Aporten coneixement sobre la causa i efecte, demostrant quin és el resultat quan es manipula una variable (factor) particular. L'objectiu i escala dels experiments varien molt d'un a l'altre, però sempre segueixen un procediment repetible i un anàlisi lògic dels resultats. Un infant pot dur a terme experiments bàsics, per exemple, per entendre la naturalesa de la gravetat, mentre que un equip de científics pot estar investigant sistemàticament durant anys per avançar en el coneixement d'un fenomen. L'ús dels experiments varia considerablement entre les ciències naturals i socials; pel que fa a la primera, l'experiment constitueix un dels elements clau del mètode científic.

Cada repetició de l'experiment s'anomena prova o assaig.

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Experiment