Vés al contingut

Gai Juli Solí: diferència entre les revisions

m
Corregit: mon -> món
m (Bot: corregint puntuació (1))
m (Corregit: mon -> món)
'''Gai Juli Solí''' (''Gaius Julius Solinus'') fou un [[gramàtic]] i compilador llatí, probablement de mitjans del [[segle IV]], tot i que [[Theodor Mommsen]], que n'edità les seves obres, el situà en la primera meitat del [[segle III]].
 
Fou l'autor d'un [[Tractat (literatura)|tractat]] geogràfic dividit en 57 capítols amb breus ressenyes del monmón antic conegut i una descripció de curiositats en un àmbit [[corografia|corogràfic]] amb noticies històriques, orígens, costums, ritus religiosos, condicions socials, història natural i altres circumstancies, i un detall de les produccions de cada regió animals, vegetals i minerals, anomenat ''De mirabilibus mundi'' ('Les meravelles del món'), que circulà tant amb el títol de ''Collectanea rerum memorabilium''<ref>Vegeu-ne un manuscrit, del segle IX, a la ''"St. Gallen, Stiftsbibliothek"'' (consulteu el codi "Cod. Sang. 187" en el catàleg de [http://www.e-codices.unifr.ch/en/list/all/signature/50/100 e-codices], on està disponible en línia una reproducció [http://www.e-codices.unifr.ch/en/csg/0187 facsímil])</ref><ref>Malgrat que la seva denominació comú és la de ''"Collectanea rerum memorabilium"'', com s'ha indicat, alguna edició el cita com a ''"Collectanea rerum mirabilium"''</ref> ('Col·lecció de curiositats'), com de ''Polyhistor''; essent aquest darrer títol el promogut per l'autor. La major part està extreta de la ''[[Naturalis Historiae]]'' de [[Plini el Vell]] i de la "Geografia" de [[Pomponi Mela]]. Segons ell mateix diu, la seva obra fou seleccionada de les millors fonts, però no diu quines.
 
El ''Polyhistor'' s'imprimí el [[1473]] a Venècia, per Nicolaum Ienson, sota el títol de ''De situ et memorabilibus orbis capitula''<ref>[http://www.sil.si.edu/digitalcollections/incunabula/CF/browse-results-author.cfm?author=Solinus%2C%20C.%20Julius%2C%203rd%20cent%3F Vegeu el catàleg de les Smithsonian Institution Libraries]</ref>, títol que apareix, en terres catalanes, a la biblioteca de l'humanista [[Pere Miquel Carbonell]].
1.165.781

modificacions