Renat Nelli: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot: Traient 6 enllaços interwiki, ara proporcionats per Wikidata a d:q2304284
m Corregit: à, que es feu famós per -> à, que es féu famós per
Línia 1: Línia 1:
'''Renat Nelli''' ([[Carcassona]], [[20 de febrer]] de [[1906]] – [[11 de març]] de [[1982]]) fou un escriptor [[occità]], que es feu famós per la seva contribució als estudis del [[catarisme]]. Durant la [[Occitània sota el règim de Vichy|França de Vichy]] col·laborà amb la [[Resistència francesa|Resistència]] i el [[1945]] fou un dels fundadors de l'[[Institut d'Estudis Occitans]], participà amb Joë Bousquet en la redacció del número especial dels "Cahiers du Sud", dedicat a ''Le génie d'oc et l'homme méditerranéen'' (1943), on hom troba les tres direccions de la seva obra: edició i traducció de poetes occitans medievals, poemes personals —pròxims a [[Paul Valéry]]— i tasca crítica (''Fragment d'une métaphysique d'oc''). Els seus reculls poètics són d'escriptura densa i temàtica sensual, recuperen la tradició mística i eroticopoètica dels [[càtars]] i dels [[trobadors]]. Posteriorment es dedicà a la prosa i al teatre.
'''Renat Nelli''' ([[Carcassona]], [[20 de febrer]] de [[1906]] – [[11 de març]] de [[1982]]) fou un escriptor [[occità]], que es féu famós per la seva contribució als estudis del [[catarisme]]. Durant la [[Occitània sota el règim de Vichy|França de Vichy]] col·laborà amb la [[Resistència francesa|Resistència]] i el [[1945]] fou un dels fundadors de l'[[Institut d'Estudis Occitans]], participà amb Joë Bousquet en la redacció del número especial dels "Cahiers du Sud", dedicat a ''Le génie d'oc et l'homme méditerranéen'' (1943), on hom troba les tres direccions de la seva obra: edició i traducció de poetes occitans medievals, poemes personals —pròxims a [[Paul Valéry]]— i tasca crítica (''Fragment d'une métaphysique d'oc''). Els seus reculls poètics són d'escriptura densa i temàtica sensual, recuperen la tradició mística i eroticopoètica dels [[càtars]] i dels [[trobadors]]. Posteriorment es dedicà a la prosa i al teatre.


== Obres ==
== Obres ==

Revisió del 23:50, 15 oct 2013

Renat Nelli (Carcassona, 20 de febrer de 190611 de març de 1982) fou un escriptor occità, que es féu famós per la seva contribució als estudis del catarisme. Durant la França de Vichy col·laborà amb la Resistència i el 1945 fou un dels fundadors de l'Institut d'Estudis Occitans, participà amb Joë Bousquet en la redacció del número especial dels "Cahiers du Sud", dedicat a Le génie d'oc et l'homme méditerranéen (1943), on hom troba les tres direccions de la seva obra: edició i traducció de poetes occitans medievals, poemes personals —pròxims a Paul Valéry— i tasca crítica (Fragment d'une métaphysique d'oc). Els seus reculls poètics són d'escriptura densa i temàtica sensual, recuperen la tradició mística i eroticopoètica dels càtars i dels trobadors. Posteriorment es dedicà a la prosa i al teatre.

Obres

  • Entre l'espèr e l'abséncia (1942)
  • Arma de vertat (1952)
  • Vespèr e la luna dels fraisses (1962)
  • Beatrís de Planissòlas (1972) (teatre)
  • Istòri secrèto dóu Lengadò (1978)