Transbaikàlia: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m Corregit: l (que li dona nom) a Rú -> l (que li dóna nom) a Rú
Línia 1: Línia 1:
{{vegeu lliure|Pel que fa a l'actual subjecte federal rus, vegeu '''[[Territori del Transbaikal]]'''.}}'''Transbaikal''' o Transbalkhash (Rus: Забайкалье, Zabaykalye), també Dàuria (Даурия, Dauriya) és una regió muntanyosa situada a l'orient del llac [[Baikal]] (que li dona nom) a Rússia. El nom alternatiu, Dàuria, es pel poble dels daurs. Dóna nom a diversos animals caracteristics [[Baikal]]. Inclou la república de [[Buriàtia]], la província de [[Txità]] i part de la província d'[[Irkutsk]].
{{vegeu lliure|Pel que fa a l'actual subjecte federal rus, vegeu '''[[Territori del Transbaikal]]'''.}}'''Transbaikal''' o Transbalkhash (Rus: Забайкалье, Zabaykalye), també Dàuria (Даурия, Dauriya) és una regió muntanyosa situada a l'orient del llac [[Baikal]] (que li dóna nom) a Rússia. El nom alternatiu, Dàuria, es pel poble dels daurs. Dóna nom a diversos animals caracteristics [[Baikal]]. Inclou la república de [[Buriàtia]], la província de [[Txità]] i part de la província d'[[Irkutsk]].


Té una extensió d'uns 1000 km de nord a sud, de l'altipla de Patomskoye i l'altipla del Baikal del Nord, fins a la frontera russa. I també 1000 km d'oest a est, del llac Baikal a la confluència entre el riu [[Shilka]] i el [[riu Argun (Xina)|Argun]], que formen el riu [[Amur]].
Té una extensió d'uns 1000 km de nord a sud, de l'altipla de Patomskoye i l'altipla del Baikal del Nord, fins a la frontera russa. I també 1000 km d'oest a est, del llac Baikal a la confluència entre el riu [[Shilka]] i el [[riu Argun (Xina)|Argun]], que formen el riu [[Amur]].

Revisió del 10:14, 16 oct 2013

Pel que fa a l'actual subjecte federal rus, vegeu Territori del Transbaikal.

Transbaikal o Transbalkhash (Rus: Забайкалье, Zabaykalye), també Dàuria (Даурия, Dauriya) és una regió muntanyosa situada a l'orient del llac Baikal (que li dóna nom) a Rússia. El nom alternatiu, Dàuria, es pel poble dels daurs. Dóna nom a diversos animals caracteristics Baikal. Inclou la república de Buriàtia, la província de Txità i part de la província d'Irkutsk.

Té una extensió d'uns 1000 km de nord a sud, de l'altipla de Patomskoye i l'altipla del Baikal del Nord, fins a la frontera russa. I també 1000 km d'oest a est, del llac Baikal a la confluència entre el riu Shilka i el Argun, que formen el riu Amur.

Història

En temps dels tsars fou una regió (oblast) amb capital a Nerxinsk i després a Txità.

El maig de 1918, l'ataman cosac de Transbaikal, Grigori Semenov (1890-1946), va crear a l'estació Bórzia, prop de Txità, el govern provisional de Transbaikal, amb suport del Regne Unit, els Estats Units, França i el Japó.

El juliol de 1919, Semenov va crear el govern de l'Assemblea Popular del districte (o krai), i el setembre l'Assemblea Provisional del Transbaikal Oriental.

El 8 de gener de 1920, ensorrat l'exèrcit del cap blanc, l'almirall Koltxak, i seguint la declaració d'aquest el 4 de gener de 1920 en què virtualment va reassignar el poder en Semenov, aquest govern va esdevenir Govern del Proper Orient Rus (Pravítelstvo Rossískoi Vostótxnoi Okraini). La capital fou Txità. Les forces japoneses tenien com a base Vladivostok i Txità (i la regió de la ciutat després anomenada Komsomolsk) i donaven suport a Semenov, i gràcies a aquest suport l'ataman va ocupar Verkhneudinsk.

No va durar gaire temps, ja que després de l'evacuació japonesa a l'abril de 1920, Semenov i els seus homes, entre ells el seu lloctinent Ungern Von Sternberg, van fugir i van passar a la Xina o a Mongòlia.

Llavors fou part de la República de l'Extrem Orient. Després de la seva dissolució, va quedar dividida entre Buriàtia i el Territori del Transbaikal.