Castanya: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Contingut canviat per «no u voleu veure oi que si dons vesten».
m Bot: Rv. edic. de 80.28.228.36 (disc.) a vers. 12237517 de 79.152.106.238 (disc.) [er:5]
Línia 1: Línia 1:
[[Fitxer:Châtaigne K800i.JPG|thumb|left|Castanya closa en el pelló]]
no u voleu veure oi que si dons vesten
[[Fitxer:Marrons glacés.jpg|thumb|[[castanya confitada|Castanyes confitades]]. Especialitat francesa sota el nom de ''marron glacé'']]
[[Fitxer:Smažené vepřové maso, jedlé kaštany na šalotce.jpg|thumb|Cuina [[txeca]]: llom de porc amb castanyes saltades amb [[escalunya]].]]
La '''castanya''' és la fruita del [[castanyer]], arbre de la família de les [[Fagàcia|fagàcies]]. És comestible i molt apreciada com a [[aliment]] a algunes zones del món. Als [[Països Catalans]] protagonitza, junt amb els [[panellet]]s i els [[boniato]]s, la [[tradicional]] festa de la [[Castanyada]].

Les castanyes son també la principal font d'aliment de les larves de molts [[papallona|lepidòpters]].

== Gastronomia==
A Catalunya, se celebra la tradicional festa de la [[castanyada]] la nit de [[Tots Sants]], dia [[1 de novembre]], tot i que és freqüent que es traslladi a la vigília.

A les [[Països Catalans|nostres contrades]] les castanyes es mengen habitualment torrades o ensucrades.
[[fitxer:055 Font del Pla de la Boqueria i castanyera.jpg|thumb|left|Parada de torrar castanyes davant la font del Pla de la Boqueria, a [[la Rambla]] de Barcelona]]
En alguns països les castanyes es mengen bullides, saltades o també es fa [[farina]]. En alguns països les castanyes torrades, bullides o pulveritzades s'han usat tradicionalment com a "talla-fam" per a gent humil, cosa que ha donat diversos pans, galetes i pastissos fets amb farina de castanya arreu del món. També és freqüent el seu ús per a fer [[licor]]s. A [[França]] es poden preparar dolces, les ''marron glacé'' (castanyes [[confitades]]), o salades, s a dir bullides i usades com a [[hidrat de carboni]] per a omplir i allargar plats, o com a variant per a les patates a [[guisat]]s. En aquest país es consideren típiques del [[Nadal]]. En alguns llocs els castanyers es cultiven en terres on altres conreus més rics, com el blat o la vinya, no poden créixer, on per tant no sofreixen la "competència" d'aquests, sovint per a abastir de [[midó]] com a aliment a camperols humils.

==Conservació==
Per tal de conservar les castanyes per al consum durant tot l'hivern, cal que siguin completament seques abans de retirar-les de la closca espinosa que les conté. Després cal desar-les en una caixa o un barril, cobertes de sorra fina. Qualsevol [[cuc]] que pogués estar dins d'alguna castanya sortirà a la superfície a la recerca d'aire i no danyarà cap altre castanya.

==Vegeu també==
*[[Castanyada]]
*[[Castanyer]]
*[[Castanyer mediterrani]]

==Enllaços externs==
{{commonscat|Chestnuts}}
*[http://www.carrutxa.cat/festes/tardor/totsants/castanya.html Castanyada]
*[http://www.enciclopedia.cat/cgi-bin/CercaGEC3.exe?APP=CERCAPAR&PAG=0001&PAR=castanyada Enc. Cat.]
* [http://www.bolets.com/buscar-castanyes Vídeos i explicacions de com collir castanyes.]

[[Categoria:Fruites]]

Revisió del 16:49, 29 oct 2013

Castanya closa en el pelló
Castanyes confitades. Especialitat francesa sota el nom de marron glacé
Cuina txeca: llom de porc amb castanyes saltades amb escalunya.

La castanya és la fruita del castanyer, arbre de la família de les fagàcies. És comestible i molt apreciada com a aliment a algunes zones del món. Als Països Catalans protagonitza, junt amb els panellets i els boniatos, la tradicional festa de la Castanyada.

Les castanyes son també la principal font d'aliment de les larves de molts lepidòpters.

Gastronomia

A Catalunya, se celebra la tradicional festa de la castanyada la nit de Tots Sants, dia 1 de novembre, tot i que és freqüent que es traslladi a la vigília.

A les nostres contrades les castanyes es mengen habitualment torrades o ensucrades.

Parada de torrar castanyes davant la font del Pla de la Boqueria, a la Rambla de Barcelona

En alguns països les castanyes es mengen bullides, saltades o també es fa farina. En alguns països les castanyes torrades, bullides o pulveritzades s'han usat tradicionalment com a "talla-fam" per a gent humil, cosa que ha donat diversos pans, galetes i pastissos fets amb farina de castanya arreu del món. També és freqüent el seu ús per a fer licors. A França es poden preparar dolces, les marron glacé (castanyes confitades), o salades, s a dir bullides i usades com a hidrat de carboni per a omplir i allargar plats, o com a variant per a les patates a guisats. En aquest país es consideren típiques del Nadal. En alguns llocs els castanyers es cultiven en terres on altres conreus més rics, com el blat o la vinya, no poden créixer, on per tant no sofreixen la "competència" d'aquests, sovint per a abastir de midó com a aliment a camperols humils.

Conservació

Per tal de conservar les castanyes per al consum durant tot l'hivern, cal que siguin completament seques abans de retirar-les de la closca espinosa que les conté. Després cal desar-les en una caixa o un barril, cobertes de sorra fina. Qualsevol cuc que pogués estar dins d'alguna castanya sortirà a la superfície a la recerca d'aire i no danyarà cap altre castanya.

Vegeu també

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castanya