Castanya: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Revertides les edicions de 79.153.186.250 (discussió) a l'última versió de Judesba
Línia 7: Línia 7:


== Gastronomia==
== Gastronomia==
A Catalunya, se celebra la tradicional festa de la [[castanyada]] la nit de [[Tots Sants]], dia [[1 de novembre]], tot i que és freqüent que es traslladi a la vigília.
Catalunya vol ser independents i españa es una merda perque crisissss i si a c5risis no i a pasta i aquet rei no es que em caigui tant bé.


A les [[Països Catalans|nostres contrades]] les castanyes es mengen habitualment torrades o ensucrades.
A les [[Països Catalans|nostres contrades]] les castanyes es mengen habitualment torrades o ensucrades.

Revisió del 09:54, 31 oct 2013

Castanya closa en el pelló
Castanyes confitades. Especialitat francesa sota el nom de marron glacé
Cuina txeca: llom de porc amb castanyes saltades amb escalunya.

La castanya és la fruita del castanyer, arbre de la família de les fagàcies. És comestible i molt apreciada com a aliment a algunes zones del món. Als Països Catalans protagonitza, junt amb els panellets i els boniatos, la tradicional festa de la Castanyada.

Les castanyes son també la principal font d'aliment de les larves de molts lepidòpters.

Gastronomia

A Catalunya, se celebra la tradicional festa de la castanyada la nit de Tots Sants, dia 1 de novembre, tot i que és freqüent que es traslladi a la vigília.

A les nostres contrades les castanyes es mengen habitualment torrades o ensucrades.

Parada de torrar castanyes davant la font del Pla de la Boqueria, a la Rambla de Barcelona

En alguns països les castanyes es mengen bullides, saltades o també es fa farina. En alguns països les castanyes torrades, bullides o pulveritzades s'han usat tradicionalment com a "talla-fam" per a gent humil, cosa que ha donat diversos pans, galetes i pastissos fets amb farina de castanya arreu del món. També és freqüent el seu ús per a fer licors. A França es poden preparar dolces, les marron glacé (castanyes confitades), o salades, s a dir bullides i usades com a hidrat de carboni per a omplir i allargar plats, o com a variant per a les patates a guisats. En aquest país es consideren típiques del Nadal. En alguns llocs els castanyers es cultiven en terres on altres conreus més rics, com el blat o la vinya, no poden créixer, on per tant no sofreixen la "competència" d'aquests, sovint per a abastir de midó com a aliment a camperols humils.

Conservació

Per tal de conservar les castanyes per al consum durant tot l'hivern, cal que siguin completament seques abans de retirar-les de la closca espinosa que les conté. Després cal desar-les en una caixa o un barril, cobertes de sorra fina. Qualsevol cuc que pogués estar dins d'alguna castanya sortirà a la superfície a la recerca d'aire i no danyarà cap altre castanya.

Vegeu també

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castanya