Plana de Vic: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: plana es dona el el fenomen a -> plana es dóna el fenomen a
m Modificació d'un enllaç.
Línia 5: Línia 5:
El riu [[Ter]] i els seus afluents amb la seva acció erosiva, molt més profunda en la banda de llevant que en la de ponent, van originar la Plana de Vic que compta amb uns 30 quilòmetres de llargada.
El riu [[Ter]] i els seus afluents amb la seva acció erosiva, molt més profunda en la banda de llevant que en la de ponent, van originar la Plana de Vic que compta amb uns 30 quilòmetres de llargada.


La Plana de Vic està totalment envoltada de muntanyes; les del [[Subpirineu|Ripollès i la Garrotxa]] cap el nord; [[les Guilleries]] a l'est; el [[Montseny]] al sud-est; el Moianès i el [[Lluçanès]] cap a ponent, i queda tancada per un cercle de serralades. A causa de la seva situació, a la plana es dóna el fenomen atmosfèric de la [[inversió tèrmica]].<ref>E. Fontseré, ''L'anomalia tèrmica a la Plana de Vic''. Servei Meteorològic de Catalunya. 1937</ref>
La Plana de Vic està totalment envoltada de muntanyes; les del [[Subpirineu|Ripollès i la Garrotxa]] cap el nord; [[les Guilleries]] a l'est; el [[Massís del Montseny|Montseny]] al sud-est; el Moianès i el [[Lluçanès]] cap a ponent, i queda tancada per un cercle de serralades. A causa de la seva situació, a la plana es dóna el fenomen atmosfèric de la [[inversió tèrmica]].<ref>E. Fontseré, ''L'anomalia tèrmica a la Plana de Vic''. Servei Meteorològic de Catalunya. 1937</ref>


==Llocs d'interés==
==Llocs d'interés==

Revisió del 14:28, 10 nov 2013

Localització de la Plana de Vic
Vista parcial de la Plana, amb Manlleu en primer terme i el Montseny al fons.

La Plana de Vic és una depressió allargada en direcció nord-sud que constitueix el nucli central de la comarca d'Osona. La ciutat de Vic, situada al seu centre, n'és el nucli més important.

El riu Ter i els seus afluents amb la seva acció erosiva, molt més profunda en la banda de llevant que en la de ponent, van originar la Plana de Vic que compta amb uns 30 quilòmetres de llargada.

La Plana de Vic està totalment envoltada de muntanyes; les del Ripollès i la Garrotxa cap el nord; les Guilleries a l'est; el Montseny al sud-est; el Moianès i el Lluçanès cap a ponent, i queda tancada per un cercle de serralades. A causa de la seva situació, a la plana es dóna el fenomen atmosfèric de la inversió tèrmica.[1]

Llocs d'interés

Els "turons testimoni" són característics del paisatge de la plana de Vic. Hi ha zones on es troben molts fòssils.[2]

La vegetació original de la plana foren els boscos de roure martinenc (Quercus pubescens), però actualment n'hi han molt pocs a causa de la contínua intervenció humana des de temps antics. Els roures monumentals de Malla formen part del patrimoni natural del poble i són dels pocs que s'han preservat.

El Castell de Sant Martí de Centelles: Situat dalt d'un turonet. Conegut popularment com l'Agullola de Sant Martí. En resten les ruïnes.

Pou Roqueta a Tona: Baixant les 100 escales de marbre de l'antic balneari Roqueta hi ha el pou de la deu d'aigua, que es pot beure i que anava molt bé per a les malalties.

Parts de la vall i municipis

Com bé descriu l'estudi sobre el "Marc geogràfic de Vic" publicat per l'Ajuntament de Vic: "La majoria d'estudis geogràfics sobre la Plana de Vic la divideixen en tres parts: L'Alt Congost al sud, amb Centelles, Tona i Balenyà com a principals nuclis de població; la part central de la Plana, que correspon al fons de la depressió, amb Vic, Manlleu i Roda de Ter com a principals nuclis; i la vall del Ges i el Bisaure al nord, amb Torelló i Sant Quirze de Besora com a nuclis més importants. Tot i això aquestes àrees són força difuses, i sovint les relacions intermunicipals tenen un àmbit més global."[3] Altres municipis de la Plana de Vic són: Les Masies de Voltregà, Gurb, Santa Maria de Corcó (L'Esquirol), a cavall entre la plana i el Collsacabra, i Folgueroles (a cavall entre la plana i el massís de les Guilleries), entre molts altres.

Vegeu també

Referències

  1. E. Fontseré, L'anomalia tèrmica a la Plana de Vic. Servei Meteorològic de Catalunya. 1937
  2. S. Reguant et al. Geologia de la Plana de Vic. Patronat d'estudis Ausonencs. 1986
  3. Marc Geogràfic de Vic, Ajuntament de Vic.

Enllaços externs