Porto Alegre: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: af:Porto Alegre
Línia 14: Línia 14:
[[Categoria:Ciutats del Brasil]]
[[Categoria:Ciutats del Brasil]]


[[af:Porto Alegre]]
[[ast:Porto Alegre]]
[[ast:Porto Alegre]]
[[bg:Порто Алегре]]
[[bg:Порто Алегре]]

Revisió del 20:50, 20 jul 2007

Fitxer:Downtown (and port) of Porto Alegre.jpg
El centre de Porto Alegre, vora el llac de Guaíba

Porto Alegre és una de les ciutats principals del Brasil, capital de l'estat del Rio Grande do Sul. Amb una població d'1.440.939 habitants el 2004 (4.200.000 a l'àrea metropolitana), és la quarta ciutat més gran del Brasil i la desena de l'Amèrica del Sud. Les coordenades geogràfiques són 30°01′59″ S i 51°13′48″ O.

La ciutat està situada en un delta resultant de la confluència de cinc rius, que formen el llac de Guaíba (popularment conegut també com a riu). Si bé els seus orígens daten de mitjan segle XVIII, que és quan els immigrants de les Açores es van establir a la regió, la ciutat es va fundar oficialment el 1809.

És el nucli industrial més important del sud del Brasil. També és el centre històric i cultural del poble gaúcho (nom amb què són coneguts la gent de l'estat), famós pel churrasco (carn a la graella) i el chimarrão (una beguda equivalent a la infusió de mate dels veïns argentins). És la seu d'importants centres universitaris.

Per la seva situació estratègica (Porto Alegre és la metròpoli del sud del Brasil), la ciutat és un important punt de trobada de viatgers i homes de negocis de l'Amèrica del Sud, especialment dels països del Mercosul.

És una de les ciutats més pròsperes de l'Amèrica Llatina, amb una població d'origen molt divers, fruit de les diverses migracions d'arreu del món, amb gent provinent sobretot de Portugal, Alemanya, Itàlia, Espanya i Polònia, i un nombre significatiu d'origen àrab, jueu i afrobrasiler.

Ciutat de tradició esquerrana (el Partit dels Treballadors n'ha ocupat l'alcaldia des del 1989 fins al 2004, ara governada pel Partit Popular Socialista, l'antic Partit Comunista Brasiler), ha estat la seu de les tres primeres trobades anuals del Fòrum Social Mundial (2001 a 2003), en cadascuna de les quals van participar més de 100.000 persones.