Ceratosaures (infraordre): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot: Reemplaçament automàtic de text (-| regnum = Animalia +|)
m Corregit: respecte -> respecte a
Línia 21: Línia 21:
[[Abelisauridae]]
[[Abelisauridae]]
}}
}}
Els '''ceratosaures''' (''Ceratosauria'') són un grup de [[dinosaures]] al que pertanyen tots aquells [[teròpodes]] que comparteixen un ancestre comú més recent amb ''[[Ceratosaurus]]'' que amb les [[ocell|aus]]. Actualment no hi ha concens respecte quines espècies i característiques pertanyen a Ceratosauria. D'acord amb una teoria, Ceratosauria inclou els teròpodes del Juràssic superior al Cretaci superior ''Ceratosaurus'', ''[[Elaphrosaurus]]'' i, ''[[Abelisaurus]]'', trobat originariament (es pensa que no exclusivament) a l'hemisferi sud. Tradicionalment, Ceratosauria incloïa els dinosaures des del Triàsic tardà al Juràssic inferior [[Coelophysoidea]] (''[[Coelophysis]]''. ''[[Dilophosaurus]]'', etc.), fet que implica una divergència més antiga dels ceratosaures dels altres teròpodes. De totes maneres, estudis recents han mostrat que els celofisoideus no formen un [[clade]] amb els altres ceratosaures, i haurien de ser exclosos d'aquest grup.
Els '''ceratosaures''' (''Ceratosauria'') són un grup de [[dinosaures]] al que pertanyen tots aquells [[teròpodes]] que comparteixen un ancestre comú més recent amb ''[[Ceratosaurus]]'' que amb les [[ocell|aus]]. Actualment no hi ha consens respecte a quines espècies i característiques pertanyen a Ceratosauria. D'acord amb una teoria, Ceratosauria inclou els teròpodes del Juràssic superior al Cretaci superior ''Ceratosaurus'', ''[[Elaphrosaurus]]'' i, ''[[Abelisaurus]]'', trobat originariament (es pensa que no exclusivament) a l'hemisferi sud. Tradicionalment, Ceratosauria incloïa els dinosaures des del Triàsic tardà al Juràssic inferior [[Coelophysoidea]] (''[[Coelophysis]]''. ''[[Dilophosaurus]]'', etc.), fet que implica una divergència més antiga dels ceratosaures dels altres teròpodes. De totes maneres, estudis recents han mostrat que els celofisoideus no formen un [[clade]] amb els altres ceratosaures, i haurien de ser exclosos d'aquest grup.
== Classificació ==
== Classificació ==

Revisió del 17:40, 19 des 2013

Infotaula d'ésser viuCeratosaures
Ceratosauria Modifica el valor a Wikidata

Ceratosaurus nasicornis Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSaurischia
InfraordreCeratosauria Modifica el valor a Wikidata
Marsh, 1884

Els ceratosaures (Ceratosauria) són un grup de dinosaures al que pertanyen tots aquells teròpodes que comparteixen un ancestre comú més recent amb Ceratosaurus que amb les aus. Actualment no hi ha consens respecte a quines espècies i característiques pertanyen a Ceratosauria. D'acord amb una teoria, Ceratosauria inclou els teròpodes del Juràssic superior al Cretaci superior Ceratosaurus, Elaphrosaurus i, Abelisaurus, trobat originariament (es pensa que no exclusivament) a l'hemisferi sud. Tradicionalment, Ceratosauria incloïa els dinosaures des del Triàsic tardà al Juràssic inferior Coelophysoidea (Coelophysis. Dilophosaurus, etc.), fet que implica una divergència més antiga dels ceratosaures dels altres teròpodes. De totes maneres, estudis recents han mostrat que els celofisoideus no formen un clade amb els altres ceratosaures, i haurien de ser exclosos d'aquest grup.

Classificació

Filogènia

El cladograma segueix l'anàlisi fet per Xu Xing i col·legues, 2009.[1]


Ceratosauria

Spinostropheus



Deltadromeus


unnamed

Limusaurus



Elaphrosaurus



unnamed

Ceratosaurus


Abelisauroidea

Noasauridae



Abelisauridae





Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ceratosaures

Refèrencies

  1. Xu, X., Clark, J.M., Mo, J., Choiniere, J., Forster, C.A., Erickson, G.M., Hone, D.W.E., Sullivan, C., Eberth, D.A., Nesbitt, S., Zhao, Q., Hernandez, R., Jia, C.-K., Han, F.-L., and Guo, Y. (2009). "A Jurassic ceratosaur from China helps clarify avian digital homologies." Nature, 459(18): 940-944. doi=10.1038/nature08124