Diferència entre revisions de la pàgina «Andia»

Salta a la navegació Salta a la cerca
3 octets eliminats ,  fa 6 anys
m
Robot: Reemplaçament automàtic de text (- idea de que + idea que )
m (Robot: Reemplaçament automàtic de text (- + ))
m (Robot: Reemplaçament automàtic de text (- idea de que + idea que ))
Les tribus iranianes dels zikurtis i andians van emigrar cap a l'[[Iran]] en època indeterminada, potser vers el segle IX aC, i es van establir a l'est i sud-est del [[llac Urmia]], prop de [[Manna]]. El rei [[Rusa I]] d'[[Urartu]] (735-713) va intentar organitzar una confederació de reis d'aquestos grups amb interessos comuns entre ells i amb Urartu. Entre els principals caps hi havia Metatti de Zikirtu, [[Deioces de Mèdia|Deioces]] dels medes (que dominava la zona del modern [[Hamadan]]) i Tilusina d'[[Àndia]] que a la segona meitat del segle VIII aC eren vassalls d'[[Urartu]].
 
El rei Rusa I d'Urartu va instigar rei Mit'atti de Zikurtu i als prínceps de [[Misianda]] i d'[[Umildish]] (aquest darrer governat pel príncep Bagdatti) contra el rei Aza de Manna que fou finalment assassinat en un cop de palau per una facció anti-assíria (717 aC); part de les seves terres es va planejar que es repartirien entre els aliats, amb el major lot per Rusa. El germà d'Aza, Ullusunu fou posat al tron i va haver de cedir a Rusa 22 districtes frontereres. Però llavors es va presentar [[Sargon II]] (716 aC) que va decidir atacar a Rusa I d'Urartu i als seus vassalls. El príncep Bagdatti d'Umildish o Uishdish (que se situaria a l'est del [[llac Urmia]]) que era vassall d'Urartu i havia ajudat a Zikurtu en l'enderrocament del rei de Manna, fou fet presoner i executat (espellat viu) al mateix lloc on havia estat mort Aza. Ullusunu, germà d'Aza, fou conservat en el tron de Manna com a vassall, però quan els assiris van sortir del seu territori va proclamar la seva lleialtat a Rusa I i va confirmar la cessió de les 22 poblacions o districtes, segurament forçat per forces urartianes. [[Karallu]] i [[Allabria]] també van haver de declarar-se vassalls d'Urartu. Sargon II hi va anar amb un exèrcit, va obligar a Ullusunu a fugir a les muntanyes abandonat la seva capital, Izirtu, que fou ocupada i cremada i altres ciutats foren destruïdes. Ullusunu, segurament sense via per escapar-se, va suplicar perdó i contra el que era habitual li fou concedit i el regne li fou retornat (el que reforça la idea de que el rei havia estat forçat a anar contra Assíria per forces militars d'Urartu) incloent les 22 ciutats que havia cedit a Urartu que foren
recuperades per la força pels assiris i el territori fou posat sota administració de governadors assiris; el governador local (nomenat per Ullusunu) Daiukku, identificat amb [[Deioces de Mèdia]] fou deportat a [[Hamath]]. El 714 aC, després de passar per Andia o Misianda (doncs segurament en aquest temps els misus i els andians ja s'havien unit i el seu país apareix a les fonts de Sargon II com Misianda) els assiris van entrar a territori de Rusa I per la zona de la moderna [[Tabriz]].
 
851.856

modificacions

Menú de navegació