Diferència entre revisions de la pàgina «TERMCAT»

Salta a la navegació Salta a la cerca
50 bytes afegits ,  fa 7 anys
cap resum d'edició
El '''TERMCAT''' és un organisme creat a [[Barcelona]] l'any [[1985]] pel [[Departament de Cultura]] de la [[Generalitat de Catalunya]] i per l'[[Institut d'Estudis Catalans]] (IEC) amb la finalitat de garantir el desenvolupament i la integració de la terminologia catalana en els sectors especialitzats i en la societat en general, mitjançant la creació contínua d'eines i de recursos innovadors i de qualitat, en un diàleg permanent amb especialistes i usuaris. Des de l'any [[1994]] és un consorci dirigit per les dues entitats ja esmentades i pel [[Consorci per a la Normalització Lingüística]].<ref name="gencat1308">{{citar ref |títol =Desplegament dels llenguatges especialitzats i la terminologia |editor =[[Generalitat de Catalunya]] |obra =Web |data =2012 |url =http://www20.gencat.cat/portal/site/culturacatalana/menuitem.be2bc4cc4c5aec88f94a9710b0c0e1a0/?vgnextoid=4a2a5c43da896210VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=4a2a5c43da896210VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall2&contentid=f4b7edfc49ed7210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD |consulta = Agost 2013 }}</ref>
 
Les principals línies d'actuació del TERMCAT són l'elaboració de recursos terminològics, la normalització de neologismes i l'assessorament terminològic. Així doncs, amb l'objectiu d'afavorir la sistematització i la difusió de la terminologia dels diferents sectors d'activitat, el TERMCAT elabora i promou l'elaboració de diccionaris, vocabularis, lèxics i material de divulgació multilingües de diferents àmbits del coneixement en diversos formats, estableix la denominació dels nous termes i assessora institucions, empreses i particulars per a l'elaboració, traducció o edició d'obres terminològiques i especialitzades. El TERMCAT col·labora amb mitjans de comunicació, universitats, col·legis professionals o associacions com ara l'[[AENOR]],Associació [[APTICProfessional de Traductors i Intèrprets de Catalunya]] o [[Softcatalà]], i participa en l'agenda terminològica nacional i internacional. Forma part, a més, de l'equip directiu de l'[[Associació Europea de Terminologia]].
 
Per a la resolució de dubtes terminològics, el TERMCAT ofereix el [[Cercaterm]], servei de consultes en línia que ajuda a resoldre qualsevol dubte terminològic que sorgeixi en la redacció o traducció de textos especialitzats en català. Complementàriament, posa a la disposició dels usuaris el Servei de Consultes i el Servei de Documentació.
Pel que fa a la detecció de terminologia nova o en ús en altres llengües i les noves propostes d'equivalències per a l'ús en català, el Consell Supervisor del TERMCAT mira de destriar la forma més coherent amb els patrons de formació de neologismes terminològics de la llengua catalana des d'una perspectiva lingüística, terminològica i de l'ús. Tots els neologismes normalitzats es poden consultar a la [[Neoloteca]].
 
La col•lecciócol·lecció Diccionaris en Línia aplega més de seixanta diccionaris dels àmbits de les ciències de la vida, la indústria, la tecnologia, les ciències humanes, i les ciències jurídiques i econòmiques. I el servei Terminologia Oberta facilita la descàrrega de repertoris terminològics d'interès general, procedents de treballs de recerca terminològica duts a terme pel TERMCAT en diversos formats i sota llicències Creative Commons.
 
El TERMCAT compta amb una plantilla d'uns 25 treballadors i és assessorat per professionals externs de molts camps. El pressupost de l'organisme és d'1 milió d'euros anual.<ref>{{citar web|url=http://www.termcat.cat/ca/El_TERMCAT/Centre_De_Terminologia/#Xifres|títol=El TERMCAT en xifres|consulta=30-09-2013}}</ref>
29.294

modificacions

Menú de navegació