Diferència entre revisions de la pàgina «Usuari:Mcapdevila/Examen complementari»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
Canvi de donceptes metrològics.
m (Robot posa l'article correcte a l'ecografia)
m (Canvi de donceptes metrològics.)
{{FR|data=novembre de 2012}}
Un '''examen complementari''' és unaun tècnicaprocediment de diagnosidiagnòstic que sol·licita el metge i que es realitza al pacient després d'una [[Anamnesi (medicina)|anamnesi]] i un [[examen físic]], per confirmar o descartar un [[diagnosi|diagnòstic clínic]]. Els exàmens complementaris o tècniques de diagnosi han de ser sol·licitats per a una indicació clínica específica, han de ser prou exactes com per resultar eficaços en aquesta indicació i han de ser el menys costosos i perillosos possible. Cap tècnica de diagnosi és totalment exacta i els resultats de totes elles solen plantejar problemes d'interpretació. Cal comprendre els termes utilitzats amb major freqüència en l'anàlisi de les tècniques i en [[epidemiologia]], com ara la [[prevalença]], [[Sensibilitat (epidemiologia)|sensibilitat]], [[Especificitat (epidemiologia)|especificitat]], [[valor predictiu positiu]] i [[valor predictiu negatiu]]. Tot el conjunt de tècniques de diagnosi utilitzades en els exàmens complementaris no només s'utilitzen per ajudar a diagnosticar malalties, sinó també com a [[prevenció secundària]].
 
== Procediments diagnòstics==
== Tècniques de diagnosi==
Els exàmens complementaris poden ser de diferents tipus a escollir dintre del ventall de tècniquesprocediments diagnòstiquesdiagnòstics, algunesalguns d'ellesells ja disponibles des de l'entorn d'[[atenció primària]]:
* Determinacions[[Anàlisis de laboratori]]| ode anàlisis clíniqueslaboratori]]: Solen ser anàlisisdeterminacions químiques o biològiques de''in vitro'' en mostres generalment de fluids corporals ([[sang]], [[orina]], [[femta]], [[líquid cefaloraquidi]], semen, etc). Les tècniques de laboratori més conegudes o freqüents solen ser les [[anàlisis de sang]] i les [[anàlisis d'orina]].
* [[Exàmens d'imatge]]: Són tècniques diagnosi on es visualitza el cos humà mitjançant diferents tecnologies:
** [[Radiodiagnòstic]] com la [[radiografia]] i la [[tomografia axial computada|tomografia axial computadoritzada]]
*
** [[Radiodiagnòstic]] com la [[radiografia]] i la [[tomografia axial computada]]
** Magnetisme, com la [[ressonància magnètica nuclear]]
** [[Medicina nuclear]] com les [[gammagrafia|gammagrafies]] i la [[tomografia per emissió de positrons]].
** Ultrasons, com l'[[ecografia]].
* [[Endoscòpia|Endoscòpies]]: Són tècniquesprocediments diagnòstics que visualitzen l'interior de cavitats o òrgans buits del cos com la [[colonoscòpia]].
* Determinacions d'a[[Anatomia patològica|natomia patològica]]: Són tècniquesprocediments diagnòstics que analitzen una mostra de teixit o [[biòpsia]] o una peça quirúrgica després d'una cirurgia. També inclou les citologies.
* Electrogrames: electrocardiograma [[ECG]], electroencefalograma [[EEG]], electromiograma [[EMG]]
* Test d'esforç
* Estudis alergològics a:de fàrmacs, animals, vegetals, minerals, etc.
* Espirometries
 
== Característiques d'un procediment diagnòstic quantitatiu ==
== Requisits d'una tècnica diagnòstica ==
 
* [[Sensibilitat (epidemiologia)|Sensibilitat]], i e[[especificitat (epidemiologia)|Especificitatspecificitat]] (l'anomenadai eficàciaexactitud diagnòsticanosogràfiques (diagnòstiques)
* [[Valors predictius]]
* Precisió: És la concordança entre els valors mesurats obtinguts mitjançant mesuraments repetits del mateix objecte o objectes similars en condicions especificades.
* Exactitud: correspondènciaÉs ambla elconcordança entre un valor vertadermesurat i un valor veritable d’e la magnitud mesurada. Un testun procediment diagnòstic és poc exacte si divergeix del valor veritable fins i tot amb resultats reproduïblesprecisos (aquesta exactitud es corregeix calibrant els equips i utilitzant programes de qualitatcontrol externaextern de la qualitat).
* Precisió: mesura de la reproductibilitat d'una tècnica quan es repeteix amb una mateixa tècnica. Una tècnica és imprecisa quan els resultats varien molt en mostres repetides (es corregeix usant controls interns o augmentant el nombre de totalitzadors)
* RangInterval de referència biològic: representaÈs l'interval deque confiançaconté delel 95% decentral ladels mitjana delvalors valormesurats en launa població quede s'hareferència (habitualment una població estudiatsana). Els valors propersmesurats en els pacients que alestan límitfora de l'interval de referència biològic, però són propers a un dels límits d'aquest interval, s'han de prendre amb precaució. El rangL'interval de referència biològic d'una tècnicamagnitud biològica és específic del procediment de lamesura tècnicaemprat i delde laboratorila onpoblació esgeneral duua la que pertany la població de referència, es a termedir, de cada laboratori clínic.
* Factors interferents
** Preparació del pacient. Per exemple, de vegades cal que el pacient estigui en dejú abans de prendre-li una mostra determinada.
** Recollida de la mostra: els factors que poden afectar l'eficàcia de la tècnica diagnòstica i que depenen del procés de recollida de la mostra són el temps que transcorre des de la presa de la mostra fins a la realització de la tècnica (pot afectar l'estabilitat de la mostra), el moment de la recollida, la possible lisi cel·lular, l'emmagatzematge i el transport fins al laboratori on es fa l'anàlisi.
== Elecció d'unaun tècnicaprocediment diagnòsticadiagnòstic ==
 
* Es tria un procediment diagnòstic molt sensible quan es tracta d'una malaltia greu però guarible (té tractament), de manera que intentem aconseguir els menys falsos negatius possibles. A més a més, s'ha de tenir en compte que un resultat positiu fals no suposi cap trauma psicològic ni despesa econòmica per al pacient. Per exemple, una malaltia infecciosa.
== Elecció d'una tècnica diagnòstica ==
* Es tria unaun procediment tècnicadiagnòstic molt sensibleespecífic quan esla tractamalaltia d'una malaltiaés greu peròi guariblepràcticament (téno tractament)guarible, de manera que intentems'intenta aconseguir els menys falsos negatiuspositius possibles. AJa mésque a més, s'ha de tenir en compte quesuposaria un resultat positiu fals no suposi cap trauma psicològic nii despesa econòmicaeconòmic per al pacient. Per exemple, unaalgun malaltiatipus infecciosade càncer que necessiti d'intervenció quirúrgica.
* Es tria una tècnica molt específica quan la malaltia és greu i pràcticament incurable, de manera que s'intenta aconseguir els menys falsos positius possibles. Ja que suposaria un trauma psicològic i econòmic per al pacient. Per exemple, algun tipus de càncer que necessiti d'intervenció quirúrgica.
 
== Vegeu també ==
240

modificacions

Menú de navegació