Tercera carta de Joan: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot: s'ha ordenat i traduït les plantilles d'enllaços d'articles bons i articles destacats.
Ampliació del contingut
Línia 1: Línia 1:
La '''Tercera Epístola de Joan''' és un llibre del [[Nou Testament]], i una de les epístoles generals o catòliques. Tot i ser coneguda com la Tercera Epístola de Joan, cronològicament parlant és la primera de les epístoles joanines.<ref> [http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0024251 Enciclopèdia Catalana: ''Epístola''] (accés el 17-1-09)</ref>
La '''Tercera Epístola de Joan''' és el llibre més curt<ref>J. O. Tuñí, "Las cartas de Juan", a Escritos joánicos y cartas católicas, 195. Rudolf Schnackenburg, Cartas de san Juan, 319.</ref> del [[Nou Testament]], i una de les epístoles generals o catòliques. Cronològicament parlant hem de situar aquesta carta entre finals del segle I i principis del II, com les dues primeres cartes<ref>J. O. Tuñí, "Las cartas de Juan", a Escritos joánicos y cartas católicas, 197. R. Schnackenburg, Cartas de san Juan, 325. </ref> A diferència de 1Jn, que és dirigida a un grup de comunitats, i 2Jn, que es dirigeix a una comunitat, 3Jn es tracta d'una carta dirigida a una sola persona.
Aparentment es tracta d'una carta privada a Caius per encomanar-li un grup de cristians liderats per Demetri, que eren estrangers al lloc on vivien, i advertint-lo d'un líder cristià anomenat Diotrefes que feia males obres i no els admetia a l'Església local.


{{Escrits Joànics}}
{{Escrits Joànics}}
==Autoria==
==Autoria==


La visió majoritària és que l'epístola va ser escrita per [[Sant Joan Evangelista]], probablement a Efes quan ja era d'edat avançada. El contingut, llenguatge i estil de l'epistola indiquen una autoria comuna entre l'autor i l'evangeli de Joan, així com de les altres dues epistoles que se li atribueixen. En concret la tercera epístola és excepcionalment similar a la [[Segona epístola de Joan|segona]]. La identificació tradicional de l'evangelista Joan amb l'[[Sant Joan apòstol|apòstol Joan]] no és compartida pels estudiosos contemporanis.
La visió tradicional és que l'epístola va ser escrita per un deixeble de Jesús, Joan, fill de Zebedeu, probablement a Efes quan ja era d'edat avançada. El contingut, llenguatge i estil de l'epistola indiquen una autoria comuna entre l'autor i l'evangeli de Joan, així com de les altres dues epístoles que se li atribueixen. L'autor de 3Jn es presenta com "l'ancià", com a la [[Segona carta segons Joan|Segona carta de Joan]]. La identificació tradicional de l'evangelista Joan amb l'[[Sant Joan apòstol|apòstol Joan]] no és compartida pels estudiosos contemporanis.<ref>Pius-Ramon Tragan, «Joan: el deixeble predilecte? Reflexions sobre l'autor del quart evangeli», a la revista ''Butlletí de l'Associació Bíblica de Catalunya'' (n. 94 desembre de 2006).</ref> Sovint es parla de l'autor o autors que pertanyen al cercle joànic o comunitat joànica.


==Destinataris==
==Destinataris==


L'epístola va dirigida a l'"estimat Caius", que és reconegut com a amant de la "veritat", fidel i generós. Es desconeix si aquest Caius és el macedoni citat a [[Fets dels Apòstols|Fets]] 19:29, l'habitant de Derba de [[Fets dels Apòstols|Fets]] 20:4, o el corint mencionat a [[Epístola als Romans|Romans]] 16:23.
L'ancià, que probablement era responsable d'un grup de comunitats (vv.9-10),<ref>R. Schnackenburg, Las cartas de san Juan, 325.</ref> dirigeix aquesta carta a l'"estimat Gaius", que és reconegut com a amant de la "veritat" (v.1), fidel i generós (vv. 5-8). Es desconeix si aquest Gaius és el macedoni citat a [[Fets dels Apòstols|Fets]] 19,29, l'habitant de Derba de [[Fets dels Apòstols|Fets]] 20,4, el mencionat a [[Epístola als Romans|Romans]] 16,23 o a 1Co 1,14.


==Contingut==
==Contingut==
Línia 29: Línia 28:
|Elogi de Demetri
|Elogi de Demetri
|-
|-
|12-14
|13-14
|Comiat
|Comiat
|}
|}

La finalitat de la carta és que Gaius torni a acollir un grup de germans, liderats aquesta vegada per Demetri, per la seva condició de forasters. D'una altra banda també l'adverteix d'un líder cristià de la mateixa església, anomenat Diòtrefes, que era autoritari, feia males obres i que no els havia acollit anteriorment.


== Notes i referències ==
== Notes i referències ==
{{referències}}
{{referències}}

== Enllaços externs ==

[http://www.bci.cat/index.php?llibre=74&capitol=1367&select=1 Bíblia catalana. Traducció interconfessional]


{{Bíblia}}
{{Bíblia}}

Revisió del 00:45, 28 des 2013

La Tercera Epístola de Joan és el llibre més curt[1] del Nou Testament, i una de les epístoles generals o catòliques. Cronològicament parlant hem de situar aquesta carta entre finals del segle I i principis del II, com les dues primeres cartes[2] A diferència de 1Jn, que és dirigida a un grup de comunitats, i 2Jn, que es dirigeix a una comunitat, 3Jn es tracta d'una carta dirigida a una sola persona.

Escrits Joànics
 · Evangeli de Joan
 · Primera carta
 · Segona carta
 · Tercera carta
 · Apocalipsi

Autoria

La visió tradicional és que l'epístola va ser escrita per un deixeble de Jesús, Joan, fill de Zebedeu, probablement a Efes quan ja era d'edat avançada. El contingut, llenguatge i estil de l'epistola indiquen una autoria comuna entre l'autor i l'evangeli de Joan, així com de les altres dues epístoles que se li atribueixen. L'autor de 3Jn es presenta com "l'ancià", com a la Segona carta de Joan. La identificació tradicional de l'evangelista Joan amb l'apòstol Joan no és compartida pels estudiosos contemporanis.[3] Sovint es parla de l'autor o autors que pertanyen al cercle joànic o comunitat joànica.

Destinataris

L'ancià, que probablement era responsable d'un grup de comunitats (vv.9-10),[4] dirigeix aquesta carta a l'"estimat Gaius", que és reconegut com a amant de la "veritat" (v.1), fidel i generós (vv. 5-8). Es desconeix si aquest Gaius és el macedoni citat a Fets 19,29, l'habitant de Derba de Fets 20,4, el mencionat a Romans 16,23 o a 1Co 1,14.

Contingut

Versicles Contingut
1-3 Salutació
5-8 Elogi de Caius
9-11 Mala conducta de Diotrefes
12 Elogi de Demetri
13-14 Comiat

La finalitat de la carta és que Gaius torni a acollir un grup de germans, liderats aquesta vegada per Demetri, per la seva condició de forasters. D'una altra banda també l'adverteix d'un líder cristià de la mateixa església, anomenat Diòtrefes, que era autoritari, feia males obres i que no els havia acollit anteriorment.

Notes i referències

  1. J. O. Tuñí, "Las cartas de Juan", a Escritos joánicos y cartas católicas, 195. Rudolf Schnackenburg, Cartas de san Juan, 319.
  2. J. O. Tuñí, "Las cartas de Juan", a Escritos joánicos y cartas católicas, 197. R. Schnackenburg, Cartas de san Juan, 325.
  3. Pius-Ramon Tragan, «Joan: el deixeble predilecte? Reflexions sobre l'autor del quart evangeli», a la revista Butlletí de l'Associació Bíblica de Catalunya (n. 94 desembre de 2006).
  4. R. Schnackenburg, Las cartas de san Juan, 325.

Enllaços externs

Bíblia catalana. Traducció interconfessional

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tercera carta de Joan

Plantilla:Enllaç AB